Uživajte u sladoledu i njegovim bezbrojnim okusima

Znate li nekoga da ne voli sladoled? I da nikada nije probao čokoladu i vaniliju, taj najpopularniji okus još popularnije poslastice? Zanimljiva je, a mnogima i nepoznata, priča o domovini sladoleda.

Navodno potječe iz Kine, gdje se pripremao kao ledeni napitak od voćnih sokova i snijega, a tek kasnije i od mlijeka. U Italiju stiže nakon povratka Marca Pola iz Kine. Smatra se da su ipak pravi sladoled u Europu donijeli Arapi koji su tijekom vladavine na Siciliji s vještinom zamrzavanja sladoledne kreme upoznali Talijane, koji su i danas na glasu kao ponajbolji proizvođači sladoleda i pravi majstori u kreiranju maštovitih oblika te ledene slastice u kojoj uživaju i djeca i odrasli.

Što je zapravo sladoled?

Sladoled je djelomice ili potpuno zamrznuta slastica visokih nutritivnih vrijednosti, koja se sastoji od mlijeka ili mliječnih proizvoda, te sastojaka koji se dodaju radi okusa, arome, boje i mirisa (šećer, stabilizatori, emulgatori). Posebnost mu je proizvodnja i čuvanje na niskim temperaturama, jer jedino tada dolaze do izražaja njegove specifičnosti. Razlikuju se mliječni i kremasti sladoledi, sladoled za dijabetičare (koji umjesto saharoze sadrži fruktozu ili neko drugo sladilo), te smjese za sladoled (tekuće ili u prahu). Krem sladoled nastaje dodavanjem šlaga u mliječni sladoled, a dodavanjem voća ili voćnog sirupa dobit ćemo voćni sladoled. Postoji i slastica sorbet ili vodeni sladoled.

Sladoled i kalorije

Odabir masnoća posebice je bitan za kakvoću sladoleda, a o udjelu masnoća ovisi i kolika mu je kalorijska vrijednost. Zapamtite da voćni sladoledi imaju nižu energetsku vrijednost, te da su bogatiji vitaminima i mineralima.Energetska vrijednost sladoleda kreće se od 100 do 350 kcal. Smatra se da u 100 grama sladoleda ima prosječno 200 kalorija, no, ako mu dodamo čokoladu, lješnjak i slične sastojke, kalorijska vrijednost bit će dakako znatno veća. Osim što je omiljeni ljetni desert, sladoled može poslužiti i kao ukusan mliječni međuobrok.

Djeca obožavaju sladoled

Sladoled vole svi, a djeca ga obožavaju. I uživaju u njemu, jer ga lagano otapaju u ustima, što je i najvažnije za doživljaj potpunog okusa i arome. Sladoled ne treba jesti na brzinu jer je prehladan za grlo. Djeci sladoled ne smije zamjenjivati druge obroke, a treba pripaziti i na vrstu sladoleda zbog kalorijske vrijednosti. Iako ga se smatra ponajprije ljetnom poslasticom, sladoledu se teško može odoljeti tijekom cijele godine. Može se pripremati u kombinaciji s kolačima, kavom, u koktelima, voćnim kupovima. Od kupovnog sladoleda možete pripremiti ukusnu ledenu tortu. Uvijek treba voditi računa o uvjetima čuvanja sladoleda, jer je jedna od kvarljivih i osjetljivijih namirnica.

Ekosladoled u restoranu Nova

Sladoled od zobenog mlijeka, prave čokolade, lješnjaka i svježeg voća zaslađen agavinim sirupom trenutno najpopularnijim zaslađivačem u svijetu jer ima nizak glikemijski indeks. Opis ove slastice zasigurno vas je privukao. Obiluje tamnom i bijelom čokoladom i ekološkim voćem, a obogaćen je napitkom od žitarica i sojinom kremom, te zaslađen javorovim ili agavinim sirupom. U ovom sladoledu nema šećera, konzervansa, umjetnih bojila, mliječnih sastojaka ni jaja. Uvijek se spravlja od sezonskih namirnica pa će osim već postojećim okusima kave, lješnjaka, čokolade i naranče s čokoladom, uskoro biti ponuda obogaćena i limunom, jagodom, malinom, ananasom, borovnicama i šumskim voćem.

Sladoled od čokolade i naranče

Evo prijedloga za još jednu pravu poslasticu, sladoled od čokolade i naranče, čiji vam recept donosimo, i predlažemo – svakako kušati!

Sastojci za osnovnu kremu:

1 l zobenog mlijeka Oatly

3 žlice agar pahuljica

150 ml agave

Priprema: kuhati zobeno mlijeko na laganoj vatri s agarom 10 minuta. Dodati agavin sirup.

Za čokoladu :

100 g crne čokolade

Umiješati u polovicu osnovne smjese čokoladu i miješati dok se ne otopi. Ohladiti pa zatim smiksati i staviti na pola sata u aparat za sladoled.

Za naranču:

U preostalu polovinu osnovne smjese ubaciti meso dviju oguljenih naranči s koricom. Smiksati u blenderu, ohladiti pa staviti na pola sata u aparat za sladoled. Kad je gotovo, umiješati još jednu nasjeckanu naranču.

(M.G.)
Izvor: Žena.hr

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci