Škrti škoj, a fantastična vina i maslinova ulja – Upoznajte Vinariju Marinac s tradicijom uzgoja dobričića dugom 300 godina!

Šolta – otok dobričića, a prvo vrhunsko vino sa škrtog škoja bio je pošip vinara Tomislava Purtića „Pošip Marinac, berba 2015“! U Vinariji Marinac u Srednjem Selu osim u pošipu, naravno možete uživati u dobričiću i plavcu malom, ali i nagrađivanim ekstra djevičanskim maslinovim uljima!

Obitelj Purtić oduvijek se bavila proizvodnjom vina. Još unazad 300 godina ime Purtić na otoku bilo je povezano s vinogradarstvom i maslinama. Tradicija je to koja se održala sve do danas. Gospodin Purtić, kojem danas u vođenju vinarije pomaže sin Anton, ali i cijela obitelj, izgradio je prepoznatljivu otočnu vinariju koja se nalazi u obiteljskoj kući u malom lijepom mjestu – Srednjem Selu.

Pogledajte i video prilog o vinariji Marinac

Kao prilog očuvanju tradicije došlo je i ime vinarije – Marinac, od pradjeda gospodina Tomislava Purtića koji se zvao Marin, a u narodu znan upravo kao Marinac. I da, zvučno je to i zanimljivo ime, koje na sebe veže uspomene, daleku prošlost i tradiciju, i odlično pristaje uz moćna Marinac vina i ulja!

Vinograd obitelji Purtić kao matični vinograd u procesu revitalizacije dobričića

Priča o vinariji započela je kao većina otočnih, upravo s revitalizacijom dobričića prije 20-ak godina.

„Nakon II. svjetskog rata cijena vina, posebice dobričića, bila je jako niska i s time niste mogli prehraniti obitelj. Tako je moj otac napustio vinsku priču i zaposlio se u industriji. No loze smo zadržali. Tada smo imali 700 trsova. Baš u tom razdoblju kad je krenula priča s dobričićem i ja osobno nekako sam se tražio s poslovima. Razmišljao sam u kojem pravcu da krenem, čime da se bavim… I tada mi dolazi prijatelj, također vinar, Vicko Kaštelanac iz Gornjeg Sela, s prijedlogom o sadnji dobričića. Danas mogu reći da je to bio trenutak koji mi je označio budućnost, ali ne samo meni, već cijeloj mojoj obitelji. Upravo je to bila prekretnica kada sam se okrenuo poljoprivredi,. Nastala je Vinarija Marinac, posvetili smo se proizvodnji vina, maslinovog ulja, ali i turizmu“, pojasnio je Tomislav Purtić.

„Upravo smo s tih 700 trsova krenuli u revitalizaciju dobričića. Sretni smo da je baš naš stari vinograd uzet kao matični s otoka te je zaveden pri Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša. Lijepo je kad znaš da su pupovi iz tvog vinograda bili ključni da oživimo našeg dobričića. I tako smo krenuli u sadnju 1000 trsova.“ – kaže nam Purtić.

Naravno, cijela priča ne bi bila potpuna da u njoj nema i maslina.

„Od oca sam naslijedio 200 maslina. Danas proizvodimo nagrađivana ekstra djevičanska maslinova ulja i ponosni smo na brojne nagrade i priznanja, kako s domaćih festivala i ocjenjivanja, tako i inozemnih. Mogu reći da smo spojili našu priču u jedno dobro i održivo gospodarstvo“ – ističe Tomislav Purtić.

Klimatske promijene – što nam donosi budućnost

Želja, volja i znanje za napredak postoje. Sin Anton uvelike pomaže u vođenju vinarije, no nastupili su neki novi momenti koji su pogodili sve sudionike u poljoprivredi, a i šire, a to su klimatske promijene.

„Uvjeti su sve teži i teži. Problemi zbog suše, ali i vrućina su izrazito veliki. Mi nemamo vodospreme, jer se u proteklom razdoblju o tome nije vodilo računa. Možda nije bilo ni potrebe, ali situacija se unazad nekoliko godina drastično promijenila. I nažalost mislim da ne može biti bolje, već samo gore“ – smatra Purtić.

„Mi 6 mjeseci nemamo ozbiljne padaline. Imamo nedostatak padalina u proljetnom periodu. Postoje neke naznake za inicijative za izgradnju vodospremnika, ali sve to ide sporo. Gdje je mlađa loza, tu je i veći problem. Moji vinogradi su u debeloj zemlji pa lakše podnose ovakve ekstremne uvjete. Stari trs od 30 – 40 godina naći će nekako put do vode i njemu je korijenje već duboko u zemlji, ali mladi trs neće tako lako pronaći vodu. Ista stvar je i s maslinama. One koje su u gomilama i pokrivene lakše će podnijeti sušu od onih koje su na čistini i bez zaštite“ – pojasnio je Purtić.

Vinogradi se nalaze u Šoltanskom polju. (foto: arhiva obitelj Purtić)

„S obzirom na to da je cijela poljoprivreda pogođena sušom pa tako i naša otočna, u prvom redu to se odnosi na vinograde i maslinike, hitno se treba nešto poduzeti. Mi otočani živimo od zemlje, ali i otok od nas živi. Tu je turizam koji je pokretač gotovo svega na otoku. Svi smo u jednom gospodarstvenom krugu i moramo zajedno djelovati. U principu svi mi koji živimo na otoku imamo iste ciljeve – poboljšanje uvjeta života, omogućiti mladima da ostanu na otoku, ali da na njemu i rade, osnuju obitelji. To nam je svima cilj. Klimatske promijene svima donose velike probleme. Poljoprivrednicima najviše. Nešto se mora poduzeti.“ – smatra Purtić.

U vinariji su istaknuta i brojna priznanja i nagrade za kvalitetu vina i maslinovog ulja.

Vino i turizam – Vinarija Marinac i doživljaj otoka

Vinarija se nalazi u kamenoj kući, a prekrasno uređen dvor prvo je što će vas oduševiti. Vinska priča nastavlja se u konobi, odnosno vinskom podrumu gdje ćete se upoznati s vinima i uljima, ali i domaćim rakijama… Vidjet ćete i mnogobrojne medalje, plakete, nagrade i priznanja koje su dobile etikete Vinarije Marinac.

U vinogradima su loze dobričića, pošipa i plavca malog, sveukupno 6 500 trsova. Proizvodnja vina se kreće oko 5000 boca godišnje i oko 2000 l otvorenog vina, dok se količina ulja kreće oko 200 l, jer već unazad nekoliko godina zapravo nema prave berbe. I naravno, sve količine, kako vina tako i ulja se prodaju, što u vinariji ili restoranima koji poslužuju njihova vina.

„Nekad smo imali 1000 litara ulja, no zadnjih 5 – 6 godina količine su se znatno smanjile upravo i isključivo zbog klimatskih uvjeta. Sve to naravno direktno utječe na OPG-ove i njihove prihode. Mi nismo izoliran slučaj. Svi su podjednako u problemima. Imate situaciju da 5 – 6 godina nema očekivanih i realnih prihoda, a od toga živite…“ – kaže Purtić.

Pogled na vinograd obitelji Purtić. (foto arhiva obitelj Purtić)
Vrijeme berbe…(foto arhiva obitelj Purtić)

Postoji i želja za novim nasadima, ali gosp. Purtić ističe da su veliki problem neriješeni imovinsko – pravni odnosi i izrazito male parcele te dodaje da bi država morala ubrzati rješavanje tog problema kako bi omogućila ljudima daljnja ulaganja i širenja. U konačnici, to bi utjecalo i na mlade ljude koji žele ostati na otoku.

„Dobro je da mladi odu, školuju se, ali je isto tako važno da se vraćaju na ovaj naš lijep škoj, jer u protivnom imate problem u malim lokalnim zajednicama, kao što je npr. Šolta, da nema mladih ljudi, pokretača novih priča ili onih koji će naslijediti obiteljska gospodarstva. Ako radite posao koji volite i dajete svoj maksimum, možete i ovdje uspjeti. Na škrtoj zemlji. Moramo misliti na budućnost. U tom smislu smo i mi pokrenuli priču s turizmom. Imamo goste iz cijelog svijeta. Ljudi nam se vraćaju. Posvetili smo se vinariji, vinima i maslinovom ulju – u potpunosti!“ – zaključuje Tomislav Purtić.

Sunce i dobričić…(foto, arhiva obitelj Purtić)

Upravo ćete u Vinariji Marinac doživjeti pravi dalmatinski ugođaj, uz vrhunsko vino i maslinovo ulje u ugodnom društvu domaćina vinara Tomislava Purtića koji će Vas provesti kroz povijest otoka, ali i povijest jedne obitelji koja živi pravu otočnu priču…

I da, ovdje možete doći i lijeti i zimi, uvijek ste dobrodošli!

Tekst /foto: Tonka Hohnjec (Gric Gric)

Naslovna slika: gospodin Tomislav Purtić

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci