Salata od lubenice

Ova ukusna salata izvor je brojnih vitamina i minerala, a o paradi okusa da i ne spominjem.

za 3 – 4 osobe

0,8 kg lubenice

1 vezica krstovnika (dragušac)*

0,3 kg rukole

limun

0,05 kg mladog luka

0,15 kg kozjeg sira

bosiljak

maslinovo ulje

sol, papar

Rukolu očistimo i dobro operemo te je stavimo na cjedilo da se posuši, krstovnik dobro pripazimo pri čišćenju i pranju jer se može naći veliki broj nametnika na njegovom lišću. Očistimo limun od kore i opne te ga narežemo na kockice i pomiješamo sa očišćenim i opranim, sitno narezanim mladim lukom, začinimo solju i paprom a zatim i polijemo s maslinovim uljem. Očistimo lubenicu od kore i koštica, narežemo je na kocke (2x2cm), dodamo joj rukolu, natrgane listove bosiljka i krstovnika i na sve dodamo narezani mladi luk s limunom, promiješamo probamo kakvog je okusa salata i ukrasimo prutićima kozjeg sira te poslužimo

INFO: Krstovnik ili Dragušac (Nasturtium officinale), višegodišnja zeljasta začinska biljka. Živi u vodi ili njezinoj blizini, u Istri po gotovo svim vodenim tokovima, posebnu uz rijeku Rašu.

Češće raste u bistrim i tekućim vodama, dok ptice koje se njime hrane istovremeno raznose njegove sjemenke na druga područja. Listovi sadrže gurušično ulje, koje je vrlo jakog okusa i puno je vitaminima A, B1, B2, C i E. Ova biljna vrsta se prikuplja u proljeće, na način da se još neprocvjetale grančice režu i svježe serviraju kao dodatak salati, mesu na žaru ili ljutim umacima. Prije korištenja potrebno ju je dobro oprati zbog insekata i drugih živih organizama.

Ima terapeutska i ljekovita svojstva, pa se tako njezino uzimanje preporuča kod pomanjkanja vitamina u tijelu, za poticanje izlučivanja mokraće, za čišćenje krvi te poboljšanje apetita. Jača kožu lubanje i prema nekim tvrdnjama pojačava spolni nagon. Biljka je puna željeza, fosfora, kalcija, magnezija i sumpora.

LIT.: Claudio Pericin, Bakino smilje 2: Aromatične biljke našeg podneblja, Jurina i Franina, svezak 57, ljeto 1994., 67.

Izvor: http://istrapedia.hr

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci