Fazan sa konjakom

Ovo ukusno jelo jedu francuski lovci, kada ne dočekaju medvjeda, zadovolje se fazanom u konjaku! Pa se na kraju i oni utapaju u konjaku.

za 3 – 4 osobe

1,5 kg fazana

0,25 kg špeka (slanina)

0,1 kg maslaca

0,03 l konjaka

1,5 l vrhnja za kuhanje

lovor, ružmarin, origano

sol, papar

svjevi listovi peršina

 

Nakon što smo čistili fazana od zaostalog perja i odrezali mjesto gdje je ustrijeljen, doboro ga operemo i osušimo pa mu u utrobu stavimo pola količine maslaca, natrljamo ga solju i paprom. Zamotamo fazana sa tanko rezanim listovima špeka i obmotamo koncem da nam špek ne padne.

Drugu polovicu maslaca rastopimo pa dodamo u posudu u kojoj ćemo peći fazana, stavimo fazana u posudu i dodamo začinsko bilje. Kada se maslac zapjeni, podlijemo konjakom,zapalimo i prije no što izgori pokrijemo poklopcem i stavimo u pečnicu na 175°C oko 30-40 minuta povremeno okrečući i podlijevajući ga vodom i vlastitim sokom od pečenja. Kada je gotov, (to ćemo znati kada ga probodemo najdeblji dio mesa a iz njega više ne ide krv ili sukrvica nego prozirna tekućina) skinemo sa njega špek i narežemo ga na lijepe komade, a umak od pečenja procijedimo u jednu posudicu i na laganoj vatri zgusnemo sa vrhnjem za kuhanje, probamo kakvog je okusa i začinimo još ako treba, pa poslužimo sve vruće uz dodatak kašice od krumpira (pire) i neku svježu salatu, točimo crveno polusuho ili ružičasto vino.

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci