Salata od hobotnice

Ovo ukusno predjelo svrstano je i na Popis jela gastronomske baštine Hrvatske. Priprema nije zahtjevna, ali je dužina spravljanja malo veća.

za 3 – 4 osobe

2 kg hobotnice
0,1 kg crvenog luka
2 češnja češnjaka
limun
lovorov list
sol, papar
svježa crvena paprika, rajčica
maslinovo ulje
vinski ocat (kvasina)
listovi svježeg peršina

Otopljenu hobotnicu očistimo i operemo, pazeći da dobro isperemo pijesak iz pipaca te je stavimo u vrelu vodu koju smo začinili solju, paprom u zrnu, lovorovim listom i limunom na ploške i kuhamo dok ne omekša. Kada je kuhana, dobro je ohladimo i očistimo od opni, ako su koje zaostale, narežemo na sitnije kocke glavu, a krakove na 1 cm ploške (kod debljih komada hobotnice raspoloviti ploške).

S krakova možemo skinuti i pipce koji s ostacima sitnijih krakova tvore uz maslac i još neke začine, namaz.

Sada hobotnicu prebacimo u posudu u kojoj ćemo je začiniti solju, paprom, crvenim lukom rezanim na sitne kockice i malo češnjaka, svježom crvenom paprikom rezanom na kockice, rajčicom rezanom na kockice, te zalijemo s maslinovim uljem, vinskim octom (kvasinom), sokom limuna i posipamo sitno rezanim svježim peršinom, dobro izmiješamo i poslužimo sa svježim kruhom.

 

SAVJET:

Hobotnicu bi bilo dobro zamrznuti, pa je opet odlediti (nikako je nemojte kuhati smrznutu i s utrobom). Kuhajući je na ovaj način prije će smekšati, a uštedjeti ćete i energiju.

Hobotnicu koju kupimo svježu, očistimo; preokrenemo joj glavu i iz glave izvadimo sve organe, prerežemo nožem, ako se ne da iščupati, izvadimo zub koji je u sredini krakova, nožem zarežemo oči i istisnemo ih i sve dobro operemo.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci