Malina

Svježe maline zdrave su i vrlo hranjive, kao i sušene. Od malina se prave sokovi, sirupi, džemovi, kompot, vino. Sok maline – malinovac sadrži voćne kiseline, vitamine, minerale, pektin. U vrijeme sezone malina najbolje je piti svjež, neukuhan sok, a zimi kuhan.

U narodnoj medicini, pored sokova i sirupa koji se prave u ljekovite svrhe širokog spektra, ljekoviti su i čajevi od malinovog lišća, kao i suhih malina od kojih se prave ukusni i zdravi voćni čajevi. Čajevi se koriste kod upale grla, prehlada, snižavanja temperature, za jačanje srca, kod hemoroida, lišajeva, osipa, kao oblozi kod upale očiju, za jačanje organizma.

Opis biljke: Nazivi su joj i himer, nimper, crvena jagoda, jagodnjak, črlena kupina. Malina raste u obliku grma, samoniklo po šumama, a i uzgaja se u predjelima umjerene klime. Plod maline sastoji se od mnogo malih, zajedno sraslih koštunica, koje su sočne i vrlo ukusne.

Čaj od malinovog lišća – 3 žlice usitnjenog lišća prelije se s pola litre kipuće vode, pusti odstajati i, kada se ohladi, piju se dvije šalice na dan, ili služi za ispiranje, ili za obloge.

Sok od malina – 3 litre malina, 2 litre vode, 40 grama vinske kiseline – stavi se na sunce 24 sata, procijedi kroz gustu gazu i u sok se doda šećer koliko ima soka te kuha na laganoj vatri, a pri kuhanju skida se pjena.

Izvor: http://www.kupinko.com

Prethodni članak
Sljedeći članak
spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci