Sarma

Još jedno od jela s “Popisa jela hrvatske gastronomske baštine”, koje je zdravo, ukusno i nije teško za pripremu.

za 3 – 4 osobe ili oko 20 manjih sarmi

1 glavica kiselog zelja (kupusa) srednje veličine

0,55 kg mljevenog miješanog mesa (svinjetina, junetina, teletina)

0,15 kg riže

0,25 kg suhog mesa

sol, papar

suncokretovo ulje

crvena mljevena paprika

Na glavici kupusa kružnim potezom noža prema središtu glavice izrežemo korijen, pa razdvojimo listove, s kojih nožem odvojimo tvrde dijelove koji su bliže korijenu (sredina lista), i odvajamo sa strane listove koji imaju rupe po sebi, kao i na kraju razdvajanja, male listove koje izrežemo na rezance. Ako vidimo da je kupus prekiseo, isperemo ga hladnom vodom.

Mljeveno miješano meso začinimo solju i paprom te dodamo rižu i dobro izmiješamo. Okus mljevenog mesa možemo probati tako da mali dio smjese ispržimo, ali tada pazimo da ne pregrizemo rižu, jer je još tvrda. Smjesa se može probati i bez riže samo tada moramo dva puta miješati smjesu.

Začinjeno meso umotavamo u listove kupusa, slažemo sarme u krug u posudu kojoj smo po dnu raširili rezance od zelja. Kada završimo s jednim krugom slaganja, i ako je posuda dosta duboka, po sarmama složimo opet sloj rezanog kupusa pa slažemo sarme u krug dok ne utrošimo sve namirnice. U srednji dio posude dodamo suho meso, kože od slanine, koje složimo, da zauzimaju što manje prostora, podlijemo vodom, posipamo mljevenom crvenom paprikom, začinimo solju i paprom, promiješamo da se začini rastope, poklopimo tanjurom koji pritišće jelo u posudi, jer riža koja je u mesu upija tekućinu i buja. Kod ovoga je još važno napomenuti, da se sarme ne motaju niti prečvrsto, radi pucanja lista pri kuhanju, niti prelabavo radi razmotavanja kada meso ispada iz lišća. Ako je ostalo kiselog kupusa, narežemo ga narezance i složimo po sarmama, a ako je ostalo mesa, bez mogućnosti da ga se umota u kupus, napravimo kuglice te ih kuhamo sa sarmama.

Posudu stavimo kuhati, pa kada zakipi smanjimo na umjerenu vatru i kuhamo oko sat-1,15 minuta(od kada zakuha!). Za provjeru,  izvadimo jednu sarmu razrežemo je i probamo kakve je tvrdoće riža. Postoji i način da jušnati dio ovoga jela na kraju zgusnete zaprškom, pa odlučite želite li rjeđe ili gušće jelo.

Uz jelo poslužujemo kuhane slane krumpire, kašicu od krumpira, palentu ili svježi kruh. Salata nije potrebna, a od vina možemo točiti polusuho crveno vino.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci