Mrzlin Grad i restoran La Ursula – mjesto za savršen odmor, jedinstvene gastro doživljaje i potpuno iskustvo predivne Like!

Kad su prije 17 godina supružnici Sonja i Branko Sokač pokrenuli svoju turističku priču u Korenici, nisu mogli ni pretpostaviti da će njihov Mrzlin Grad danas postati savršeno mjesto za odmor, ali i uživanje u autohtonim gastro specijalitetima brojnim domaćim i inozemnim posjetiteljima!

Cijela priča krenula je od obnove samo jedne stare lovačke kuće i iznajmljivanja pansionskih soba. Okruženi divnom i jedinstvenom prirodom kakvu samo Lika ima, Sonja i Branko željeli su nakon života u Zagrebu otići u mirniji kraj, posvetiti se turizmu, gostima i uživati u prirodi. Malo po malo, zahvaljujući ljubavi prema poslu i cijeloj obitelji koja je bila i još uvijek je posvećena njihovoj ideji, priča o Mrzlin Gradu razvila se u pravo malo moderno turističko naselje koje je zadržalo svoj autohtoni lički identitet.

Danas se ovdje nalaze prekrasno uređeni smještajni kapaciteti s 44 ležaja, nova velika kuća s bazenom, uređene okućnice, a sve podno vrhova planina Gole Plješevice i Mrsinj. To je priroda od koje zastaje dah. Kraj koji zavolite na prvi pogled. Kraj u koji ćete se sigurno vratiti.

Nas je odmah očarala priroda. Pogled na planine, snježne vrhove, šumu koja mijenja boju… Mir i tišina.

Pogledajte i naš video prilog iz Mrzlin Grada! 😉

Kako nam je pojasnio domaćin Dario Pap, vlasnik Mrzlin Grada, ujedno i zet Sonje i Branka, obitelj je željela spojiti prirodu, odnosno samu Liku s autohtonom gastro pričom u kojoj će svaki posjetitelj doživjeti posebno iskustvo vođeno ljubaznim domaćinima.

Naravno, ovisno o željama gostiju, ovdje se nudi niz aktivnosti. Cijeli ovaj kraj pokriven je odličnim planinarskim stazama, ali i onim za hodanje, kao i biciklističkim stazama. Za one odvažnije, domaćini iz Mrzlin Grada vam mogu osigurati i OFFRoad turu.

Na svega 15-ak kilometara udaljena su Plitvička jezera, tu su i Baraćeve špilje koje vrijedi vidjeti, a tijekom zime otvoreno je skijalište Mukinje…

La Ursula – restoran bez stalnog menija – tajna je u svježim autohtonim namirnicama

Strasni lovci, Sonja i Branko oduvijek su bili poznati po svojim domaćim lovačkim specijalitetima. Taj gastro dio prenesen je i u restoran La Ursula gdje chef Ivan Martinović kreira jela zbog kojih ćete se u Mrzlin Grad sigurno vratiti! Specifičnost ovog restorana je u tome što ne nudi uobičajeni jelovnik koji se najčešće sastoji od 15 – 20 jela.

Chef Ivan Martinović

Ovdje će Vam isključivo biti poslužena ona jela za koja su taj dan nabavljene svježe i autohtone namirnice! Možda ćete na jelovniku pronaći svega 4 – 5 jela koja su u ponudi. I upravo to je pun pogodak restorana La Ursule koji ga čini drugačijim, posebnijim, slobodno možemo reći jedinstvenim.

Jer u tih nekoliko jela koja ćete kušati, sve će biti savršeno i svježe! Naravno, na jelovniku ćete gotovo uvijek pronaći divljač koje u ovom kraju ne nedostaje, a i vlasnici su lovci… Kušat ćete ovdje i ličke sireve, ličke krumpire, janjetinu, ali i pršut od medvjeda.

Janjeći kotlet s pečenim krumpirom na način šefa kuhinje

Kako smo spomenuli, chef La Ursule Ivan Martinović priprema isključivo autohtona domaća jela sa svježim namirnicama. Njegov originalni kuharski potpis prepoznat ćete po jasnim i nenametljivim, ali izdašnim i originalnim okusima kroz koja spaja jela iz svog jelovnika.

Više o samoj gastro ponudi ispričao nam je Martin Božić, direktor turističkog naselja Mrzlin Grad koji je istaknuo da su upravo po takvom “jednostavnom” jelovniku prepoznati od strane brojnih posjetitelja koji im konstantno vraćaju.

“Ne želimo ići na količinu ponude, već kvalitetu onog što nudimo. Nudimo li određeni dan samo 3 ili 4 jela, mi znamo da stojimo iza njih po kvaliteti. To je ono što želimo. Kvaliteta je ono po čemu ćete biti prepoznati. Ne želimo nuditi ćevapčiće ili slična “brza” jela. Jela koja stvara naš chef Ivan, jela su koja su stvorena s puno ljubavi i kreativnosti. Kušate li ih, upravo to ćete u njima i osjetiti” pojašnjava Martin Božić.

Martin Božić, Ivan Martinović i Dario Pap
Jeste li znali da postoji pršut od medvjeda?

Kreativnost s potpisom originalnosti kušali smo i mi prilikom posjete La Ursuli.
Prvo nas je poslužena juha od bundeve s bučinim košticama i uljem od buče koju je pratio domaći kruh (da, naravnom ovdje isključivo peku domaći kruh) uz koji je poslužen pesto od medvjeđeg luka. Uslijedio je confit od batka i zabatka patke na pečenom batatu i domaćem kajmaku u umaku od vina i šumskog voća.

Juha od buče

Poslužena nam je i mesna štruca od divljači i prepeličjih jaja u lisnatom tijestu sa sezonskom salatom. Jedno od jela po kojima je La Ursula poznata svakako je dimljena pastrva s domaćom krumpir salatom. Ovako pripremljenu dimljeno – mariniranu pastrvu nigdje još nismo probali. Oduševila nas je!

Dimljena pastrva

Probali smo i savršenu koljenicu od divlje svinje u tamnom umaku na pire krumpiru i janjeći kotlet s pečenim krumpirom na način šefa kuhinje. Ono što nas je iznenadilo, ugodno dakako, je domaća tjestenina s pršutom od medvjeda! Da, u La Ursuli možete kušati i specijalitet kao što je pršut od medvjeda! Trebamo dodati kako i samo ime La Ursula ima poveznicu s medvjedima. Naime, ursus na latinskom jeziku upravo označava porodicu ličkih medvjeda.

Mesna štruca od divljači i prepeličjih jaja u lisnatom tijestu sa sezonskom salatom.
Koljenica od divlje svinje u tamnom umaku na pire krumpiru
Gulaš od divljači s domaćim gnudima.
Confit od pačjeg batka i zabatka na pečenom batatu i domaćem kajmaku u umaku do vina i šumskog voća.
Janjeći kotleti s pečenim krumpirom na način šefa kuhinje.
Domaća tjestenina s pršutom od medvjeda.

Na kraju našeg gastro doživljaja uslijedio je desert za koji je bila zaslužna Maja Martinović, supruga chefa Ivana – panna cota sa šumskim voćem i domaća savijača s jabukama. I jedno i drugo za ocjenu 5 plus! Naravno, La Ursula ima i odličnu vinsku kartu. Nas je pratio Cabernet Sauvignon vinarije Kalazić, ali i pjenušac Ivančić Griffin Rose…

Ne smijemo zaboraviti spomenuti inventar ovog restorana, ali i cijelog kompleksa. To je nešto posebno! Pomno izrađeni, čak i oni najsitniji dijelovi, sve je od drveta. Restoran krasi veliki drveni medvjed, ali i stropni ventilatori koji su također drveni. Ovdje se vodilo računa svakom detalju! Nema sumnje, ovaj je objekt osmišljen s ljubavlju.

Gospođa Sonja i zet Dario Pap

Doživjeti eno-gastro priču u restoranu La Ursula zaista je posebno iskustvo.

Sretni smo da smo imali priliku vidjeti divan Mrzlin Grad! Put prema Dalmaciji…..začinite posjetom ovom divnom mjestu! Ne moraju svi putevi nužno voditi samo u Plitvička jezera…

Lika ima još puno toga za ponuditi! Otkrijte sve ljepote naše divne zemlje. Istražujte…skrenite s već poznatih ruta.

Dođite i upoznajte Mrzlin Grad!

tekst i video: Tonka Hohnjec – Gric Gric

foto: Rene Karaman

 

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci