Marinirana sipa

Ovo posno riblje jelo preporučio bih svima koji ne vole sipu na klasičan način tj. na način rižota u njenom crnilu, a i ostalima koji su se tog rižota već zasitili. Jelo se poslužuje uz razno svježe povrće i slanu ribu, kao predjelo te prepečeni ili svježi kruh.

za 2 – 3 osobe

0,5 kg sipe

0,2 kg mrkve

0,1 kg crvenog luka

0,1 kg korijena celera

sol, papar

maslinovo ulje

limun

0,1 kg rukole

0,15 kg rajčice

malo kapara

6 – 9 fileta slane ribe

vinski ocat (kvasina)

Prije same obrade sipe priredimo povrće za pirjanje: očišćen korijen celera narežemo na male štapiće; očišćen crveni luk narežemo na kolutove, a da dobijemo na lijepom izgledu jela, na očišćenoj mrkvi, nožem, ribežom ili nekim drugim kuhinjskim alatom, uzdužno urežemo žlijebove te je narežemo na kolutove.

Sipu pod vodom razdvojimo od krakova i tijela pod vodom. U ovom jelu ne koristimo krakove i glavu te je očistimo od zuba, koji se nalazi u sredini krakova. Nožem pod vodom izvadimo oči i još očistimo od tvrdih dijelova te pospremimo za neko drugo jelo.
S tijela skinemo i peraje koje pospremimo s krakovima te skinemo vanjsku kožu koju bacimo. Nožem oblikujemo tijelo sipe u oblik štita te s unutarnje strane pažljivo skinemo opnu (koja bi nam skupila meso i pretvorila ga u gumenu masu koja nije ukusna), zatim na toj strani nježno urežemo mrežu pazeći da meso sipe ne urežemo preduboko, kako je ne bi razrezali skroz i sve zajedno narežemo na rezance. Savjet: ako se radi o većem tijelu sipe, režući je na trake možemo ih prepoloviti na duljinu od 4-5 cm.
U zagrijanu posudu dolijemo malo maslinovog ulja i kad se ugrije dodamo sipu te je propržimo. Kada tekućina koja izađe iz sipe ispari, dodamo povrće te sve zajedno propirjamo. Kada povrće malo omekša sve podlijemo s malo vode ili ribljim temeljcem (ako ga imamo) i pustimo pirjati dok sipa ne omekša.
Kuhano jelo dobro ohladimo i lijepo složimo na tanjure ukrašavajući ga komadom limuna, kaparima, filetima slane ribe, ploškama ili kriškama rajčica, malo oprane rukole koju začinimo s malo soli i maslinovog ulja, a po sipama podlijemo i s malo kvasine te poslužimo uz prepečeni ili svježi kruh.

Uz jelo možemo poslužiti i bijelo, suho, dobro ohlađeno vino.

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci