Najboje od Hvara – u Zagrebu!

„Najboje od Hvara“ – hvarska vina predstavljena su u Zagrebu na Vinskoj srijedi u restoranu Trilogija Fino& Vino.

Nakon ovogodišnjeg „4.Jelsa Summer Wine Tasting by Vinske zvijezde“ – ocjenjivanja vina otoka Hvara (održanog 27. kolovoza), i Zagrepčani su imali prigodu kušati „najboje od Hvara“ na popularnoj Vinskoj srijedi, koja se već nekoliko godina održava u „wine friendly“ restoranu Trilogija Fino&vino, vlasnika sommeliera Krešimira Šesnića.

Voditeljica zagrebačke vinske degustacije naslijepo, prof. Marija Vukelić, ujedno je i jedna od organizatorica jelšanskog ocjenjivanja, dobro poznaje hvarsko vinogorje, stoga je odabrala sedamnaest najboljih vina ljetošnjeg ocjenjivanja. U restoranu je najprije za predstavnike medija upriličeno kušanje pobjedničkih vina po kategorijama – Bogdanuše Zlatan Otok 2021., Pošipa Luviji 2021. i Plavca malog Barrique Tomić 2018., uz dodatnu degustaciju višestruko nagrađivanoga hvarskog maslinovog ulja Božić i uz mirise poklon paketića hvarskog ulja od lavande OPG Igora Deanovića.

Ukupni pobjednik ocjenjivanja – Pošip Luviji 2021, koji je i nas osvojio! (foto Gric Gric)

U nastavku degustacije, priređene za vinske goste, ljubitelje hvarskih vina, organizirano je ocjenjivanje u stilu profesionalaca. Vina su bila podijeljena na tri kategorije – u prvoj su bile bogdanuše, u drugoj ostala bijela vina otoka (prč, pošip, bijeli cuvéei ), a u trećoj plavci. U kategoriji bogdanuša, od ponuđenih vina vinarija (Carić, Ventus, Leše, Zlatan Otok,Pavičić) publici se najviše svidjela bogdanuša Zlatan Bogdanuša, koja je i na profesionlanom ocjenjivanju dobila najviše bodova.

U drugoj kategoriji kušala su se vina sorte prč vinarije Vujnović, cuvéei Levant vinarije Ventus, Forka vinarije Bojanić, Beleca Tomić i Cesarica Carić, te pošipi Luviji, Matković i Pavičić. Najviše bodova publike osvojio je i u Zagrebu pobjednički pošip, šampion ocjenjivanja – Pošip Luviji. Kod plavca maloga, najviše su simpatija dobili plavci Zlatan Plenković Exclusive 2016, Plavac Ploški Carić 2015 i Plavac Ivan Dolac 2013 vinarije Svirče! Prema reakcijama zagrebačkih kušača, kao i prijašnjih godina, veće simpatije dobili su malo stariji, odležani plavci.

Uz svaku skupinu vina restaurant Trilogija fino&vino pripremio je pomno birana jela – uz bogdanuše posluženo je predjelo na bazi mozzarrelle, uz bijela vina oduševio je rižoto od vrganja, gramačica i bukovača, a lungić je pratio plavce. Na stolu je bila i domaća pogača s lukom i fino hvarsko maslinovo ulje Božić, a za desert je poslužene crna čokolade sa smokvama. Sljedeća vinska radionica je sortna, najavljena je za 19.10. s (ponovno) hvarskom temom: Bogom dana – Bogdanuša.

O ocjenjivanju „4. Jelsa Summer Wine tasting“ i rezultatima pročitajte više OVDJE:

Foto: Julio Frangen

PR: Zlatne riječi

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci