Nova linija bez laktoze, pogodna i za vegane – Anamaria kave

Donosimo pet načina kako vam kava može pomoći u najdepresivnijem, ali i ostalim mjesecima tijekom godine.

Nakon blagdanske sezone i pojačanog uživanja u hrani mnogi počinju razmišljati o dijetama, promjenama životnog stila i svakodnevnih navika. Međutim, uvođenje strogih režima prehrane i restrikcija u siječnju, najdepresivnijem mjesecu u godini, nije najbolje što možete priuštiti organizmu. Krenimo polako, umjereno i postupno i – na veselje mnogih – s kavom, tradicionalno omiljenim napitkom kojim mnogi započinju svaki novi dan. Kava, umjereno konzumirana, može imati nekoliko dobrobiti za zdravlje, posebice nakon blagdana, ali i tijekom svih ostalih mjeseci u godini.

Osim o espressu spomenuti ćemo i različite vrste kave, uključujući crnu kavu, instant napitke poput cappuccina i raznovrsnih kofeinskih mikseva. Ne morate se odmah na početku godine odreći kremastog cappuccina ili izbaciti praktične 2u1 ili 3u1 vrećice. Dovoljno je odabrati čak i instant napitke boljeg sastava, bez laktoze, odnedavno dostupne i na hrvatskom tržištu.

Dobar primjer je nova linija renomirane hrvatske tvrtke s dugom tradicijom, koja se pobrinula da napitci na bazi kave postanu još zdraviji i ponudila ih bez laktoze – prikladne čak i veganima. Tako je sada lakše probavljive napitke, odnosno one bez laktoze, moguće pronaći u svim bolje opskrbljenim trgovinama – što znači da uživanje u ritualu može početi i nije rezervirano samo za obožavatelje turske.

S dodatnim Kosher i Halal certifikatima, nove Anamaria instant mješavine bez laktoze – u obliku klasičnog Cappuccina te 2u1 i 3u1 napitaka – rezultat su posebnog načina proizvodnje u kojemu se naglasak stavlja na brigu o životinjama te ne sadrže dodatke koji se protive načelima veganstva. Pritom se izgledom, okusom i mirisima ne razlikuje od uobičajenih instant napitaka na bazi kave.

Kava poboljšava mentalnu budnost i koncentraciju, jer sadrži stimulans kofein, a nakon razdoblja obilne konzumacije hrane i pića tijekom blagdana može pomoći povratku u uobičajeni ritam i poboljšati fokus. Bogata je antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima te pridonijeti općem zdravlju tijela ili podržati imunološki sustav nakon perioda pojačane konzumacije hrane. Kofein u kavi može pomoći u povećanju energije i smanjenju osjećaja umora koji se često javlja nakon sezone pune proslava – što zbog obilne hrane ili manjka sna. Također, istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija kave može biti povezana sa smanjenim rizikom od određenih bolesti poput dijabetesa tipa 2, bolesti jetre i određenih oblika raka. Osim toga, kava može potaknuti probavu i olakšati probavne procese, što je itekako korisno nakon razdoblja prekomjerne konzumacije hrane.

A kako bi užitak bio još potpuniji, donosimo listu dodataka koji će svojim svojstvima i aromama obogatiti svaku kavu i/ili napitak na bazi kave, te im čak i pojačati okus.

Cimet ima začinjeni i aromatični okus koji kavi može dati toplinu, blagu slatkoću i predivan miris.

Kakao prah daje čokoladnu notu i dublji, bogatiji okus te kremastu teksturu svakoj kavi.

Vanilija daje slatkasti i ugodno aromatičnu notu popularnim kofeinskim napitcima.

Đumbir dodaje pikantnost i osvježavajući okus lagano začinjenog tona i ugodne topline.

Kardamom, koji se često koristi u pripremi kave, može joj dati složeniji okus s notama citrusa i začina.

Više informacija potražite na: www.anamaria.hr

Fotografje: Danko Šimunović

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci