Građevinar Šimanović gradi odlična vina

Vinara Željka Šimanovića upoznao sam prije više od jednog desetljeća na danas nepostojećoj Vinoviti u Zagrebu.Sjećam se odličnih rajnskog rizlinga i graševine a posebno crnih vina, frankovke i pinota crnog, koja su već tada u počecima profesionalnog vinarstva kuće osvajala svojom puninom, elegancijom i drugim vinskim atributima.

Godinama smo dogovarali da ćemo se vidjeti u njegovom krašičkom kraju točnije u Kostelu Pribičkom. To se i ostvarilo protekloga vikenda kada sam s još četiri vinska znalca posjetio njegovu vinariju. U Kostelu s vrha brijega puca pogled od “samo” 270 stupnjeva na istok, jug i zapad. A na jugozapadu je smještena glasovita Dolina Kardinala koja je dobila ime po Alojziju Stepincu i Franji Kuhariću našim najznačajnijim kardinalima u dvadesetom stoljeću. Šimanović je diplomirani inženjer građevine i radi u Zagrebu a njegova vinska pasija sve više postaje velika profesionalna obveza. Na početku našega višesatnog druženja imali smo priliku vidjeti obimne građevinske zahvate koji će vinariji u idućih godinu dana omogućiti da posjetitelji budu primljeni u novoj kušaonici, mada ni staroj unutar podruma za 50-ak osoba ništa ne nedostaje,zatim da budu smješteni na vrhu vinarije u uređenom travnatom vrtu a nedaleko i u objektu koji će imati smještaj. Vjerujte impresivno već sada izgleda sva ta priča koju misli ostvariti ovaj vinski zanesenjak.

Šetnja podrumom i proba bar deset različitih vina bila je ugodna i poučna. Krenuli smo s našim kontinentalnim standardom graševinom (najprije lagana i svježa pa obimnija i teška kako sam je ja nazvao, iz barriquea) a onda cuvée istih koji lijepo usklađuje obje karakteristike. Probali smo, meni posebno dragi rajnski rizling iz prijašnjih godina, pa sauvignon i naravno traminac od bijelih vina. Slijedila su barikirana tri crna pinota iz 2016., 2017., i 2018. godine. Teško se bilo opredijeliti u ovom vatrometu okusa i ukusa, ali ja bih za nijansu izdvojio 2017.-u. Nije bilo lako ni među frankovkama pronaći izrazito bolju. Suci na 53. Izložbi kontinentalnih vina u Zelini dali su čak dvije šampionske titule frankovki iz 2018. Najbolje ocijenjeno crno vino smotre i najbolje crno mirno vino Sjeverozapadne Hrvatske s čak 88 bodova. Kad sam kod nagrada, vinarija je za ledeni traminac 2016. dobila također dvije nagrade – za najbolje bijelo mirno vino s ostatkom neprovrela šećera Sjeverozapadne Hrvatske i Šampion zagrebačke županije.

Pinot crni dobio je 85 bodova. Već spomenuti traminac, ali iz 2012. dobio je nagradu kao najbolje vino na Dubrovnik FestiWine Trophy sa 91.38 bodova 2019.godine. I naposljetku Šimanovićeva vina su trostruki pobjednici (šampioni) na Županijskoj razini 2013. sa graševinom ledena berba iz prethodne godine, 2015. Izborna berba graševine iz 2013. godine i zadnje ovogodišnje već spomenuto priznanje.

No, vratimo se u podrum u kojemu uz niz klasičnih barikiranih bačvica je i bačva iz 1850 godine od 2700 litara koja svjedoči o dugoj, pet generacija unatrag, tradiciji vinarstva u obitelji Šimanović a koja je bila u upotrebi još do prije nekoliko godina.Podrum je dobro opremljen i rashladnim uređajima koji su neophodni a pogotovo ako bačva nije puna. Kaže mi Šimanović za tu svrhu najpogodniji plin bio bi bio argon ali je skup.Podrum je funkcionalno građen u dvije razine i može primiti najmanje 80000 litara pa i više s velikim tankovima. Ali Šimanović ne misli odlaziti u velike količine. Na njegovih 5 hektara (3.5 hektara bijele sorte graševina, sauvignon, rajnski rizling i traminac, te 1.5 hektar crnih frankovka i pinot crni te na 1.5 ha u najmu) godišnje proizvede oko 50000 litara vina. Butik vinarija, kako bi on rekao.

Kad se probaju vina običaj je i prezalogajiti, a plata, koju nam je donijela susjeda Snježana sa različitim narescima iz kućne proizvodnje vinara i sezonskim povrćem bila je pravi gurmanski doživljaj. Domaćin nas je na početku dočekao sa jednim od svojih pjenušaca – Kostel brut nature od chardonnaya odležao 3 godine na kvascima. Tražilo se još , pogotovo moj kolega Zdravko. Vinarija ima još jedan pjenušac DIVA extra brut od crnog pinota, a naziv je akronim vinarevih kćeri Dijane i Ive ljepotica koje već dugo pomažu ocu u poslu. Na kraju spominjem i sportsku karijeru Šimanovića koji je svojedobno igrao nogomet u Karlovcu sa znamenitom braćom Cvetković i nastupao u 2. jugoslavenskoj ligi. Zašto to naglašavam? Jer je dobra forma i kondicija nastala u tim godinama dobrodošla u napornom vinarskom i vinogradarskom poslu. Najavljujemo se domaćinu za novu posjetu u proljeće dogodine, kada će ovo izuzetno mjesto izgledati još bolje kada se projekt dovrši.

Piše: Vjekoslav Madunić

Foto: Marko Čolić

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci