Donosimo šokačke recepte starije od 100 godina – Izvorne slatke delicije koje će vas oduševiti

Blagdansko vrijeme u Slavoniji je posebno. Na prozorima su uštirkane zavjese, na stolovima uštirkani stolnjaci, a iz kuća se širi miris kolača. Jeste li spremni za izvorne slastice?

Kako nekad – tako i sada vrijedne snaše peku tradicionalne kolače bez kojih su blagdani nezamislivi.

U Županji, srcu Šokadije, Šokice su oduvijek pekle puno vrsta kolača, ‘makar’ 15 vrsta da se nađe. U godinama kad su rodili orasi kolači su bili prave energetske bombe, a kad oraha nije bilo snaša bi se snašla pa zamijesila kolače s medom, orasima i kajmakom. Kako god – kolača je moralo biti.

“Same pripreme su trajale po nekoliko dana i svaka je Šokica imala svoj način pripreme” – kaže nam Blaženka Filipović suvremena snaša, članica KUD-a Tomislav koja je s Marijom Kobašević zamijesila set uskrsnih kolača. Obje su se složile kako je ‘postav’ kolača za blagdane uvijek isti te da se recepti prenose s koljena na koljeno. Tako je uvijek na Uskrsnom stolu u Županji i okolici moralo biti Žarbo šnita, Šapa, kiflica s orasima, Mađarica, Išlera, medenjaka, Pracni…

Svaka Šokica se pripremi i organizira kad krene s pečenjem kolača kako bi sve stigla. Sitni se kolači počinju prvi peći jer oni mogu stajati duže. Kako se blagdani približavaju počinju se peći Žarbo šnite,Limun šnite,Olga, Čupava Kata i na samom kraju a to mora biti gotovo makar do Velike subote Mađarica ,Bijela pita ,Medena pita… Tako se vrlo brzo popuni tanjur s različitim vrstama kolača. Tako je bilo nekad, tako je i danas. Kreneš s pečenjem tri vrste, a onda ostalo smjese, imam vremena, pa ovaj voli ovo, onaj ono i eto već ste na 15 vrsta kolača” – kažu jednoglasno Blaženka i Marija dodajući kako za blagdane (ali i nedjelje) u Šokačkom kraju mora biti kolača na stolu. Naravno oni se i dijele, gostima koji dođu u kuću, susjedima s kojima se kolači razmjenjuju, pakiraju se paketići i nose onima koji nemaju.

U Županji se osjeti tradicija u svoj svojoj raskoši, ali i kroz neke se segmente provlači utjecaj Engleza na ovaj grad. Naime, oni su donijeli običaje koje su Šokci prihvatili i modificirali na svoj način. U ovom dijelu Srijema prvi se put igrao nogomet, organizirani su plesovi nakon lova, snaše su svoje nošnje ponekad mijenjale ‘gospodskim’ haljinama od svile.

Običaji dalekog svijeta ostavili su svoj trag i u kuharicama pa se tako u vrijeme blagdana, uz tradicionalne kolače na stolu našao i  Koch (Reisenkoch)-desert koji se nekad radio u gospodskim kućama. Budući da je Blaženkina baka bila kuharica u jednoj doktorskoj kući u Županji, recept danas star više od 100 godina se našao u njezinoj kuharici, a onda prenoseći se ‘s koljena na koljeno’ dospio u Blaženkine ruke. Njega je Blaženka podijelila svojim prijateljicama pa danas suvremene snaše ovaj kolač pripremaju za Uskrs!

KOH OD RIŽE
1/2 l mlijeka
20 dkg riže
2 žlice šećera

PRIPREMA: Rižu skuhati i staviti na porculanski tanjur kada se prohladi namazati s pekmezom od kajsija.

PUSLE
4 žlice pekmeza od kajsije
12 žlica šećera
4 bjelanjka

PRIPREMA: šećer i pekmez dobro izraditi te postepeno dodavati bjelanjak po bjelanjak ,kada smjesa bude čvrsta poput šauma ,slagati pusle na ohlađenu rižu . U zagrijanu pećnicu staviti Koch na 10 minuta.

ŽARBO ŠNITE

40 dkg brašna, 18 dkg masti, 2 žumanjka,1 dkg germe rastopiti u 1 dl mlijeka,  zamijesiti tijesto. Pustiti tijesto da odstoji makar pola sata.

Tijesto podijeliti na 3 jednaka dijela, svaki dio razvaljati u koru veličine tepsije.

Fil: 25 dkg mljevenih oraha, 15 dkg šećera, malo ruma. Orahe i šećer pomiješati.

Gore glazura od čokolade. 7 dkg margarina, 10 dkg čokolade, rastopiti na pari i preliti kolač.

U namazanu mašću i pobrašnitu tepsiju staviti prvu koru premazati pekmezom od kajsija pa posuti s pola oraha i poprskati s rumom, zatim staviti drugu koru i ponoviti postupak te na kraju staviti treću koru koju treba izbosti s vilicom i staviti peći. Kada je kolač pečen preliti s čokoladnom glazurom.

KIFLICE S ORASIMA

40 dkg brašna ,10 dkg šećera 10 dkg oraha , 1 margarin , 1jaje, malo praška za pecivo.

Zamijesiti tijesto ,praviti male kiflice, slagati u tepsiju i peći .pečene uvaljati u sitni šećer.

BRESKVICE

Čaša od 2 dl stinite masti, 2 čaše šećera, 2 jaja, 1 čaša mlijeka, brašna koliko primi (znači da tijesto ne bude ni tvrdo ni pre mekano). Zamijesiti tijeso. Od tijesta praviti male kuglice i staviti peći. Kada je pečeno svaku kuglicu izdubiti. Sačuvati mrvice koje ste izdubili,trebaju vam za fil.

Fil: Izdubljene mrvice, malo ruma, 5 dkg oraha, 3 žlice pekmeza po želji to sjedini i spajaj kuglice. Spojene kuglice umači u ekstrakt od jagode i kristal šećer.

foto: Nikola Zoko

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci