Upoznajte nagrađivanu vinarku Ankicu Gašparec – Uz ružu vjetrova do fantastičnih vina Moslavačke gore!

Gospođa Ankica Gašparec višestruko je nagrađivana vinarka. Na prekrasnim obroncima Moslavačke gore, u svojoj vinariji na dišničkim brdima na vinogradima koje je naslijedila od oca, marljivo i predano radi već više od 40 godina. Brojne diplome, priznanja i nagrade za kvalitetu vina Vinarije Gašparec dovoljno govore o kakvim je izvrsnim vinima riječ… Chardonnay, Graševinu, Frankovku i naravno autohtoni Škrlet gospođe Ankice svakako trebate kušati!

Iako su u početku mnogi sumnjali kako će gospođa Ankica kao žena moći raditi u vinogradu, ona je svima dokazala kako ju ništa u njezinom naumu ne može spriječiti. Najmanje ju je kočilo to što je žena!

“Dokazala sam da se može! Na ovim je obroncima moja obitelj od davnina gradila vinogradarsku priču. Prvo djed pa otac i sad ja. U svemu mi naravno pomaže i suprug Ivo”, započela je svoju priču gospođa Ankica te dodala kako su se nakon višegodišnjeg rada u Njemačkoj ona i suprug pred 40-ak godina odlučili vratiti u Hrvatsku. I to je bila odlična odluka!

Ankica i Ivo Gašparec
Pogled na jedan dio vinograda u proljeće (foto: arhiva obitelji Gašparec)

“Mi smo se željeli vratiti u mir, u prirodu i živjeti u skladu s njom. Nekad je u ovim krajevima selo bilo živo. Svega je bilo: od konja, krava, ovaca, koza, svinja…, no nažalost danas je slika potpuno drugačija. Mladi su napustili selo, tu i tamo čuje se dječji smijeh, većinom je starije stanovništvo”, pojašnjava gđa. Ankica.

Pogledajte i naš video prilog.

Ističe kako su uvijek sve sadili sami: i loze i voćke. “Kad se posvetiš onome što radiš onda si 100 posto u tome. Drugačije se ne može raditi dobar posao. Mi smo sami podizali loze i točno znamo gdje je koja loza posađena, koja sorta gdje raste. Stalno smo u vinogradu, voćnjaku, vrtu…”, kaže nam Ankica.

“Sjećam se u počecima kolege starosjedioci su mi govorili da bi trebala ići s tudumom, ne s cijepljenom lozom. No ja sam uvijek slijedila svoj instinkt. Tako sam i u toj odluci. U konačnici to se pokazalo dobrom odlukom. Čovjek treba slijediti svoje ideje”, ističe gđa. Ankica Gašparec.

Stari vinograd Ankica i Ivo su presadili te su u svaki red između posadili novi nasad pa kad je taj vinograd stasao, stari vinograd su maknuli. No naravno, posađeni su i novi nasadi. “Htjeli smo zaokružiti cjelinu da imamo chardonnay, frankovku, škrlet i graševinu.

Škrlet nam je dakako broj jedan, jer je to autohtona sorta ovog kraja. To je i moj djed imao samo se ta sorta nekad zvala rašljan. Ovdje svaki kraj ima svoj naziv za lozu”, pojašnjava gđa. Ankica. Danas Ankica i Ivo imaju ukupno 3 800 čokota, no u planu je sadnja novih cijepova škrleta. Ukupna proizvodnja vina kreće se oko 5 000 l. Ankica Gašparec ističe kako se od samih početaka bavljenja lozom educirala te je tako položila ispite za vinogradarstvo i vinarstvo.

“Radimo, nekad nam je malo teže, nekad lakše, odmorimo se i idemo dalje. Trebaju neke obaveze postojati. Mi smo u mirovini, ali i u mirovini moraš raditi. Obaveze nas drže. I ako radiš ono što voliš, to je najbolji spoj”, smatra Ankica koja je i predsjednica Udruge vinogradara i voćara Garešnice.

“Inicijativu za osnivanjem udruge pokrenula sam prije 15-ak godina. U Udruzi je sada oko 40 – 45 članova. Zajedno učimo, organiziramo razne radionice i edukacije vinara. Smatram da je djelovanje Udruge odlična podloga za razmjene iskustava, ali i stjecanja novih znanja. Uvijek morate biti u toku s novitetima. Jedino tako možete ići naprijed te raditi pomake na bolje u svom radu i poslovanju”, zaključuje Ankica.

Ugodan ambijent vinarije i kušaonice obitelji Gašparec.

Ispričala nam je kako je njezin djed smatrao da je ovaj kraj izrazito povoljan za vinovu lozu. Govorio je da postoji “ruža vjetrova” i da upravo zbog toga loza dobro uspijeva. Navodno je baš na ovom mjestu trebala biti izgrađena bolnica za plućne bolesti. Bolnice nema, možemo reći na svu sreću, jer danas ovdje ne bi bilo vinograda gospođe Ankice! Chardonnay, Graševina, Škrlet i Frankovka vinarije Gašparec na brojnim ocjenjivanjima vina osvajaju najbolje nagrade! U Kutini na izložbi vina MoslaVINA su jedne godine i Škrlet i Chardonnay osvojili zlato, dok se Graševina okitila srebrom! Na Vinodaru 2021. Graševina Gašparec bila je zlatna! Na GARvin-u 2022. g. Škrlet je bio šampion.

Ankica i Ivo ističu kako je za njih berba poseban doživljaj, jer se u to vrijeme okuplja obitelj i prijatelji. To je vrijeme rada, ali i lijepog druženja koje uvijek prati domaći ručak za koji je zadužena, naravno gospođa Ankica.

Gastro specijaliteti koje priprema gospođa Ankica …domaća goveđa juha…
Sarma s ječmom…
Domaći kolači kojima ne možete odoljeti! Salenjaci, makovnjača i orehnjača

“Uživam radeći ono što volim. To mi daje energiju i snagu. Svaki dan je novi izazov, ali uvijek moraš ići naprijed”, kaže nam gospođa Gašparec. Upravo je zbog te svoje velike volje i ljubavi prema poslu, gospođa Ankica uspjela stvoriti uspješnu vinariju u koju danas dolaze brojni posjetitelji kako bi kušali i kupili ova nagrađivana dišnička vina. Njezin rad prepoznala je i Bjelovarsko-bilogorska županija koja ju je kandidirala za predstavnicu županije na prošlogodišnjem izboru za titulu najuzornije hrvatske seoske žene koji se održavao u Čakovcu potkraj listopada 2022.

Ankica Gašparec na izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu prošle godine u Čakovcu.

Obitelj Gašparec uvijek će Vas rado ugostiti. Ispričat će Vam svoju lijepu priču o obitelji, vinovoj lozi…Kroz razgovor ćete shvatiti koliko je važno da ono što radiš i voliš. Jedno bez drugog ne može. I zato obitelj Ankice Gašparec stvara izvrsna vina. To je priča o profesionalnom radu koji je protkan neraskidivim nitima uspomena na djedovinu, djetinjstvo i ljubav prema prirodi. Taj je odnos Ankica gradila oduvijek, polako i s razumijevanjem u suživotu s vinovom lozom… Svaki dan..

Uputite se prema prekrasnoj Moslavačkoj gori! Dođite u Dišnik! Posjetite Ankicu i Ivu, kušajte njihova odlična vina, ali i gastronomske delicije koje će Vam Ankica sigurno pripremiti za dobrodošlicu!

Mi ćemo se tamo sigurno uskoro vratiti!

Tekst / fotografije: Tonka Hohnjec (Gric Gric)

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci