Temeljac od škampa

Ostatke, nakon čišćenja škampa, kako bi dobili čisto meso škampa priredimo kao temeljac za podlijevanje jela sa škampima, ali i ostalih jela s plodovima mora.

Koristimo ljušture škampa, glave i klješta možemo iskoristiti za spravljanje temeljca za podlijevanje jela koja sadrže škampe, a obogatiti će okus jela, kao na primjer bijeli rižoto od škampi.

Na malo maslinovog ulja, koje je pomiješano sa suncokretovim, stavimo propirjati crveni luk rezan na listiće. Kad luk malo povene dodamo zgnječeni češnjak, mrkve rezane na kolutove, peršinove stabljike, malo celera (list ili korijen) i malo propirjamo, nakon malo vremena stavimo i ljušture i glave škampa da se propirjaju (ako osjetite miris amonijaka (slabiji) dodajte malo konjaka, ali ako je jači, sve bacite u smeće, jer su škampi vjerovatno stari), podlijemo vodom i kuhamo na jakoj vatri dok ne zakipi, a tada smanjimo vatru i kuhamo još 10ak minuta. Ugasimo vatru, procijedimo juhu kroz gusto cjedilo, ohladimo i pospremimo u hladnjak u odgovarajućoj posudi u kojoj može stajati 2-3 dana; ili možemo spremiti u zamrzivač kao kuglice leda (posebne vrećice ili forme za led (koje kasnije više ne koristite za napitke nego ih označite kao temeljac/juha od škampi), ako nemate takve posude, možete izliti u plastične kutije s poklopcima, samo što ćete tada razbijati taj led, da pri ukuhavanju rižota ili drugog jela dodajete malo po malo tekućine, ili izvadite večer prije spravljanja hrane da se odledi u hladnjak ili na sobnu temperaturu.)

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci