Domaći njoki i kroketi

Domaće njoke možemo raditi na 4 načina. Jedan od kompliciranijih načina rezultatom dovodi do savršenih krumpirovih valjčića koji mogu poslužiti kao smostalan obrok ili prilog uz neka mesna jela.

1. OD KRUMPIRA (podjednake veličine) opranog i kuhanog u kori u nesoljenoj vodi , oko 45 minuta, probamo kuharskom vilicom koliko je krumpir kuhan, (ne bi trebao biti kuhan do kraja, malo tvrđi u sredini, jer još ćemo jednom kuhati njoke kad ih napravimo), ako je tako kuhan, stavimo ga malo ohladiti, tek toliko da ga možemo držati dok ga gulimo, i kad smo ga ogulili, proguramo ga kroz stroj za mljevenje mesa, ili naribamo (ribež na onu stranu na kojoj ribamo jabuke) u jednu posudu, na njega dodamo oštro brašno, jaja, sol i miješamo dok ne dobijemo tijesto koje se razdvaja od posude, odnosno moramo iz njega izbaciti sav zrak miješajući ga. Tada ga oblikujemo u štrucu i prebacimo na pobrašnjenu radnu podlogu da se “odmori”. Kad se “odmorilo”, tijesto režemo na šnite (ploške), i radimo na pobrašnjenoj podlozi dugačke valjke, koje režemo na manje (2-3 cm), koje možemo ostaviti u tom obliku ili prijeći njima preko vilice (iz jedaćeg pribora) ili ribeža (ona strana kojom ribamo parmezan ili čokoladu u prah). Takve njoke možemo skuhati i poslužiti s jelom kojemu smo namijenili, višak kuhanih njoka ohladiti, ocijediti, malo pokapamo uljem da se ne slijepe i spremimo ih u posudu s poklopcem na 2-3 dana u hladnjak. Ili ih možemo posložiti po pobrašnjenim poslužavnicima (tacnama), pazeći da se ne dodiruju, i spremiti u zaleđivač (na par sati, pa kad se slede odvojiti ih od podloge i pospremiti u posudice s poklopcima ili u vrećice za smrzavanje). OVO JE MENI NAJDRAŽI NAČIN PRIPREMANJA NJOKA, JER SU IZVRSNOG OKUSA I NISU PRETVRDE. Ako imate vremena pozabavite se ovim načinom izrade, nećete požaliti na utrošenom vremenu. I još par pojedinosti koje su važne za izradu ovih njoka; krumpir ne bi smio biti mlad, jer je njegova građa vodena, pa upija dosta brašna i njoki su tada tvrđi. Bolji su njoki od rozog krumpira, mada je to vrsta krumpira koju koristimo za prženje.

I potrebni sastojci i omjer;

3 kg krumpira (dodajte na ovu količinu 0,1-0,2 kg više zbog čišćenja ljuski i očica)

1 kg oštrog brašna + 0,1 kg za posipanje podloge i samih njoka

3 jaja

3 šake soli

Od ovog tijesta možemo raditi i krokete, punjene krokete, dukate i ostale vrste priloga koje pržimo u dubokom ulju. Kada radimo krokete režemo ih u malo duže valjke (možemo ih i ispanirati (brašno, jaja, krušne mrvice)), kad radimo dukate razvaljamo tijesto valjkom pa nekakvom manjom čašicom režemo oblike i pržimo ih u dubokoj masnoći.Puniti krokete možemo sirevima, šunkom, raznim finim povrćem i gljivama, a što je kuhar domišljatiji, pa usporedi glavno jelo i ostale sljedove, prije će doći do neke sjajnije kombinacije.

2. od oguljenog krumpira rezanog na kocke i kuhanog u slanoj vodi, i kada je kuhan ocijedimo ga od vode i izdrobimo da nema komadića nego da bude kao kašica (pire), tada ga vežemo brašnom (trebat će dosta brašna i njoki će biti tvrđi zbog toga), jajima i začinimo malo solju pazeći da ne presolimo. Umijesimo tijesto, tako da se više ne lijepi za stol, oblikujemo ga u štrucu (duguljasto kao kruh) i pustimo ga malo da se “odmori” prije nego što ćemo ga valjati u konačni proizvod – njoke. Kad se “odmorilo”, tijesto režemo na šnite (ploške), i radimo na pobrašnjenoj podlozi dugačke valjke, koje režemo na manje (2-3 cm), koje možemo ostaviti u tom obliku ili prijeći njima preko vilice (iz jedaćeg pribora) ili ribeža (ona strana kojom ribamo parmezan ili čokoladu u prah). Takve njoke možemo skuhati i poslužiti s jelom kojemu smo namijenili, višak kuhanih njoka ohladiti, ocijediti, malo pokapati uljem da se ne slijepe i spremiti ih u posudu s poklopcem na 2-3 dana u hladnjak. Ili ih možemo posložiti po pobrašnjenim pladnjevima (poslužavnicima,tacnama), pazeći da se ne dodiruju, i spremiti u zaleđivač (na par sati, pa kad se slede odvojiti ih od podloge i pospremiti u posudice s poklopcima ili u vrećice za smrzavanje).

omjer za ove njoke ; 1kg krumpira

1,2 kg oštrog brašna + 0,1 kg za posipanje podloge i samih njoka

3-4 jaja

0,1 kg soli

3. od kupovne smjese (u prahu) za njoke, upute za pripremu nalaze se na ambalaži proizvoda, to je brži način.

4. od kupovne smjese kašice od krumpira – pire (u prahu) isto je brži i ako u kući nemate ništa drugo osim te smjese, a izrada je da ukuhamo kašicu po naputcima s pakiranja proizvoda, pa kad se malo ohladi, dodajemo brašno, jaja i sol po potrebi ….

Kuhanje već gotovih njoka

Kao što sam već spomenuo, sva tjestenina se kuha u slanoj vrućoj vodi, a njoke kuhamo s tom iznimkom da pri kraju kuhanja, kad svi njoki isplivaju na površinu, još ih u toj vrućoj vodi “zavrtimo” kuhačom i kada se zaustave, vadimo ih van i poslužujemo ili prebacujemo u drugu posudu s hladnom i tekućom vodom, ako je količina veća, da bi se dobro ohladile. Posebnu pažnju obratite da kuhate njoke u puno vode, i dodajete ih malo po malo, (samo da pokriju dno) da se pri kuhanju ne slijepe.

Prethodni članakBuffalo wings
Sljedeći članakFiletiranje riba
spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci