Znamo odgovor kako se riješiti proljetnih alergija!

Glumice Barbara Vicković, Mirta Zečević, Matija Prskalo, Vlasta Ramljak, Annamaria Serda, operni pjevač Ronald Braus te književnica Sanja Pilić samo su neki od brojnih uzvanika proljetnog bruncha uz Proimmun tijekom kojeg se govorilo o fenomenu osnaživanja crijeva- dijela tijela koje kad je zdravo jamči zdravlje cijelog organizma.

“I proljetne se alergije te popularni proljetni umor, rješavaju u crijevima, tom nevjerojatnom organu koji ima veličinu teniskog terena! Ma sve nam je u crijevima- i sreća i strah i zdravlje i različiti problemi” – rekla je na početku prekrasnog proljetnog bruncha direktorica tvrtke Proimmun, Ružica Matić na pomalo neobičan način započinjući ovaj event.

Ružica Matić

Naime, kako bi svi uzvanici dobili svoju dnevnu dozu vitamina i minerala koji osnažuju sluznicu crijeva, Ružica je svakom gostu ‘smućkala’ Mucozink napitak koji svojim sastavom djeluje na osnaživanje zaštitne barijere sluznice crijeva i kompletnog imunološkog sustava.

Što je zapravo alergija?
Alergija je pretjerana reakcija imunološkog sustava na strane, a zapravo bezopasne tvari, tzv. alergene (npr. pelud). Sam mehanizam je takav da alergen (pelud) ulazi u tijelo kroz kožu i sluznicu. Pri prvom kontaktu s alergenom, aktiviraju se određene imunološke stanice, tzv. plazma stanice koje zatim proizvode antitijela. Antitijela se vežu na druge imunološke stanice koje se nazivaju mastociti. Pri ponovnom kontaktu, alergen reagira s antitijelima na mastocitima koji oslobađaju glasnike kao što je npr. histamin. Oslobađanje ovih upalnih glasnika dovodi do pojave alergijskih simptoma.

Najčešći oblici alergije su respiratorne alergije, posebno alergijska reakcija na pelud (peludna groznica). S obzirom na to da nam je stiglo proljeće, a s njime i sezona alergija, treba znati kako ojačati imunitet.

Zahvaljujući danas poznatoj važnosti crijevne mikrobiote za fiziološki razvoj imunološkog sustava, u prevenciji i kao potpora liječenju alergija, sve se češće koriste probiotici. Probiotske bakterije pomažu u borbi protiv smetnji crijevne mikrobiote, a samim time i protiv razvoja alergija. Određeni probiotici, kao što su primjerice razni sojevi iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium, pokazali su u pretkliničkim i kliničkim studijama da utječu na procese i parametre koji su izravno povezani s patogenezom alergija.

Klinička studija (Watts AM et.al. 2018) pokazala je da se tijekom 8 tjedana uporabe proizvoda s bifidobakterijama, laktobacilima, laktokokima te biotinom i vitaminom B2 klinička slika kod pacijenata poboljšala za čak 63%. Osim toga, simptomi, uključujući nazalne i okularne simptome, pokazuju znatno poboljšanje.

”Za osobe koje pate od alergija čak i male količine tvari koja izaziva alergiju mogu dovesti do alergijskih simptoma poput svrbeža, suzenja, oticanja očiju, curenja i svrbeža nosa te kihanja, kao i do umora i iscrpljenosti što može uvelike utjecati na kvalitetu života”- naglasila je Ružica i dodala kako se alergije javljaju uslijed nesklada imunološkog sustava.

Što možete učiniti da podržite imunološki sustav i sluznicu?
Poznato je da su crijeva centar našeg zdravlja s obzirom na to da se u njima nalazi 80% imunoloških stanica, a sluznica crijeva ima površinu od čak 400 m2. Sudjeluje u procesima razmjene tvari, kao što je apsorpcija hranjivih tvari, ali ima važnu ulogu i u procesima kojima se uvježbava i regulira imunološki sustav. Kako bi razmjena tvari s okolinom bila sigurna, crijeva imaju tri zaštitne barijere koje štite organizam od patogenih tvari ili toksina. Te tri tijesno povezane razine su crijevna mikrobiota, crijevna mukoza i imunološki sustav povezan s crijevima. Ako je jedna od zaštitnih razina poremećena, patogene tvari, toksini i alergeni mogu prodrijeti kroz crijevnu barijeru, čime se kao posljedica javlja lokalna upala, čak i sustavne reakcije. Suvremene studije potvrđuju vezu između smetnji crijevne mikrobiote i povećane incidencije alergija.

Mirta Zečević

“Ako vam je pun nos alergija, vaša sluznica treba pomoć! Jačajte crijevnu sluznicu!” – dodala je Ružica simpatično pokazujući čitav spektar različitih probiotika koji uvelike pomažu u sanaciji ovog ali i brojnih drugih problema.

Jedan od takvih je MyBIOTIK ® PUR kojeg čini kompleks 6 metabolički aktivnih bakterijskih kultura (laktobacila, bifidobakterija, laktokoka) te vitamina B2 i biotin koji pridonose očuvanju normalnog stanja kože i sluznice. U crijevima kao imunološkom organu, hranjive mikrotvari koje doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava (npr. cink, selen, vitamin A, B6, B12, D, folat) te očuvanju normalne kože i sluznice (npr. vitamin A, C, B2, niacin, biotin, cink) igraju vrlo važnu ulogu.

MUCOZINK® sadržava specifičnu kombinaciju vitamina, minerala, elemenata u tragovima i ostale hranjive tvari za kožu i sluznicu s naglaskom na sluznicu crijeva. Zbog svojih specifičnih sastava MyBIOTIK®PUR i MUCOZINK® optimalno se nadopunjuju u ciljanoj potpori mukozne zaštitne barijere i imunološkog sustava.

Znate li? Kako biste znali razinu mikroorganizama u vašim crijevima, odnosno kako biste saznali koji probiotik vam treba te je li crijevo propusno i postoji li upala u crijevu, u Proimmun (Haulikova 1, Zagreb), možete donijeti uzorak stolice i napraviti analizu te dobiti uvid u stanje i funkcionalnost vaših crijeva.

Za više informacija posjetite: https://www.proimmun.hr/

Foto: Nikola Zoko

PR

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci