Na 8. Mediteranskom turističkom forumu na Malti, ŠKMER odabran od MTF-a za vođenje projekta educiranje kadrova u kulinarstvu i osoblja u turizmu

Mediterranean Tourism Foundation (MTF), neovisna međunarodna organizacija za javno-privatnu suradnju, od 21. do 24. studenog po 8. put organizirala je Mediteranski turistički forum na Malti. 

Okupljeno je oko 1300 sudionika iz 35 zemalja, a među njima bili su predstavnici vlada, rukovoditelji i čelnici međunarodnih organizacija te relevantnih nevladinih organizacija. I ove godine održani su brojni paneli, think tankovi i rasprave, a središnja je tema bila održavanje uravnoteženog odnosa između turizma i okoliša. Cilj ove fondacije  je povećati potencijal rasta održivog turizma diljem Sredozemlja, pretvaranjem regije u područje mira, suradnje i prosperiteta kroz regionalnu suradnju i projekte.

Iz Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) na 8. Mediteranski turistički forum iz Splita stigli su Željko Neven Bremec, predsjednik udruge, ujedno senator Mediterranean Tourism Foundation za gastronomiju, kao i za Republiku Hrvatsku, te Alma Harašić Bremec, voditeljica splitske ŠKMER Akademije, edukacijskog ogranka udruge koji je na forumu odabran za vođenje projekta Mediteranske Kulinarske Akademije pri MTF-u.

„Kao senator MTF za Hrvatsku, jako sam ponosan da je na razini Mediterana prepoznat naš rad u ŠKMER-u na edukaciji osoblja, jednog od gorućih problema turizma Mediterana. MTF bi želio da ŠKMER bude krovna organizacija za sve edukacije kulinarskog i drugog osoblja pod kapom ove organizacije. Također, MTF je prepoznao rad i pojedinaca, kako na održivosti turizma, tako i na održivosti gastronomije, pa su na naš prijedlog, posebne nagrade, koje im je uručio predsjednik Malte, dobili Ivana Vladović, direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije, te naš uvaženi chef Mario Mandarić. Daljnji planovi za suradnju s MTF-om vezani su uz organizaciju sastanka senatora iduće godine u Splitu, a zatim na planiranju strategije obrazovanja kadrova na Mediteranu. Kroz aktivnosti MTF-a u planu su i posjeti važnim događajima iz sfere turizma, kao što je otvaranje novog muzeja egipatske kulture u Gizi, suradnja s gastro fakultetima u Europi te posjeti master classovima na velikim gastro eventima u Turskoj, Maroku, Tunisu i na Siciliji“ – istaknuo je Bremec koji se susreo s malteškim predsjednikom dr George Vellom, kao i drugim članovima MTF-a aktivnima na unaprjeđenju održivog mediteranskog turizma.

George Vella, predsjednik Malte MTF 2023

Osmo izdanje foruma održano je pod sloganom LIFE  – Low impact investment favor everyone, a središnji dio događanja samit mediteranskih ministara turizma na kojem je sudjelovala i Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Hrvatske. Forum inače objedinjuje rasprave, niz specijaliziranih majstorskih tečajeva i radionica, na kojim sudjeluju istaknuti kulturni, društveni i strateški lideri te promotori turizma s ciljem definiranja prioriteta i budućnosti mediteranskog turizma. Kako bi javnost bila informirana i upoznata s djelovanjem organizacije, jedan od osnivača i ključnih karika MTF-a je FIJET, najstarije i najveće svjetsko profesionalno udruženje turističkih novinara i pisaca o turizmu, čiji hrvatski ogranak izuzetno je aktivan u promicanju ideja organizacije.

U sklopu brojnih događanja, na ovogodišnjem forumu dodijeljene su Mediterranean Tourism Awards”, nagrade kojima se vrednuju izvanredna postignuća u različitim aspektima turizma i mediteranskog načina života, te imaju za cilj slaviti i poticati najbolje prakse u ugostiteljstvu, očuvanju kulture, održivosti okoliša i inovacije.

Između brojnih renomiranih imena, chef Mario Mandarić dobio je „Great Sea Award  2023. – Održiva kuhinja“ za svoje angažmane na odgovornom iskorištavanju namirnica poput njegova projekta Food Waste Awareness, dok je Ivana Vladović nagrađena za Politiku održivog poslovanja.

Izvor: ŠKMER

Foto: privatni arhiv + Mediterranean Tourism Foundation

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci