Pečeni fazan

Fazan je ukusan i pečen, a uz njega dobro će odgovarati i neki ukusan prilog, te svježa salata uz crveno polusuho i li ružičasto vino.

za 3 – 4 osobe

1,5 kg fazana

0,15 kg slanine

0,04 kg maslaca

0,25 l bijelog vina

0,2 kg kiselog vrhnja

sol, papar

mažoran

Nakon što smo očistili fazana od zaostalog perja i odstranili mu dio gdje je nastrijeljen, operemo ga i osušimo, posolimo izvana, a iznutra natrljamo mažoranom. Slaninu izrežemo na dugačke tanke ploške pa obložimo fazana sa svih strana, koje ako treba pričvrstimo čačkalicama ili privežemo koncem. Zatim ga stavimo na otopljeni maslac u posudu za pečenje, u koju dodajemo i dvije glavice crvenog luka u komadu i stavljamo u pećnicu na 200-220°C 60-70 minuta.

Za vrijeme pečenja ga okrenemo (pazeći da nam špek ne padne) i podlijevamo vinom. Kada fazan omekša i dobije lijepu zlatnožutu boju, prelijemo ga kiselim vrhnjem i ponovo stavimo u pećnicu da se zapeče. Pečenog fazana izrežemo na manje komade, tako da je svaki dio obložen slaninom i prelijemo umakom od pečenja. Uz pečenog fazana možemo poslužiti njoke od krumpirova tijesta, a ako imamo više vremena možemo se i potruditi oko valjušaka od bučinog tijesta (tikva). Poslužimo i neku svježu salatu.

Prethodni članakProljetna salata
Sljedeći članakČišćenje divljači

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci