Jedan dan u vinariji Kutjevo – od berbe do obilaska arhivskog podruma i vinskog Trezora!

Nedavno je održan Media Day Vinarije Kutjevo. Vinarije koja je simbol hrvatske vinske kulture sa skoro 800 godina tradicije! Sudjelovali smo u berbi, obišli vinariju, stare podrume, vidjeli obnovljeni Turkovićev podrum i vinski Trezor!

Vinarija Kutjevo svoju vinsku priču započinje davne 1232. godine. Naši domaćini ispričali su nam interesantnu povijest vinarije, vidjeli smo najstariji podrum u Hrvatskoj koji datira iz 13. stoljeća i u kojem smo degustirali odabrana vina vinarije Kutjevo.

Vinarija je kroz povijest mijenjala mnoge vlasnike, događale su se i promijene u samom gospodarstvu po pitanju vinograda, podruma, no ono najvažnije, a to je u konačnici produkt – vino, uvijek je zadržalo ono najvrjednije u sebi kao nositelj cijele filozofije vinarije. Naime, sve kreće od grozda koji je osnovna polazišna točka sveukupne kvalitete proizvoda.

Kutjevo konstantno ulaže u modernizaciju sljedeći nove trendove u vinarstvu, vinogradarstvu… Dokaz tome su i mnogobrojne nagrade za njihova vina koja dolaze sa svjetskih manifestacija ocjenjivanja kvalitete vina. Vinarija Kutjevo jedna je od najnagrađenijih vinarija u Hrvatskoj.

Kutjevo – lokalitet Vinkomir. (foto: Tonka Hohnjec)

Spomenimo kako je na 31. međunarodnoj dodjeli vinskih nagrada, Mundus Vini Summer Tasting 2022. u njemačkom Neustadtu, vinarija Kutjevo potvrdila izvrstan rezultat koji je ostvarila također početkom godine na Mundus Vini Spring Tastingu. Naime, u iznimno jakoj konkurenciji, vinarija Kutjevo je osvojila zlatne medalje za Maximo Nero berbe 2017. , Graševina ledeno vino berbe 2018. te srebrne medalje za Vrhunsku graševinu berbe 2021. i Maximo Bianco berbe 2020.

Treba istaknuti i nagradu „BEST OF SHOW CROATIA“ za liniju Maximo Nero berbe 2017.. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje samo najboljim vinima u svojoj kategoriji, koja se definira najvišom ocjenom.

Pogledajte i kratki video prilog

Nema sumnje da su stari podrum i arhiva najimpresivniji dio vinarije. U arhivi, koja je ujedno najbogatija u Hrvatskoj, čuva se preko 65 000 butelja! Kamo sreće pa smo imali tu privilegiju da nam domaćini otključaju podrum i dopuste ulazak u arhivu! U Kutjevu možete vidjeti i drvenu bačvu koja je u funkciji i ima zapremninu od 53 520 litara.

Pogled na arhivu (foto: Tonka Hohnjec)
Arhiva čuva preko 65 000 boca. (foto: Tonka Hohnjec)

Mi smo imali tu čast da ekskluzivno posjetimo i obnovljeni Turkovićev podrum star više od 120 godina, ali i vinski Trezor u kojem će svi oni koji to žele moći čuvati svoja posebna vina.

Obnovljeni Turkovićev podrum. (foto: Tonka Hohnjec)

Novinarska ekipa uživala je na lokalitetu Vinkomir u prekrasnom vinogradu kod Vile Vinkomir gdje je poslužen pjenušac dobrodošlice Maximo brut, ali i neizostavne tradicionalne slavonske gastro delicije.

Simboličnom berbom kraljice kutjevačkog vinogorja – naravno Graševine, označen je početak ovogodišnje berbe.

Igre boja u vinogradima Kutjevo. (foto: Tonka Hohnjec)
I berba može početi! (foto: Tonka Hohnjec)
Prvi grozdovi su ubrani! (foto: Tonka Hohnjec)

Chef Bojan Hohnjec, urednik portala Gric Gric
Lokalitet Vinkomir – jednostavno predivno! (foto: Tonka Hohnjec)

I kao što su nam istaknuli naši domaćini, vina trebaju pričati o sebi, grožđe je ono koje stvara vino… Ljubav prema vinovoj lozi, uz tradiciju i znanje, za ovu su vinariju glavni pokretači stvaranja vrhunskih vina…

Hvala našim domaćinima, Zrinki Vinković Jergović, enologinji,  Dragi Humskom, sommelieru i jednom od zaštitnih lica vinarije, Ivanu Marinclinu, glavnom enologu, gospodinu Karlu Sajfertu i  Matku Kovačiću ispred marketinga vinarije Kutjevo na provedenom divnom danu!

Za kraj, druženje uz ručak u vinariji svečano je obilježeno na najbolji mogući način – uz prezentaciju zlatne ledene berbe Graševine 2018!

Ako još niste posjetili vinariju Kutjevo, predlažemo Vam da svakako jedan dan planirate putovanje i uputite se u ovaj divan kraj! Ovdje ćete čuti zanimljivosti iz bogate povijesti, vidjeti jedinstvene vinske podrume, kušati vrhunska vina, naučiti o samoj proizvodnji vina, upoznati divne ljude i… poželjeti opet doći!

Živjeli!

tekst/foto: Tonka Hohnjec (Gric Gric)

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci