GRAND GOURMET 2023 – Međunarodni festival i natjecanje koji je okupio sam vrh domaće i svjetske eno – gastro elite

Riječ je o festivalu za koji slobodno možemo reći da je najvažniji eno – gastro događaj godine, jer u prvom redu ističe važnost struke i obrazovanja mladih koji su budućnost u važnim gospodarskim granama – ugostiteljstvu i turizmu.

U tri dana održavanja (15. – 17. 11.) u Le Méridien Lav hotelu u Podstrani, sudionici i posjetitelji Grand Gourmeta imali su priliku sudjelovati u brojnim majstorskim radionicama, predavanjima i edukacijama, kušati najraznovrsnije koktele, kave, vina… i naravno – hranu.

Nama je bilo neprocjenjivo iskustvo vidjeti sve te mlade talentirane kuhare, konobare i barmene s koliko znanja i vještina raspolažu već sada, neki tek na početku svog strukovnog obrazovanja. Željni novih iskustava i napredovanja uz pomoć svojih mentora i škola, na ovom su natjecanju pokazali zavidne vještine i umijeća. Bez obzira radi li se o učenicima prvih razreda srednjih škola ili onih viših razreda, svi su podjednako pokazali i dokazali da uživaju u onome što rade i za što se obrazuju.

Prezentacija učenice prvog razreda srednje škole na natjecanju Chef` s table (Foto: Tom Dubravec / CROPIX)

Organizator Grand Gourmeta, Udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) i ovog je puta odradila odličan posao okupivši profesionalce i one koji to tek žele postati, na jednom mjestu s istim ciljem – promocijom i napredovanjem ugostiteljske struke. Bravo!

Savršeno posložen stol pred natjecanje (foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric)
Pažnja je i na najmanjim detaljima…. (foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric)

Iako smo izvještavali o svim događajima s ovogodišnjeg Grand Gourmeta, ovako iznimna manifestaciju vrijedi dodatno isticati pa ćemo proširiti priču kroz naše impresije i razgovore s organizatorima i sudionicima događaja, a tu je i naš video prilog koji će vam dočarati atmosferu s događaja. 🙂

Novi trendovi u kulinarstvu i edukacija

Lubin mariniran u soku od naranče, srdele u savuru, losos mariniran u Winter Ballad Poetica ginu, bakalar fritule, razni kokteli koji su inspirirani kuhinjom, deserti te mnoge druge kreativne eno-gastro fantazije, zaslužni su da je upravo Grand Gourmet mjesto na kojem se prezentiraju novi trendovi u struci.

Neki od tih trendova zasigurno su i kokteli s domaćim kobasicama, pršutom, pancetom ili pak sirom iz mišine i varenikom koje su nam prezentirali profesionalci, ali i sva ona druga umijeća koja su napravili natjecatelji i koja smo imali prilike kušati.

Ovdje tako na jednom mjestu imate priliku upoznati vrhunske stručnjake, edukatore i znalce, čuti zanimljiva i korisna predavanja i biti dijelom jednog zaista važnog događaja.

Sve je spremno za ocjenjivanje (foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric)
Sinkronizirano natjecanje kao jedinstveno iskustvo za učenike, ali i gledatelje. (foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric)

Chef Željko Neven Bremec – Važnost edukacije i uključivanja škola

Edukacija mladih je za organizatore Grand Gourmeta iznimno bitna. To je uostalom i glavni cilj događaja.

„Kad smo prije devet godina krenuli s idejom Grand Gourmeta, nismo mogli ni pretpostaviti da ćemo izrasti u ovako velik događaj. Uvidjeli smo važnost povezivanja kuhara, konobara, barmena i restorana u jedan događaj, što se pokazalo odličnom idejom. Od neke male početne brojke sudionika, ove godine se nalazimo u hotelu s pet zvjezdica i govorimo o međunarodnom festivalu koji je okupio zaista sam vrh eno – gastro scene. Važno je istaknuti da su nam se priključile škole što je vrlo pozitivan i dobar trend koji nas iznimno raduje. Naši događaji su u prvom redu natjecateljskog karaktera, ali su i mjesto razmjena ideja, edukacija, stjecanja znanja, druženja i opuštanja“, istaknuo nam je u razgovoru Željko Neven Bremec, predsjednik Udruge ŠKMER.

Željko Neven Bremec na otvaranju Grand Gourmeta 2023 (foto: ŠKMER)

„Mislim da je velika prilika za mlade, ali i škole, koji upravo dolaze na događanja kao što su naša, sudjelovati i naučiti nova znanja i vještine kako bi jednog dana bili prioritet kao profesionalna radna snaga koju će poslodavci znati prepoznati. Vjerujem kako im je zaposlenje zagarantirano, jer će upravo svojim znanjem i stručnošću pokazati i dokazati koliko vrijede. A vrijede mnogo, i to već danas. Hrvatska ima odlične profesore, učenike, kuhare, konobare i restorane. Imamo mlade koji žele učiti. Na ovogodišnjem Biseru mora okupili smo više od 500 sudionika iz 31 zemlje. Ti mladi žele pokazati što znaju. Žele vidjeti koje su im mogućnosti. Naravno, i uče na greškama. Ali i to je dobro. To je neprocjenjivo iskustvo s kojim postaju još bolji. Veseli nas što bi uskoro trebali otići u Kinu na jedno međunarodno natjecanje. Također, nadamo se da će sredstva koja imaju Regionalni centri kompetentnosti, škole i profesori znati iskoristiti i povući kako bi ovim divnim mladim ljudima pružili nova iskustva i znanja.

Važnost edukacije i stjecanja iskustva korz skupove kao što je Grand Gourmet mladima je od velike važnosti. (foto: Tonka Hohnjec /Gric Gric)
Detalj s prezentacije izrade koktela (foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric)

Chef Nikša Ivičević Bukara  – Mladi su željni znanja

Jedan od članova žirija, chef  Nikša Ivičević Bukara, majstor kuhar prvog reda istaknuo nam je kako ga iznimno raduje što se čak i kod učenika prvih razreda ugostiteljskih škola osjeća dobra klima, prepoznatljivost da imaju potencijal te da će izrasti u velike majstore svojih profesija.

„Naravno, tu je i velika zasluga mentora koji ih podučavaju, savjetuju i prenose im svoje znanje. Na natjecanju je bilo učenika prvih razreda koji su svega nekoliko mjeseci u školi i koji se prvi put susreću sa strukom. Malih nedostataka uvijek ima, ali tko ih nema? Ponekad ćete nedostatke pronaći i kod nas koji smo u struci već godinama. Sve je to normalno, pogotovo za te mlade ljude koji uče i koji su na ovoj manifestaciji po prvi put stali pred suce. Osim velikog znanja, oduševili su nas njihova kreativnost i snalaženje u nepredvidljivim situacijama. Za sve natjecatelje sudjelovanje na Grand Gourmetu je odlično iskustvo, a samim time što su došli na natjecanje, pokazali su da žele učiti i napredovati. Ovim putem svima čestitam na hrabrosti što su se natjecali”, istaknuo je Nikša Ivičević Bukara.

Dodao je kako upravo događaji poput Grand Gourmeta skreću pažnju na probleme s kojima se suočavaju ugostiteljski i turistički sektor, ali i nude rješenja.

Chef Nikša Ivičević Bukara (Foto: Tom Dubravec / CROPIX)
Sretni i ponosni na svoj uspjeh! Zaista je divno vidjeti sve te mlade na jednom mjestu. (foto: Tonka Hohnjec ( Gric Gric)
Lijepe uspomene. (foto: Tonka Hohnjec /Gric Gric)
Usluga sa smiješkom. Tako izgleda vrhunska prezentacija mladih na natjecanju. (foto: Tonka Hohnjec /Gric Gric )

„Na predavanjima smo imali priliku čuti o mnogim problemima. U prvom se redu oni odnose na nedostatak radne snage, ali i nekvalificiranu radnu snagu. Prošećete li se po Splitu vidjet ćete niz ugostiteljskih objekata koji se nazivaju restoranima, ali su daleko od toga. Nude hranu koju nazivaju vrhunskim kulinarskim umijećima, ali je daleko od toga. To nije ugostiteljstvo kakvo želimo. Nije lako biti ugostitelj ili kuhar. Kuhinja počinje od kupovine kvalitetnih namirnica, odgovarajuće pripreme i serviranja po pravilima struke. Tu se opet vraćam na važnost održavanja događaja kao što je Grand Gourmet ili Biser mora,  također u organizaciji Udruge ŠKMER, a koji  upravo struku stavljaju u prvi plan. Bez edukacija, učenja, naravno i cjeloživotnog, stjecanja novih iskustava, poštivanja pravila struke, nema ni dobrog ugostiteljstva ni turizma.”

Chef Stevo Karapandža – Važni su praksa i trening, bez toga nema ni dobrih rezultata

Razgovarali smo i s legendarnim Stevom Karapandžom koji je na događaju također jedan od članova žirija.

„Primjećujemo da su mladi motivirani, barem ovaj uzrast što smo mi imali prilike vidjeti na natjecanju. Prisutni su i velika volja i strast, ali i pokoja suza koja se pojavi zbog nekog neuspjeha, ali sve je to normalno i za mene vrlo pozitivno. Budućnost za ove mlade sigurno postoji, kao i za hrvatsku ugostiteljsku struku. Pitao sam ih žele li ostati u ovoj struci, jer to nam je izrazito važno. Važni su nam školovani ljudi. Dobra je vijest što se žele time baviti. Također posljednjih godina primjećujem da su strukovne škole jako napredovale. Upravo to vidimo iz ovakvih događanja poput Grand Gourmeta. Veliku ulogu u svemu tome imaju mentori. Tu imam malu zamjerku na one mentore koji svoje učenike ne pripreme kao što bi trebali. To mi suci odmah uočavamo. Bilo da je riječ o hrani koja se prezentira ili konobarskim vještinama, greške i nedostaci odmah se uočavaju, što u konačnici rezultira lošijim plasmanom na natjecanju“, rekao nam je gosp. Karapandža.

Stevo Karapandža i John Wulff na Grand Gourmetu. (foto: Tonka Hohnjec /Gric Gric)

„Ono što generalno primjećujem je slaba opremljenost škola. Nemaju adekvatne prostore za učenje i održavanje prakse. Uvijek naglašavam, i ovdje sam to mnogima rekao, da je sve u treningu i praksi. Nekima sam otvoreno rekao da nisu dovoljno vježbali. Naravno, pohvalimo kad je nešto dobro napravljeno, ali moramo ukazati na greške. Na mentorima je velika odgovornost. Upravo su oni ti koji su odgovorni za svoje učenike. Mentori im moraju osigurati uvjete za rad i učenje“, naglasio je u razgovoru Stevo Karapandža.

Alma Harašić Bremec – Svi natjecatelji su pobjednici!

O važnosti Grand Gourmeta razgovarali smo i s gospođom Almom Harašić Bremec, voditeljicom ŠKMER Akademije koja je istaknula veliko zadovoljstvo rezultatima održane manifestacije.

„Moramo uvijek učiti i stjecati nova znanja i vještine kako bi bili bolji. Tako sam i ja ove godine sudjelovala na mnogim edukacijama i predavanjima koja smo imali, a to je iznimno važno kao bi uopće bili konkurentni na ugostiteljskom tržištu. Veseli nas što ovi divni mladi ljude uče, iz godine u godinu dolaze po još znanja, a to ujedno znači da im ovakva događanja itekako koriste. Osobno smatram da su svi koji se dolaze natjecati, već samom svojom odlukom da dođu i sudjeluju pobjednici, jer su se odlučili predstaviti, pokazati što znaju, i što je najvažnije, odlučili su biti još bolji. Pokazali su da su trenirali, marljivo radili na sebi i upravo su zbog toga u samom startu – pobjednici“, zaključila je gospođa Alma Harašić Bremec.

Slavlje za kraj! (Foto: Tom Dubravec / CROPIX)

Na kraju moramo spomenuti i jednu zanimljivost. U vrijeme pandemije koronavirusom održana je manifestacija Biser mora koja je u to vrijeme bila jedino kuharsko međunarodno natjecanje koje se uopće održalo u svijetu, a održano je u ŠKMER Akademiji u Splitu putem live streaminga!

Za vrijedan tim ŠKMER-a kao da nikad nema odmora. To jako dobro znamo, jer već pripremaju nove radionice i skupove. A što sve u ŠKMER Akademiji možete naučiti i čuti, saznajte OVDJE.

Još jednom hvala organizatoru Grand Gourmeta 2023 – Udruzi Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) što su nas pozvali i što smo bili dio ovog iznimnog eventa. 🙂

Na Vama je da već sada planirate posjetiti iduće održavanje Grand Gourmeta!

foto: Tonka Hohnjec (Gric Gric)

Tekst: Tonka Hohnjec

Foto: Tom Dubravec (Cropix), Tonka Hohnjec (Gric Gric)

Naslovna fotografija: Tom Dubravec (Cropix)

Video: Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci