Dočekali smo proljeće u prekrasnoj Virovitici! Uz dvorce, muzeje, prirodu i izvorne gastro delicije!

Dva dvorca, pitoreskna Virovitičko podravska županija, Park prirode Papuk i sve začinjeno fantastičnom eno-gastro doživljajima ovog kraja, bili su kulisa još jednog prekrasnog ženskog vikenda sa stilisticom Almom Premerl Zoko koji je održan od 18. – 20. ožujka 2022. Žene su se osjećale kao kraljice pa tako i naša mala ženska ekipa Gric Grica… jer putovanje koje započne u dvorcu Janković uz kraljevsku večeru i pratnju grofa Jankovića i njegove supruge Terezije, ne može biti drugačije nego fantastično!

Od vikenda koji je započeo tijekom zime, a završio prvog dana proljeća, brojne su žene puno očekivale. Upravo zato su odabrale jedinstven projekt Women’s days by modniALMAnah kojeg je prije godinu dana osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko, a koji se po četrnaesti put održao u Virovitičko-podravskoj županiji.

Naša očekivanja u potpunosti su se i realizirala, ali i više od toga, jer program je zaista bio raznolik, kao i uvijek do sada zanimljiv, uz radionice i predavanja, razgledavanja muzeja i gradova koji se uvijek odvijaju uz stručno vodstvo i ono što je nama posebno zanimljivo – eno-gastro sadržaji uvijek čine poveznicu kroz putovanje s naglaskom na izvornost proizvoda, odnosno gastronomije kraja u kojem se putovanje odvija. Zato uvijek naučimo nešto novo, upoznamo običaje, ali saznamo i neke nove recepte i tajne kulinarstva, koje ćemo Vam predstaviti kroz neke stare recepte ovog kraja… 😉

Baza putovanja bila nam je Virovitica, prekrasan grad koji se prvi put spominje u povijesti davne 1234. godine i koji svojom bogatom povijesti jednostavno ostavlja bez daha.

Posebno poslušate li lokalno stanovništvo i odaberete jednu od najpopularnijih ruta obilaska u ovoj županiji – Plemićku rutu na destinaciji Slavonija i Podravina. I tako, kraj zime i početak proljeća Alma je osmislila kao vikend plemićkog odmora. Tijekom ova tri dana, u fokusu su tako bile bogata tradicija ovog kraja, odlična gastronomija, očaravajuća priroda i tipično ženski sadržaji kroz kojeg se učilo kako svladati osnovnu beauty rutinu, make up trikove, modne smjernice ovog proljeća, ali i naučiti puno o tome kako živjeti sretno i zdravo tijekom godišnjeg doba u kojem mnoge napada ‘proljetni umor’ i alergije.

Pogledajte video reportažu s ovog putovanja 🙂

Pjesnik, domoljub, vojnik – Petar Preradović

Na putu prema Virovitici, ženska je grupa na kratko stala u Kući Petra Preradovića u Grabrovnici. Zadnji vikend ove zime bio je na ovoj lokaciji slavljenički – obilježavala se obljetnica rođenja ovog velikog pjesnika koji je u 19. stoljeću živio u ovom malom selu nedaleko Pitomače. U ovoj tipičnoj podravskoj kući, žene su oduševljeno slušale o životu ovog pjesnika, sjedale u školsku klupu, učile pisati perom, ali i uz pomoć holograma doživjele djelić atmosfere ove prekrasne lokacije.

Kraljevski smještaj u Dvorcu Janković

Za bazu putovanja, odabran je dvorac Janković u Suhopolju, samo devet kilometara udaljen od Virovitice. Već samim ulaskom u perivoj koji ga okružuje, ova lokacija zaustavlja dah – dvorac je nedavno obnovljen, a unutar dvorca se kriju prekrasne sobe, 5D kino, multimedijalna dvorana, ali i stalni postav muzeja koji vas poziva na aktivnost kako biste što bolje istražili baš svaki dio ovog zdanja. Da bi se što bolje opustile i riješile stresa, dame su u dvorcu pozvane na kraljevsku večeru.

S uređenjem dvorca stvoren je multimedijalni izložbeni prostor koji objedinjuje turističke, prirodne, kulturne, umjetničke, materijalne i nematerijalne znamenitosti i baštinu Virovitičko-podravske županije. (foto:GricGric)

Uz kraljevsku večeru – kraljevsko pivo!

Pozvao ih je ni manje ni više nego grof Ivan Janković sa suprugom Terezijom predstavljajući jedinstven koncept sljubljivanja hrane i piva. U ulozi grofa Jankovića bio je Marko Barčan, vlasnik pivovare Slavonica čije su glavne zvijezde tri craft piva Grof, Grofica i Carica. Kako bi se što bolje osjetila njihova razlika Marko je u društvu svoje životne partnerice Ivane, sljubljivao pivo s hranom koja se nekad jela na dvoru – od slavonskih sarmica pa sve do riječne ribe i kolača.

Kad smo već kod kolača, u dvorcu Janković možete i uz dnevnu kavu pojesti primjerice Suhopoljski čokoladni choux, jedinstveni kolač s čokoladom i kavom kojeg ručno, za ovaj dvorac izrađuje aktualna državna prvakinja u slastičarstvu, kulinarska reprezentativka Hrvatske i istaknuta članica Hrvatskog kuharskog saveza slastičarka Sandra Jadek.

Suhopoljski čokoladni choux by Sandra Jadek
Čarobna dvorska kugla grofice Ilke
Grof Elimir voli domacu buću
Tart iz perivoja dvorca Janković

Za ljepotu je potrebna beauty rutina, ali i lijep i poseban nakit

Subotnje buđenje je bilo kraljevsko – raskošni doručak s pogledom na perivoj kojim posebno dominira stara lipa posađena u čast grofice Terezije, jer se od davnina vjerovalo kako upravo lipa produžava ljepotu i mladolikost. Lipe je, bilo i u odabranim proizvodima korejskog beauty koncepta Nitui, čija je zastupnica Karmen Kroflin napravila prekrasnu kraljevsku beauty rutinu lica i dekoltea. Upravo njega je pripremila za modnu čajanku sa stilisticom Almom Premerl Zoko. Šalica novog funkcionalnog Franck čaja opustila je brojne dame čiji su se pogledi zadržavali na izloženim Lykke medaljonima. Poput onih tradicionalnih medaljona u kojima su od davnina grofice skrivale fotografije voljenih muškaraca, tajne poruke ali i mirisne spužvice Alma je održala modnu radionicu kako ovaj prekrasan modni detalj implementirati uz proljetne kombinacije – gdje pozicionirati Lykke na svom dekolteu, koje haljine i bluze najviše podržava, ali i koju boju metala odabrati ovisno o boji puti i podtonu kože.

Alma Premerl Zoko održala je modnu radionicu o Lykke medaljonima.

Prekrasna Virovitica i Dvorac Pejačević – baština s kojom moramo biti ponosni

Nakon radionica, plemićkom rutom grupa je krenula u Viroviticu kroz koju je u zanimljivoj šetnji vodička Silvija Perić otkrila posebnost Virovitice, prekrasnog podravskog bisera bogate povijesti. U Virovitici ćete vidjeti Prvu hrvatsku štedionicu, stoljetnu gimnaziju, samostan i crkvu sv. Roka, zvijezda u strogom centru grada svakako je dvorac Pejačević.  u kojem je smješten Gradski muzej Virovitica. Sagrađen je početkom 19. stoljeća, a od 1969. godine spomenik je kulture 1. kategorije.

Obnova Dvorca trajala je od 2016. – 2019. godine. U sklopu projekta obnove, Gradskom parku vraćen je perivojni izgled, posađena su nova stabla, grmlje i ukrasno raslinje, uređene su šetnice u parku, šetnica ispred Gimnazije Petra Preradovića te su postavljeni dizajnerski drveni mostovi od kojih svaki ima svoju priču vezanu uz Viroviticu. A te zanimljive priče otkrila nam je ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej koja nas je provela muzejom. Između brojnih vrijednih zbirki muzeja, moramo izdvojiti onu koja je nama bila divna jer ju čine brojni predmeti kojima je poveznica nama draga kuhinja. Tako ovdje možete vidjeti prekrasno posuđe, ali i brojne vrijedne vilane, stoljnake, glinene posude za čuvanje hrane, ali i vrijedne stare kuharice, kao npr. “Savremenu kuharicu” iz 1929. godine te brojne druge eksponate.

Nama najzanimljiviji dio u Muzeju svakako je bio onaj koji se odnosio na kuhinju… (foto:GricGric)
Posude za čuvanje hrane (foto:GricGric)
U Muzeju je bogata zbirka posuđa (foto:GricGric)
foto:GricGric
Povijesne zanimljivosti iz muzeja o običajima u gastronomiji… (foto:GricGric)
Pravila “iz kuhinje”… (foto:GricGric)
foto:GricGric

Virovitica je u povijesti bila poznata i kao „mala Venecija“ sa čak 16  mostova u samom centru grada. Baš zato, kako nam je objasnila ravnateljica Mihaela Kulej, kao hommage tom vremenu, kroz projekt obnove Dvorca postavljeno je pet dizajnerskih drvenih mostova i svaki od njih priča svoju priču! Tako smo i mi u šetnji predivnim perivojem obišli mostove. Prvi je Most ljubavi koji vodi prema Crkvi sv. Roka sa posebnim proširenjem na kojemu se mladenci vole fotografirati uz Dvorac Pejačević u pozadini. Slijedi ga Most zrcala koji daje različite poglede na sam Dvorac pa Gimnazijski most za druženje virovitičkih generacija, a tu je i Portal most koji predstavlja svojersni „prolaz“ iz stare Virovitice u novu urbanu Viroviticu. Možda najzanimljivi i jedinstven je Glazbeni most koji svira kako posjetitelji po njemu hodaju, a postavljen je naravno u blizini mjesta na kojemu je nekad u povijesti bila Glazbena škola!

Naša je preporuka – dođete li u Viroviticu ne propustite posjetiti Gradski muzej Virovitica i prošetati perivojem!

Za izazak spremne! Šminkanje, vinarija i tamburaši!

Plemićko poslijepodne bilo je rezervirano za povratak u nekadašnji dom obitelji Janković, u čijem je salonu šminkerica Vina Medved održala Aurinu make up školu. U nekoliko jednostavnih koraka Vina je tako pokazala kako licu vratiti svježinu, ali i koje boje kombinirati kad je o proljetnom make up-u riječ. Nakon ove radionice trebalo je samo odjenuti nešto lijepo i ugodno i krenuti prema vinariji Apolitico, jednom od najpopularnijih gastro adresa u Virovitici. Prekrasne vinske amfore koje skrivaju vinske zvijezde, ugodna atmosfera vinarije, ali i zvukovi tamburice, kultnog TS Garavi bili su dovoljni za nezaboravan subotnji izlazak u Virovitici.

TS Garavi

Zdravlje na prvom mjestu! Radionice o probioticima i oralnom zdravlju

Je li bilo teško ustati u nedjelju? I da i ne – rekle su kroz smijeh brojne žene kojima je u jutarnjem razbuđivanju pomogla direktorica tvrtke Proimmun, Ružica Matić pozivajući ih na interaktivnu radionicu s probioticima, vitaminima i mineralima. Nakon prve čašice MucoZink koktela prepunog minerala i vitamina, tijelo je došlo u harmoniju i ravnotežu, a pažnju su zaokupile korisne informacije o tome kako je crijevo izvor zdravlja koje treba posebno ojačati tijekom proljeća. Kad se to napravi, proljetni umor i alergije će biti pod kontrolom. Budući da nas je dijelilo samo nekoliko sati do službenog početka proljeća, a i bio je Svjetski dan oralnog zdravlja, Mihaela Dijanić, dr. med. dent, pokazala je kako na ispravan način koristiti Curaprox četkice te naučiti kako održavati oralnu higijenu, presudnu za blistav osmijeh.

Park prirode Papauk  – zeleni otok Panonskog mora i UNESCO-ov svjetski geopark

Na ovom je putovanju, osim pripreme za topliji dio godine, bilo važno u prirodi dočekati godišnje doba kojem se svi veselimo, pa je cijela grupa Plemićku rutu na destinaciji Podravina i Slavonija dočekala u Parku prirode Papuk (Svjetski geopark pod UNESCO zaštitom).  U društvu rendžera Danijela Majstorovića, cijela je grupa prošla Grofovom stazom, a na polovici puta do prekrasnog slapa Skakavac koji se s impozantne stijene obrušava u kanjon potoka Kovačica, i službeno je zakoračila u proljeće što su dodatno pojačale površine prekrivene potočnicama, visibabama i prekrasnom planinskom orhidejom.

S proljećem stižu i nova putovanja s Almom!

Budući da je proljeće stiglo i kalendarski, Alma Premerl Zoko najavljuje nove Women’s days by modniALMAnah termine. Početak travnja(8. -10.4.) rezerviran je za istraživanje Istre, a sredina svibnja (13.-15.5.) za ljepote Neretve. Sve o putovanjima i prijavama možete pročitati OVDJE

I naravno, prijavite se za divna putovanja! 🙂

Kući smo se vratili puni pozitivnih dojmova, lijepih uspomena i s novim poznanstvima! Predivna sjećanja koja ostaju vječno!

Za uspomenu tu je i jedna mala knjižica “Omamina kuharica  – orah” autorice Natalije Kožić Lukačević, a  iz koje ćemo crpiti ideje za naše nove video recepte! 🙂 Riječ  je o kuharici  koja objedinjuje recepte originalnih tradicionalnih suhopoljskih jela.

A to tada, donosimo vam nekoliko recepata iz kuharice –  Dobar Vam tek! 🙂

Carske pogačice

Tijesto:

1/2 kg mekanoga brašna

1/2 kg oraha

25 dag margari

1 jaje

12 dag sitnog šećera

sok od 1 limuna

krema:

12 dag margarina

15 dag mljevenog šećera

2 rebra čokolade

Ukras: čokoladna glazura / 10 dag čokolade, 8 dag margarina, nekoliko kapi ulja.

Priprema: Sve sastojke treba zamijesiti re rezati male pogačice i spojiti po dvije te puniti kremom.

Savjet: Pogačice po želji ukrasiti bijelim cvjetićem od bjelanjka.

Šape (Omamin recept)

Tijesto:

3 šalice glatkog brašna

1 šalica masti

1 šalica šećera

2 šalice mljevenih oraha

1 žličica cimeta

2 jaja

1/2 žličice sode bikarbone

Postupak: Zamijesiti tijesto od svih sastojaka i peći u kalupima za šape premazanim masti.

Peći na 180°C dok ne dobiju boju.

Dobar tek!

Fotografije: Nikola Zoko

Video: Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci