Pečeni juneći file

Kada Vam nije dostupan roštilj, evo načina pečenja u tavi.

za 5 – 6 osoba

1,5 kg juneći beefsteak

sol, papar

senf

ovdje je video s primjerima pečenja medium (srednje) i welldone (jače) s prilogom i umakom.

Ako imamo vremena, beefsteak bi bilo dobro da odleži bar preko noći u marinadi. Meso očistimo od opni i žilica, narežemo ga na jednake dijelove (da svaki teži 0,2-0,25 kg), posolimo, poparimo i svaki posebno premažemo tankim slojem senfa. Tako začinjeno meso posložimo u posudu i prelijemo uljem, pazeći da je sve pod uljem (jer meso će potamniti, ako je van ulja- oksidacija).

Slijedeći dan, meso dobro ocijedimo od ulja i stavimo peći na dobro zagrijanu tavu.

Ovo meso može biti pečeno na tri načina:

Krvavo ( rare) tako da meso održi mekoću, peče se 3-4 minute (na jakom plamenu) s jedne strane i isto toliko s druge strane.

Srednje ( medium) da meso samo u sredini bude malo krvavo, odnosno ružičasto, peče se 7-8 minuta na jednoj strani i isto toliko s druge strane na umjerenijem plamenu.

Jako pečen ( well done) kada želite ovako pečen beefsteak, ocijedite ga dobro od ulja pa ga rastucite kuhinjskim čekićem za meso, jer meso će se vratiti u svoju formu kako će se više peći, a neće se presušiti kao što i bi, ostavite li ga u komadu. Pečete ga rastučenog 8-10 minuta na umjerenijem plamenu.

S druge strane, ovo meso mnogi kuhari ne odobravaju tući, pa jedan komad od 200-250 grama razrežite na dva-tri tanja odreska, pazeći pri tome kako ga režete (vlakna mesa). Možete ga razrezati i na takozvani “leptir”, tako da od jednog komada dobijete dva koji su samo jednim dijelom mesa spojeni i otvoreni.

Prethodni članakKrpice s kiselim kupusom
Sljedeći članakPivom protiv osteoporoze

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci