Kuhanje bakalara na brudet

Priprema brudeta nije zahtjevna, ali traje par dana da bi dobili to ukusno jelo, koje se uobičajeno jede na Badnjak. Osim na brudet koji može biti na bijelo ili crveno, bakalar možete još i samljeti i spraviti ga kao namaz.

 

za 4 – 5 osoba

0,6 kg krumpira

0,3 kg bakalara (kuhanog i očišćenog)

sol, papar

4 češnja češnjaka

maslinovo ulje

svježi listovi peršina

Kupljenu ribu trebamo presjeći na manje dijelove, kako bi svi dijelovi ribe bili pod vodom i tako se razmočili u potpunosti. Zacijelo u većini kuhinja nemamo tako velikih posuda, pa stoga i hladnija mjesta gdje bi pohranili ribu da se odmače, pa zato režemo na manje i stavljamo u manjim posudama namakati. Za rezanje bakalara, kuhinjska sjekira napraviti će posao kako treba. Odsječeni rep možemo baciti, osim ako se ne odreže toliko repnog vrška da na njemu ima dosta mesa, tada i njega stavimo namočiti. Ostatak ribe prepolovimo ili narežemo na tri dijela. Ribu složimo u najpogodniju posudu, koja se može poklopiti zbog ispuštanja mirisa po hladnjaku, te da je toliko široka i duboka da voda prekriva bakalar i pohranimo na 2-4 dana uz svakodnevno mijenjanje vode na hladnije mjesto.

Kada nam se bakalar skuha te ga očistimo, slažemo sve u posudu u kojoj ćemo kuhati brodet: očišćeni i oprani krumpir, narežemo na ploške te ga slažemo po dnu posude, pa kad napravimo sloj krumpirom, dodamo usitnjeni bakalar, začinimo solju i paprom, sitno rezanim češnjakom i peršinom, polijemo s malo maslinovog ulja, pa slažemo dalje dok ne potrošimo sav bakalar (omjer je 2:1; krumpir:bakalar). Na kraju naribamo malo krumpira, tako da se brudet malo zgusne kuhajući se, podlijemo vodom i kuhamo, pa kad zakipi malo smanjimo vatru. Ako imamo malo ribljeg temeljca možemo i s njime malo podliti jelo ili dodamo dio kocke koncentrata riblje juhe.

Ako ste ljubitelj rajčice, može se dodati malo gotovog umaka od rajčice (kada slažemo redove ribe i krumpira) ili nasjeckane rajčice pelata sa dodatkom malo šećera, nije poželjno dodavati koncentrat rajčice.

Kada krumpir omekša probamo kakvog je okusa jelo pa poslužimo vruće, posipamo sa sitno rezanim svježim peršinom i polijemo s malo maslinovog ulja, uz svježi kruh i crveno suho vino.

Savjeti: Kuhani bakalar čistimo prstima, uz upotrebu malog nožića pri skidanju crnih dijelova zbog samog izgleda jela, uz povremeno ispiranje i pranje ruku zbog ljepljivosti ribljeg mesa.

Kod krumpira je dosta važno dosta ga ispirati, jer znamo da je rastao u zemlji i da je zemlja zatrovana raznim gnojivima i kemijskim otrovima koje vodom dobro odstranjujemo.

Kod kuhanja brudeta važno je ne upotrebljavati kuhaču ili neki drugi alat da bi promiješali jelo, nego protresemo posudu kružnim pokretima.

Veću količinu sitno narezanog lista peršina, koju smo narezali i dodatno usitnili kuhinjskom sjekirom ili većim nožem, dobro osušimo u kuhinjskoj krpi ili platnenom ubrusu, iscijeđenog ga prebacimo iz krpe u posudu koju zatvorimo i držimo u hladnjaku do dva dana. Ostatak stabljika može se kao i sitno rezani peršin, zalediti, pa stabljike ukuhamo u razne juhe, a listovi posluže kao dodatak gotovim jelima, stavljajući ga neposredno prije posluživanja jela.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci