Vukovar – vikend destinacija koju morate posjetiti ove zime!  

Vukovar – simbol Hrvatske, nalazi se na granici Srijema i Slavonije, a kao grad zanimljiv je cijele godine. Posjećuju ga turisti iz cijelog svijeta, jedna je od omiljenih luka riječnih kruzera, ali i vrlo zanimljiv grad za ‘vikend bijeg’ urbanih ljudi. Niste li ga posjetili, svakako ga stavite na sam vrh ‘must have destinacija’ jer Vukovar to zaslužuje (i očekuje).  

Kao grad se prvi put spominje početkom 13. st. kao Volko, Walk, Wolkow, odnosno hrvatski Vukovo. Današnje ime, Vukovar, dobio je stoljeće kasnije. No, priča o ovom gradu, u širem smislu počinje puno ranija, u doba Vučedolske kulture koja je živjela na ovom prostoru. Koliko je bila posebna i napredna, saznat ćete krenete li istraživati Vukovar.

Prva stanica neka vam bude Muzej Vučedolske kulture udaljen od centra grada tek oko pet kilometara. Otvoren je u ljeto 2015.godine, a sastoji se od 19 prostorija koje se protežu na preko 1200 m². Kroz njih prolazite kronološki, a priče koje na ovom mjestu slušate su nevjerojatne. Brojna znanstvena istraživanja otkrivaju način života u okviru vučedolske kulture (nastale na spoju Dunava, Save i Drave) koji se proširio na područje današnjih dvanaest europskih zemalja potvrđujući tako visoko razvijenu civilizaciju.

Obilazak počinje s upoznavanjem položaja Vučedola, saznat ćete sve o nazivu kulture, načinu na kojeg su se njegovali stočarstvo, zemljoradnja, lov i ribolov. U jednom dijelu muzeja vidjet ćete oblik naselja i kuća u kojem su živjeli (zamislite – kuće su imale prostorije i nazivali ih megaron) proći kroz radionice za preradu bakra i crne keramike s bijelim stiliziranim ukrasima i vidjeti na koji su se način odijevali. Neki odjevni predmeti su nosivi i danas, a važno je dodati i to da su Vučedolci nosili i cipele.  Vučedolska golubica, pronađena je 1938. godine, postala je simbol grada, a jednako veliko značenje ima i Vučedolski Orion koji se smatra najstarijim indoeuropskim kalendarom. 

Nakon Vučedola, krenite prema centru Vukovara. Dok se vozite lokalnom cestom nećete ostati imuni na prizor koji ćete vidjeti s desne strane. Dok se tako vozite i promatrate krajolik ‘izroniti’ će vukovarski simbol, Vodotoranj. Izgrađen je davne 1968. godine, nalazi se na ulazu u poznato gradsko naselje Mitnica, a visine je 50 metara. Za vrijeme izgradnje bio je među najvećim građevinama takve vrste u Europi Drugi je po veličini na svijetu, a u Hrvatskoj je  najveći simbol pobjede. Do samog vrha dolazi se stepenicama (ima ih 198) ali i panoramskim liftom koji vas diže sve do najviše točke  Vukovara s kojeg puca pogled na grad. U gornjem dijelu Vodotornja nalazi se muzej u kojem ćete saznati sve o ovom gradu, ali i neke zanimljivosti o njegovoj obnovi (sudjelovalo je gotovo 7000 donatora). 

I tako red povijesti, red prošlosti, red sadašnjosti s pogledom na budućnost! Nakon Vodotornja dalje krenite u centar grada. Parkirajte automobil tamo gdje svi parkiraju kad obilaze grad – na parkingu kod hotela Dunav. Nekad je on bio najveći hotel ovog grada, a danas tek dokaz o nekim lijepim prošlim vremenima. 

Obilazak Vukovara započnite na gradskom trgu koji će vas oduševiti zanimljivo dizajniranim ‘šarama’. Te šare su Dunavski valovi koje, u slučaju vjetrovitog vremena lako možete vidjeti potražite li spomenutu rijeku na horizontu. Na ovom se mjestu nalaze i ‘photo booth-ovi’ za fotografiranje – simboli Vučedola i simboli Vukovara. 

Put će vas voditi dalje prema mostu koji nosi ime jednog od heroja Domovinskog rata, Jean Michela Nicoliera, na kojem se nalazi i označena  linija između Srijema i Slavonije. Dok tko iz Srijema prelazite u Slavoniju Vukovar i dalje priča svoju priču. S druge strane mosta mirisat će fina kava na korzu, vidjet ćete trgovine, shopping centar s modernim kinom, ali i stari dio grada s elegantnim dvorcem Eltz.

Dok mu se budete približavali, pogled će vam stati na rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke koja je danas kongresni centar i dom nekolicini znanstvenih ustanova te ima interpretacijski dio. Odličan postav upotpunjen je hologramom kroz kojeg saznajete više o životu ovog kemičara dobitnika Nobelove nagrade 1939.  I dvorac Eltz otvara svoja vrata ljubiteljima muzeja. U svojim ‘krilima’ nalazi se Gradski muzej, jedinstveni muzejsko-galerijski i multimedijalni centar u kojem je, između ostalog, i zbirka Antuna Bauera s presjekom moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Od dvorca uz Dunav krenite prema hotelu Dunav (mjesta gdje ste se parkirali) uživajući u prizoru kojeg vidite. Dunav će vam svojim tokom ispričati posebnu priču, dovesti vas do riječne luke koja se po ničemu ne razlikuje od luka koje smo navikli gledati na moru. Dok budete hodali uz Dunav, mirisat će vam kava, slavonski kolači i drugi specijaliteti iz restorana koji dočekuju riječne turiste. Želite li upoznati? Vukovar lako ga? možete doživjeti i u vožnji riječnim brodom. No, kad odaberete pješačenje odaberite i most s kojim ćete se vratiti u ‘srijemski Vukovar’. Jedan od mostova je i onaj s muralima (slikajte se, stvarno je zanimljivo) koji pričaju dodatnu priču o Vukovaru kao modernom umjetničkom gradu. 

VukovART naziv je projekta u kojeg su se uključili brojni talentirani umjetnici cijelog svijeta oslikavajući mostove i pročelja grada zanimljivim likovnim rješenjima. Prelaskom preko mosta vraćate se u stariji dio grada u kojem možete kušati hladno Vukovarsko pivo i pojesti najbolju slasticu od fine kreme. Nazivaju je „neuspjelom“ modernom kremšnitom, serviraju u staklenim čašama, a poslužuju zajedno s mnogim kombinacijama modernih i tradicionalnih jela u najmodernijem Vukovarskom restoranu u centru grada u Domestic House Lola

U Vukovar dođite tijekom vikenda – istražite njegov uži i širi gradski prsten, dopustite da vas osvoji svojom ljepotom. Posebno tijekom prosinca, kad grad odijeva sjajno ruho najavljujući Advent na Slavonski i Srijemski način.

Tekst: Alma Premerl Zoko

foto: NIkola Zoko

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci