Salata od motra i ukiseljavanje

Motar je biljka koja raste uz more i zbog toga ima slankast, ali blagi okus, sličan šparogama, kormaču i kaparima, ali opet svojstven. Bere se u svibnju i lipnju na način branja šparoga, otkidaju se samo dijelovi koji pucaju. Uobičajena priprema ove biljke je kiseljenje, jer su tako to radili stari moreplovci, koji su je takvu nosili na svoja putovanja, radi spriječavanja skorbuta i diareje. Navesti ćemo 2 načina ukiseljavanja od kojih je prvi bolji  jer se ne gube svojstva ove specifične biljke.

1. način

Ubrani motar namačemo tri dana u morskoj vodi, naravno mijenjajući more dva puta dnevno. Trećega dana zakuhamo vodu i pustimo da se ohladi,  pa je pomiješamo s vinskim octom u omjeru 1:3 za ocat (1/3 octa na 2/3 vode. U staklenke poslažemo motar, ne pritiskajući ga previše i zalijemo sa dobivenom otopinom. Staklenke pokrijemo i skladištimo na hladnije i tamnije mjesto i upotrijebimo ga tek nakon 30-40 dana.

2. način

Napravi se isti omjer vode i octa, stavi ga se zakuhati, pa se dodaje motar da prokuha desetak minuta. Sve zajedno ostavimo da se ohladi, pa punimo staklenke, zatvaramo, i skladištimo na suho, tamno i hladno mjesto, gdje će do upotrebe pričekati do 10 dana.

Ovo ukiseljeno bilje, uz dodatak maslinovog ulja, maslina, kapara, češnjaka, a začinjeno paprom odlično će odgovarati pečenom ili kuhanom mesu ili ribi. Od ostalih namirnica dobro se još slaže i s krumpirom,  cikorijom, tikvicama, blitvom, batatom, mrkvom, porilukom, ukiseljene ili prepečene masline, a uz dodatak maslinovog ulja, možemo ga poslužiti uz usoljenu ribu (inćuni, srdele, črneji) i svježe ispečene pogače uz koje točimo crveno suho vino.

Izvor slika: Wikipedia

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci