U Hrvatskoj je 50.000 žena ovisno o alkoholu

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 240.000 alkoholičara. Svaki četvrti ili peti među njima je žena, što je gotovo dvostruko veći broj nego prije 50 godina. Emancipacija žena djelomični je krivac.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 190.000 alkoholičara i oko 50.000 alkoholičarki. Ovaj broj od nekih 240.000 ovisnika zadnjih se godina stabilizirao no unutar skupine je došlo do skoka broja žena. Šezdesetih godina 20. stoljeća na sedam muških alkoholičara dolazila je tek jedna žena, danas taj omjer iznosi oko 1:4, još uvijek u korist muškaraca, potvrdio nam je dr. sci. Zoran Zoričić specijalist psihijatar iz referentnog centra za liječenje alkoholizma na zagrebačkoj KB ‘Sestre milosrdnice’ koji nam je objasnio i specifičnosti vezane uz ženski alkoholizam.

Zbog čega je u samo 50 godina došlo do tako velikog porasta broja alkoholičarki? Djelomično je za to kriva emancipacija žena koja je uz sva dobra ženama donijela i daleko više svakodnevnog stresa i tjeskobe – razloga zbog kojih neke posežu za alkoholom.

Naime, generalno gledajući razlozi koji utječu na razvoj alkoholizma žena nisu tako ‘muški’. Muškarci najčešće piju zbog navike,  društva i opuštanja. Žene s druge strane alkohol koriste prije svega kao sedativ kojim ‘liječe’ tjeskobu.

I iako ima i obrnutih slučajeva muškarci najčešće počnu piti u ranim 20-ima jer ih povuče društvo pa na razvoj alkoholizma ne utječu toliko psihopatološki uzroci. Žene započinju češće nakon 40-e s pojavom menopauze i psiholoških problema, a alkohol koriste kao oblik sedativa.

Problem s liječenjem žena alkoholičarki je i to što na liječenje dolaze kasnije nego muškarci – opet zbog osude okoline. Osim toga jer muškarci daleko rjeđe stanu kao potpora ženi koja pije nego je to slučaj sa ženama koje podupiru muževa, žene više piju same, skrivaju ovisnost i teže se liječe.

Žene su zbog specifičnog metabolizma osjetljivije na utjecaj alkohola od muškarca, pa se alkoholizam kao bolest brže razvija. Tako će se alkoholizam kod nježnijeg spola razviti već za 5 godina dok će prosječnom muškarcu trebati nekih 15 godina. Zbog manje količine tekućine u tijelu i više masti, koncentracija alkohola u krvi je veća, pa se brže opiju. Nepovoljno je i to što žensko tijelo sporije razgrađuje alkohol nego tijelo muškarca. Alkohol u tijelu žene izaziva ista tjelesna oštećenja kao i kod muškarca samo što kod žena ta oštećenja nastaju znatno brže. Posebno su ranjivije na oštećenje mozga tj. pamćenja i koncentracije.

Oni koji se žele izliječiti od alkoholizma u svakoj hrvatskoj bolnici koja ima psihijatrijski odjel ipak neće naći adekvatnu skrb. Specijalizirani odjel za liječenje alkoholizma naći će zato u većim gradovima u Hrvatskoj, kao što je Referentni centar za liječenje alkoholizma u Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice, gdje se provodi sustavni program liječenja alkoholizma. No u ma kojoj se bolnici liječili ovisnici trebaju nastaviti terapiju u Klubu liječenih alkoholičara.

Izvor: Net.hr

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci