Fazanova prsa

Ako Vam se u obitelji netko bavi lovom i ako ulovi dosta fazana, napravite ovo jelo, malo je zahtjevnije ali trud će Vam se isplatiti, tako i iznenadite sve goste.

za 4 osobe

0,6 kg fazana (od prsa)

0,8 kg kostiju fazana

0,15 kg mrkve

0,1 kg stabljika peršina

2 češnja češnjaka

0,2 kg crvenog luka

0,2 kg korijena celera

0,2 l bijelog vina

0,05 kg borovice ne nikakao borovnice (eng. juniper)

lovorov list

sol, papar

papr u zrnu

maslac, maslinovo ulje

0,5 kg svježe rajčice

1,5 kg krumpira

0,2 l mlijeka

0,1 kg kiselog vrhnja

0,03 kg maslaca

sol, bijeli papar

Na namaštenu posudu za pečenje stavimo kosti od fazana malo ih polijemo uljem, dadamo očišćeno i narezano povrće(crveni luk, mrkva, korijen celera, češnjak), sve začinimo solju i paprom pa stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 175°C oko 30 minuta.

Pripremimo lonac u kojem ćemo dalje kuhati temeljac.Prelijemo vodom kosti u loncu kada se ispeku s povrćem, još malo začinimo, dodajući lovorov list, papar u zrnu, borovice i stabljike peršina. U posudu u kojoj su se pekle kosti nalijemo bijelo vino pa postružemo sa dna sve što se ulovilo i sve isto prebacimo u lonac gdje se kuha temeljac. Kada zakuha oberemo pjenu,smanjimo vatru i kuhamo još 45-60 minuta, procijedimo tada i dalje ukuhavamo tečnost dok se ne snizi (reducira) na 0,3 l.

Stavljamo kuhati oprane i očišćene krumpire narezane na kocke u posoljenu vodu da bi od njega napravili kašicu (pire). U nauljenu vatrostalnu posudu stavimo očišćene, oprane, na pola prerezane rajčice koje i posolimo, tako da je kora okrenuta prema gore i stavimo u zagrijanu pečnicu 180°C na 25 minuta.

Prsa fazana začinimo solju i paprom pa prepržimo s obje strane, u posudi koja smije u pećnicu te stavimo peći na 25 minuta. Kada je gotovo (meso mora biti mekano ali ne krvavo), prebacimo meso na toplo, a u posudu ulijemo malo vode i prokuhamo te dodamo temeljcu koji još reduciramo na 0,2 l. Kada dođe na ovu količinu dodamo u njega maslac i maslinovo ulje, pa miješamo pjenjačom da dobijemo gusti umak. Napravimo kašicu od krumpira; zdrobimo krumpir da ne ostane niti jedna grudica pa u njega dolijemo mlijeko, kiselo vrhnje i maslac te začinimo solju i bijelim paprom, probamo kakvog je okusa i rasporedimo po tanjurima na kojima ćemo poslužiti. Na krumpir stavimo po komad mesa i prelijemo umakom. Pripazimo da je sve vruće pa poslužimo uz neku svježu salatu i točimo crveno suho vino.

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci