Frape od borovnica poboljšava osjetljivost na inzulin

Predijabetes je stanje povišene razine glukoze u krvi, što znači da iako trenutno niste dijabetičar, postoji veliki rizik da to u budućnosti postanete. Obično se javlja kada inzulin, hormon koji pretvara šećer iz hrane u energiju, ne radi učinkovito.

Za ovakve osobe ispijanje dva frapea od borovnica dnevno može osigurati manje vremena kod liječnika, s obzirom da se poboljšava osjetljivost na inzulin.

Američki su stručnjaci u svoju studiju uključili preko 30 odraslih osoba koje nisu bolovale od dijabetesa tipa 2, ali su imali povišenu razinu inzulina. Polovica je ispitanika pila frape od 22,5 grama borovnica dva puta dnevno kroz razdoblje od šest tjedana, dok su drugi ispitanici pili frape bez ovog bobičastog voća. Za vrijeme istraživanja, izbjegavali su konzumaciju drugog voća i vina (zbog grožđa).

Isto tako, nisu mijenjali svoje navike vezane za stil života i razinu tjelesne aktivnosti, a svi su ispitanici konzumirali jednaki broj kalorija. Izmjeren im je tlak, težina, razina kolesterola i C-reaktivnog proteina (biomarker za upale, a može značiti rizik razvijanja srčanih bolesti) na početku i kraju istraživanja.

Borovnice nisu djelovale na profil biomarkera ispitanika, što znači da su tlak i razina kolesterola ostali jednaki kod ispitanika obje skupine, no učinak frapea bio je znatno veći na osjetljivost na inzulin.

Sastavnice borovnica koje im daju specifično plavu boju, antocijani, zapravo su antioksidansi koji su odgovorni za zdravstvene dobrobiti ovog voća i koji omogućuju bolju osjetljivost na inzulin. Iako su sigurni u svoje rezultate, istraživači ističu kako je potrebno provesti još istraživanja kako bi ustanovili pravi biološki mehanizam djelovanja borovnica na naš organizam.

Do tada, uživajte u ovom slasnom napitku!

Borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Ovo ukusno voće može izliječiti bolne hemeroide, a preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulaciji šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl.

K. Horvat

Izvor: Ordinacija

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci