Pileća juha

Odlična, zdrava i ukusna, koja se sprema nezahtjevnim postupcima.

za 5- 6 osoba

kosti i koža pilića težine oko 1,200

0,15 kg mrkve

0,08 kg korijena celera

0,08 kg korijena peršina i list peršina

2 režnja češnjaka

0,08 kg crvenog luka

sol, papar

curry, mješavina začina

1 kockica koncentrata pileće juhe (u slučaju da kuhate juhu manje od 1 1/2 sat)

Kostikožu pilića operemo i stavimo kuhati u lonac u koji za sada ništa ne dodajemo, jer kada bi u ovom trenutku začinili, u trenutku kad obiremo pjenu, koja se stvori od krvi pilića, bacamo i ostale sastojke koji isplivaju zajedno s pjenom.

Kada juha zakipi oberemo pjenu koju bacimo, i dodajemo povrće (mrkva, korijen celera, peršina i lišće peršina, češnjak, crveni luk).

Od začina koje dodajemo u juhu: sol, papar, malo miješanog začina, malo curry mješavine začina i možemo još dodati koncentrat pileće juhe u kocki samo u slučaju da kuhate juhu manje od 1 1/2 sat.

Na kraju kuhanja juhu procijedimo kroz gušće cjedilo u posudu u kojoj ćemo ukuhati tijesto za juhu, ali ako smo ga već prije skuhali u zasoljenoj vodi, možemo juhu procijediti izravno u jušnik, s mogučnošću dodavanja i mesa sa kostiju koje se kuhalo u juhi.

SAVJETI I PREPORUKE: Dodaci za ovu juhu su sitni domaći rezanci, žličnjaci, gris žličnjaci (knedle) pa čak možete dodati i slane palačinke zarolane i rezane na tanke rezance(celestino). Moramo pripaziti da povrće ne preuzme cjelokupan okus juhe, tako da kosti srednjeg pilića (prsna kost, zadnji dio krila s mesom, kosti batka i hrbat sa mesom) bude dovoljan za 5-6 tanjura dobre juhe, dočim na tu količinu dadamo najviše 2 srednje velike mrkve, 2 češnja češnjaka, krišku celera od 1cm, 1 manju glavicu crvenog luka koje prepolovimo i prepečemo na tavi da dobije smeđu boju s one strane gdje je razrezan. Dodamo jedan srednje veliki korijen peršina i malo lišća od peršina (naravno svo ovo povrće treba se očistiti i oguliti od kore te oprati ).

Navodno postoji neka teorija koja kaže da kod peršina i mrkve, onaj dio između korijena i lišća, onaj smeđi dio; najviše taj dio daje vitamina i minerala. Da, taj dio, koji viri iz zemlje, koji se po meni nemože baš oprati temeljito, nego ga ja obično odstranim nožem.

Moramo pripaziti sa začinjavanjem, jer ako pretjerate sa slanošću, morati ćete dodavati još vode pa ćete juhu razblažiti i neće biti tako krepka, mada i to možete dotjerati, dodavajući joj koncentrat juhe u kocki.

Prethodni članakPašteta od zeca
Sljedeći članakJuhe podjela
spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci