Vina Indijan – vrhunska vina s Pelješca! Priča o ljubavi prema djedovini i tradiciji, ali i stvaranju čarobnih vina!

Priča o vinariji Indijan iz Potomja započela je još davne 1975. godine i to kao prvoj privatnoj vinariji na poluotoku Pelješcu! No tada, njezin osnivač Ivo Violić, nije mogao ni pretpostaviti kako će ljubav prema vinogradima i strast prema poslu u potpunosti nasljediti njegovi unuci Ivan i Juraj!

Sve o toj lijepoj obiteljskoj i poslovnoj priči imali smo prilike čuti na predstavljanju u Vinskom klubu u Zagrebu koje je održano u četvrtak, 24. veljače.  I kako je na samom početku istaknuo sommelier Tomo Jakopović, kamo sreće da je prije nekoliko godina bio pozvan na degustaciju vina Indijan gdje je upoznao Ivana Violića. “Osjećao sam potrebu predstaviti ta čarobna vina” rekao je Jakopović na samom uvodu prezentacije. Mi također danas možemo reći: “Kamo sreće da smo bili pozvani u Vinski klub na prezentaciju vina Indijan!”

Ivan Violić ukratko je ispričao povijest vinarije otkrivši kako se njegov djed te davne 1975. odučio na potez koji se nitko prije nije odvažio! Sljedeći svoje vizije izašao je iz vinarije Dingač koja je u to vrijeme imala više od 300 zadrugara i odlučio sam krenuti u proizvodnju vina! Bila je to odvažna i hrabra odluka! Djedove vizije pokazale su se odličnim izborom!

Iako su dva brata u Zagrebu na sveučilištima, Ivan je studirao ekonomiju, a brat Juraj turizam, odlučili su se vratiti svojim korijenima i nastaviti divnu priču koju je započeo njihov djed. “Mogu reći da smo naslijedili djedovu ljubav prema vinogradima i lozi. To je ono s čime smo odrastali. Od djeda smo učili i naučili puno toga. Sada mi nastavljamo nekim svojim putem, ali sljedeći djedova osnovna načela. Napravili smo nove etikete, morali smo kupiti nove bačve, napraviti neke izmijene u vinariji, ali vina Indijan ostala su prepoznatljiva. Ostali smo vijerni tradiciji” pojasnio je Ivan.

Saznali smo i od kuda naziv Indijan. Legenda kaže da su se njihovi davni preci utopili u Indijskom oceanu pa je njihova obitelj zato dobila taj nadimak. Ivan je objasnio da u njihovom kraju ima čak sedam obitelji Violića i svaka od njih ima svoj nadimak.

Večer u Vinskom klubu obuhvaćala je degustaciju 8 etiketa. Jakopović je istaknuo kako su vina i dalje tradicionalna, ali uz moderniji pristup i neke nove tehnološke momente koji su zadržali isti smjer, ali na višoj razini. Vina su maksimalno iskrena i s minimalno intervencija.

    Pogledajte i naš video prilog s prezentacije vina Indijan!

Predstavljajući prvo vino – Rukatac Indijan 2021, koji je ujedno drugi rukatac koji je ova vinarija napravila, Ivan je istaknuo kako sva njihova vina dolaze is starih nasada vinograda. Ovdje je riječ o lozama starosti od oko 40 – 50 godina. Violići nemaju vinograda ispod 20 godina starosti. Dodajući kako je vinu potrebno malo vremena da se otvori u čaši, Jakopović je dodao kako su u ovom vinu izraženi voćni mirisi. Vinarija godišnje proizvede oko 2000 l rukatca i to je riječ o grožđu pretežno s njihovih vinograda, oko 1,5 ha, dok otkupljuju oko pola hektara.

Za Pošip Indijan 2021 koji je poslužen drugi po redu, Jakopović je ustvrdio kako je vino savršeno precizno i dovoljno sortno da je prepoznatljivo. “Ima raznih pošipa u istom stilu, ali su definirani različitim pozicijama i tajmingom berbe. I u toj cijeloj šumi lijepih vina mi vrlo teško možemo izvući jedan stup čega bi se držali i rekli – to je pošip. Ovo je najbliže toj traženoj vertikali” zaključio je Jakopović.

Na red je došao i Plavac mali 2019 s pozicije Burino ždrilo s maceracijom od 7 dana. Ivan je pojasnio kako se ovdje drže stare didove recepture po kojoj na drop od dingača (koji se bere oko 1. rujna) stavljaju drop od plavca. Sudeći po pohvalama za vino, braća su itekako dobro odlučila da očuvaju tradiciju!

“Dobili smo sortan plavac, izuzetno sočan, vino puno dinamike, ne pretenciozno, rekao bih jedno vrlo moderno vino. I kamo sreće da je više ovakvih vina na tržištu. Savršeno precizno bez ijednog ruba. Fantastične kiseline i svježina. Kad bi bilo moguće i za 5 godina ovo bi vino s užitkom pili. Nema ograničenja što se tiče vremena, barem ne u nekom razumnom razdoblju. Mirisi crnog voća, prvenstveno šljive, tanini baš onakvi kakvi trebaju biti da ne bude premekano. S alkoholima od 14,5%, ovo vino se vrlo lako pije” rekao je Jakopović.

Plavac mali 2018 vino je koje se lijepo otvara, elegantne strukture i kiselina. Ivan je dodao kako imaju prinos od 1 kg po trsu. Od ukupno 3500 trsova na Burinom ždrilu imaju oko 2000 l vina. Da je riječ o izrvrsnom vinu dovoljno govori podatak da je Plavac 2018 arhivsko vino.

Uz vinograde s pogledom na more dolazi i prezentacija Dingača Indijan 2019 za koje je Ivan istaknuo da imaju nešto više alkohola nego što je to uobičajeno za dingače, dodavši da oni teže takvim jačim vinima. Ovdje je također riječ o starim nasadima vinograda. Maceracija u podrumu traje oko 10 dana te vino onda stoji u inoxu oko 3 mjeseca i tek onda ide u drvene bačve na godinu dana. Nakon toga vraća se u inox i tek se onda puni u boce.

Juraj Violić, Tomo Jakopović, Miro Barec i Ivan Violić

“U čaši imamo prepoznatljiv dingač. Ovdje ne samo prosječni ljubitelji vina, već i oni koji znaju malo više, mogu se zamisliti i pretpostaviti da ovo vino dolazi upravo od dingača. Izuzetno intenzivne arome, nikako nametljive. Imamo sve specifičnosti dingača, šljivu, suhu smokvu i u gutljaju je fantastično podatno. Ispred tog vina je još puno vremena!”  komentirao je Jakopović ovu etiketu dodavši kako je vino prepuno slasti, tendencije slatkoće, što je jedna o glavnih prepoznatljivih odlika dingača!

Govoreći o idućem vinu – o Dingaču Indijan 2018, Jakopović je istaknuo kako se osjeća bitna razlika između ove dvije berbe. Godina 2018. ima nevjerojatnu aromatsku različitost. Ona je herbalna, odnosno djelomično herbalna u odnosu na 2017. koja će doći na kušanje i 2019. koja joj je prethodila. Ovo vino ima 16% alkohola.

Pretposljedne vino koje smo kušali – Dingač Indijan 2017 imao je potpuno drugačiju aromatsku sliku vina u odnosu na berbu 2018. “Osjećamo još moćniji dingač, još svilenije tanine. Ovo je pamtljivo vino i nije pregusto ni prenaporno. Ovaj dingač ima moć. Ekstraktnost je na najvećoj mogućoj razini uz svježinu točno kakva treba. Ovdje možemo osjetiti kadulju, smilje, dalmatinsku makiju, balkonsko cvijeće… Potencijal odležavanja od 10 godina ovom vinu ne može štetiti!” – smatra Jakopović.

I za kraj – Dingač Prestige 2018! Vino koje, kako je rekao Jakopović, može biti i aperitiv i digestive, vino koje može pratiti razna jela, vino u kojem ćete uživati! “U vinu može osjetiti fantastičan voćni okus, šljivu i smokvu. Ima herbalne note, doziranu pikantnnost uz začinske note. Pronaći ćemo u njemu i papra, ljute papričice.. Vino je nevjerojatno fluidno. Ovo vino nema nikakvu potrebu da se posebno otvara. Užitno je od trenutka od kad se otvori bez obzira koliko stoji u čaši… Mineralnost je divna! U jednom malom gutljaju, u usnoj šupljini nakon 10 sekundi kada se temperature spoje – promatrajte sencaciju! Osjeti se slanost. Ovo je vrlo mineralno vino. Nije riječ o modernom vinu, ali ovo vino ukazuje na potentnost pozicije i sorte. Dobili smo drugačiji pogled na plavac. Pogled koji itekako vrijedi! smatra Jakopović.

A vrijednost Dingača Prestige 2018 će biti oko 500 kuna. Ivan je istaknuo kako imaju jednu novu barrique bačvu u kojoj je vino bilo 3 godine te da su ga sada istočili u inox. Dingač Prestige 2018 vino je koje morate kušati!

Moramo priznati da smo tek sada upoznali i kušali vina Indijan. Oduševili smo se. Oduševili smo se energijom kojom zrače braća Ivan i Juraj, žarom s kojim pričaju o svojoj djedovini i vinogradima i vinu za koje se vidi da ga stvaraju s ljubavlju!

I sve rade potpuno sami! Kao nekad davno, baš kao i njihov djed, obilaze strme vinograde, obrađuju ih ručno i njeguju maksimalno predani onome što rade.

Kako je u uvodu prezentacije rečeno, Ivan i Juraj Violić stvaraju čarobna i moćna vina koja morate upoznati!

Mi ćemo Vas o vinima Indijan sigurno još izvještavati! 🙂

tekst/video: Antonia Hohnjec / GRICGRIC

foto: Nikola Zoko / naslovna fotografija Juraj i Ivan Violić

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci