Sve o vinu naučite na Vinskoj školi u Vinskom klubu!

Uz sommeliera Tomu Jakopovića i novinara i vrsnog vinskog znalca Ivu Kozarčanina u Vinskom klubu u Zagrebu, 17. ožujka održana je “Škola vina Bakhova sina”.

Kako prepoznati kvalitetno vino, kako vino analizirati  mirisom, kako ga pravilno kušati, ali i iz koje čaše piti koju sortu vina, sve to saznali smo kroz zanimljivo interaktivno predavanje koje su održali sommelier Tomo Jakopović i novinar i vinski znalac Ivo Kozarčanin.

Krenuli smo od zanimljivih činjenica o Italiji koja je jedina zemlja na planetu koja je cijela podijeljena na vinske regije! Ivo Kozarčanin se u uvodu osvrnuo na sorte vina u svijetu. Danas je poznato oko 10 000 sorata, a podatak iz 2019. godine govori kako se njih 1271 i uzgaja. U Hrvatskoj je popisano više od 250 sorata. Graševina je dakako najzastupljenija i obuhvaća čak 23,8%.

Ivo Kozarčanin

No tužna je činjenica da je trenutno u Hrvatskoj nikad manje obrađenih vinograda. Istaknuo je to Kozarčanin i naveo podatak da tek svaki petnaesti Hrvat uzgaja grožđe. Imamo 18.235 hektara vinograda, a u razdoblju od 1. kolovoza 2019. do 31. srpnja 2020. brojku od 95.002 tona grožđa u vinogradarskoj 2020. godini. Svega je 3215 prijavljenih proizvođača vina.

Dođete li na ovu vinsku školu možete saznati i zašto postoji ogromna razlika raste li trs iz crne zemlje ili iz kamena tla te da organoleptika počinje od bobice!

Pogledajte i naš kratki video prilog s ovog događaja!

Tomo Jakopović objasnio je kako ispravno opisati vino koje kušate i otkrio što sve obuhvaća analiza vidom, njuhom, ali i što znači objektivno i subjektivno analiziranje vina, koje sve tipove mirnih vina imamo, zašto su važni vinski čepovi i koja je razlika među njima…

Tomo Jakopović
Kako bi se školica uspješno održala, naravno, bilo je potrebno vino… Imali smo prilike kušati i analizirati sljedeće etikete: Trdenić Brut, Kolarić Coletti Rose Brut, Sv. Ivan Pošip, Enjingi Graševina, kasna berba 2015, Trdenić Gewurztraminer 2019, Kopjar Rose, Ivanić Dvije ruže, Zlatno brdo Gatori, Cabarnet Sauvignon 2017, Enjingi Venje – kasna berba 2007 i DeMar Muškat žuti.

Naravno, ovdje možete saznati i sve o čašama i koje vino iz koje čaše piti. S razlogom stoji činjenica “Koliko vina, toliko čaša”, jer čaše su izrazito bitne kako bi pravilno doživjeli vino koje se u njoj nalazi.

No mi Vam sada nećemo otkriti sve detalje što smo naučili…

Želite li i Vi naučiti sve o vinu i uživati u njemu na ispravan način, dođite u Vinsku školu u Vinskom klubu!

tekst / video: GricGric

foto: Nikola Zoko

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci