Špek fileki

Što reći o ovome jelu, nego da ga se voli ili ne! Mada oni koji ih ne vole, možda nisu imali prilike taj prvi puta probati ukusne fileke, nego neki neuspjeli pokušaj pripreme ovoga jela, koji ih je tada odbio od daljnjeg isprobavanja ove delicije.

namirnice:

0,25 kg crvenog luka
0,20 kg sušenog špeka (panceta, slanina)
0,50 kg fileka (tripice)(teleći ili juneći želuci – obareni)
sol, papar
crvena mljevena paprika
koncentrat rajčice
lovorov list
0,2 l crvenog vina
prezle  (krušne mrvice)
mesni temeljac ili voda uz dodatak kocke za juhu
list peršina
ribani sir

Priprema:

Ako ste se odlučili za izradu jela s već obarenim želucima, postupak pripreme biti će kraći, nega da kupite sirove želuce, koje morate par puta ispirati, obariti i prokuhati te ih narezati, pa tek tada krenuti s pirjanjem.

U ovom slučaju radimo s obarenim, narezanim telećim želucima.

Sitno narezan crveni luk  pirjamo na malo ulja i dok se pirja narežemo na kockice pancetu (špek, slanina – sušena) pazeći da izbjegnemo hrskavice. Kada je luk malo propirjan dodamo mu narezani špek. Dodavajući ga, on se topi i dalje se pirja na njegovoj masnoći.

Na ispirjani luk dodati ćemo fileke (tripice) i malo ih ispirjamo i kada tekućina koju su ispustili ispari podlijemo sve sa crvenim vinom, pustimo da alkohol iz vina ispari i dodamo crvene mljevene paprike koju upržimo i dodamo malo koncentrata rajčice koju također upržimo, dodamo lovorov list te podlijemo mesnim temeljcem ili vodom s dodatkom kocke za goveđu juhu. Nakon što provrije smanjimo vatru i kuhamo dok meso ne omekša. (za ovu količinu oko 45 minuta do sat vremena)

Kada meso omekša povežemo varivo s prezlom, promiješamo, probamo kakvo je jelo okusa i začinimo, ako je potrebno. Pri kraju kuhanja dodamo malo vinskog octa i poslužimo vruće uz dodatak ribanog sira i sitno rezanog lista peršina. Uz jelo poslužuje se svježi kruh, a salata čak i nije potrebna. Točimo crveno suho vino.

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci