KOPRIVnicA na tanjuru – nova turističko gastronomska ponuda grada!

Prijestolnica Podravine – Koprivnica, poznata je po profesorici Zlati Bartl, hrvatskoj znanstvenici i izumiteljici Vegete, ali i po danas već nadaleko poznatom Renesansnom festivalu koji s punim pravom nosi naziv “Najbolje turističke manifestacije Hrvatske 2019.-2020.” Koprivnica nosi i naziv “Grad bicikla” pa ne čudi što u gradu postoje mnogobrojni punktovi s gradskim biciklima, ali i brojne biciklističke staze i rute. Grad je poznat i po svojoj bogatoj kulturno-povijesnoj tradiciji, ali i gastronomiji!

Baš o tom gastro dijelu bilo je najviše govora na press putovanju u organizaciji Turističke zajednice grada Koprivnice i hotela Zlatan prilikom kojeg je predstavljana nova turističko – gastronomska ponuda grada pod nazivom “KOPRIVnicA na tanjuru”.

Znate li po čemu je ovaj grad dobio naziv? Kako kaže legenda – po koprivi!
Renato Labazan, direktor TZ grada Koprivnice, objasnio nam je kako grad svoje ime zahvaljuje upravo toj samonikloj jestivoj biljki.

Kopriva – samonikla jestiva biljka (Foto: Tonka Hohnjec – Gric Gric)

“Prema legendi iz vremena najezde Mongola 1242. godine, kada je ugarsko – hrvatski kralj Bela IV. bježao pred tatarskom hordom prema moru dok je hitao prema Kalniku, stigao je do potoka Koprivnice ali nije sjašio s konja i smočio noge, već je ga je konj izbacio iz sedla u velike koprive, kojih je bilo i još uvijek je u izobilju. Ljutiti kralj nazvao je mjesto Koprivnicom, a stanovnike Koprivničancima i tako je ostalo do danas. Iz tog razloga, na koprivi se temelje mnogobrojni originalni suveniri i gastronomske delicije od koprive, a do izražaja dolaze najviše na najkompleksnijem i najbogatijem Renesansnom festivalu te Podravskim motivima na kojima se odvija i svojevrsna koprivijada“ pojasnio nam je Renato Labazan.

Muzej prehrane Podravka

Posjetili smo Muzej prehrane Podravka čiju nam je bogatu etnografsku zbirku prezentirala gospođa Nada Matijaško. Muzej je jedinstveni primjer prikaza industrijskoga proizvodnog procesa i jedan od malobrojnih primjera “muzeja tvrtke” u Hrvatskoj. Zbirka se sastoji od oruđa, sprava, alata i posuđa koji zorno prikazuju proizvodnju, transport, preradu, čuvanje i konzumiranje hrane u seoskoj sredini u prvoj polovici 20. st. na području sjeverozapadne Hrvatske.

foto: Nikola Zoko
foto: Tonka Hohnjec/ Gric Gric
foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric

“Zbirka industrijske tehnologije daje povijesni pregled Podravkinih proizvoda na temelju odabranih primjeraka stare ambalaže i etiketa, a rekonstrukcija prve linije za proizvodnju dehidriranih juha iz 1958. godine, obilježava odluku o proizvodnji juha kao presudan trenutak u povijesti Podravke koji je potaknuo daljnji snažan razvoj tvrtke“, objasnila je prisutnim novinarima Nada Matijaško. Naravno, u zbirci se čuvaju i brojni recepti tradicijske kuhinje, ali i neke od prvih ambalaža poznatih robnih marki kao što su npr. Čokolino ili Lino Lada.

Pogledajte i naš video prilog s ovog press putovanja.

Smutek – domaći kutek

Dođete li u Koprivnicu, predlažemo Vam da svakako kušate zdravi koprivnički doručak! Kod Gradske tržnice pronaći ćete Smutek – domaći kutek i upravo tamo, baš kao što smo i mi imali priliku, možete kušati smoothie od svježe koprive i zljevanku!
Ovdje je riječ o spoju tradicionalne i moderne kuhinje, ali najvažnije od svega je da su im osnova proizvodi iz koprivničkog kraja i certificiranih prodavača na gradskoj tržnici!

Domaća zljevanka od koprive (foto: Nikola Zoko)

Novinarima je dobrodošlicu poželjela gospođa Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalac i koja nam je istaknula kako Smutek – domaći kutek, nudi rješenje za zdravu okrepu svim ljubiteljima domaćih proizvoda direktno s gradske tržnice.

„S obzirom na to da smo mi komunalno poduzeće, nalazite se u prostoru sačinjenom od recikliranog materijala. Na ovaj način pokušavamo osvijestiti građane i potrošače na ono što je važno, a to je da smanjimo otpad i vratimo što više stvari ponovo u upotrebu. Ovim načinom prilagodbe, s obzirom na ubrzani stil života, osmislili smo i zanimljivi jelovnik u kojem svatko može pronaći nešto po svom ukusu.”, rekla je Dubravka Horvat.

Smutek i eko – održiva priča! Razmišljajmo o očuvanju prirode – uvijek..

Galerija Mijo Kovačić

Naše press putovanje uključivalo je i razgledavanje Galerije Mijo Kovačić kroz koju nas je provela gospođa Vesna Peršić Kovač, viša kustosica i etnologinja u Muzeju grada Koprivnice.

Mijo Kovačić velikan je naivne umjetnosti, koji kao svjedok tradicijskog načina života upravo te motive ovjekovječuje na svojim živopisnim slikama. U galeriji smo vidjeli umjetnikov stalni postav koji čine 40-ak umjetnina, od portreta krajolika do običaja života na selu. Mijo Kovačić rođen je 1935. godine u Gornjoj Šumi. Već u osnovnoj školi pokazivao je dar za slikanje. Obitelj mu nije bila u mogućnosti osigurati daljnje školovanje, pa nakon osnovne škole ostaje raditi s roditeljima na zemlji. Kao osamnaestogodišnjak, upoznaje tada već doajena naivne umjetnosti, Ivana Generalića, koji mu je poslužio kao ohrabrujući primjer. Do danas je izlagao na tristotinjak skupnih i stotinjak samostalnih izložbi diljem svijeta.

Detalj iz Galerije Mijo Kovačić (foto: Nikola Zoko)

U galeriji su istaknute riječi koje je Mijo Kovačić zapisao 1997. godine, uvjeren da još ni danas nije naslikao svoju najbolju sliku:

“U mom opusu još nije naslikana najbolja slika. O njoj stalno mislim. Radim za dušu, da ostavim nešto obitelji, narodu, potomcima. Da se zna gdje sam bio, zašto sam živio. Najveća mi je želja vrijeme: htio bih završiti sve što sam započeo”.

foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric
Zajednička fotografija novinara u Galeriji Mijo Kovačić (foto: Nikola Zoko)

Renesansni festival – Najbolja manifestacija Hrvatske

Već smo spomenuli kako Renesansni festival nosi titulu Najbolje turističke manifestacije Hrvatske 2019.-2020.”.  Riječ je o povijesnom mega spektaklu na kojem se okupljaju sudionici raznih viteških skupina, obrtnici, glazbenici… iz Hrvatske, ali i desetak europskih zemalja, a sve kako bi dočarali život nekad, život kasnosrednjovjekovne Koprivnice, ali i uopće kako je izgledao život u kasnom srednjem vijeku.

Ovom prilikom, za novinare je bio upriličen samo mali djelić atmosfere s festivala. Okušali smo se u streličarstvu, isprobali sprave za mučenje, kušali koprivnjake (inačicu medenjaka), rakiju od koprive te saznali da postoji i preparativna kozmetika od kozjeg mlijeka i koprive koji proizvodi OPG Korošec.

foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric
foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric
Renesansni festival u Koprivnici 2016. godine (Foto: Tonka Hohnjec – Gric Gric)

KOPRIVnicA na tanjuru hotela ZLATAN

Za kraj našeg putovanja u hotelu Zlatan prisustvovali smo predstavljanju jesenskog jelovnika šefice kuhinje i voditeljice restorana Nikoline Lončar. Ovom prilikom predstavljeno je ukupno 26 jela! Od predjela su poslužene jesenske namirnice: juha od koprive, mini hamburgeri s tijestom od koprive, rolada od koprive sa svježim sirom, šunkom i paprikom, trubice punjene humusom od slanutka i koprive, tikvice s roštilja s medom i čilijem, goveđi jezik, okruglice punjene sirom i koprivom.

Nikolina Lončar, šefica kuhinje i voditeljica restorana hotela Zlatan (foto: Nikola Zoko)

Od glavnih jela ponuđene su bile okruglice s koprivom, domaće njoke, povrće sa žara, teletina s umakom od šumskih gljiva, juha od koprive, pohani lungić u parmezanu i češnjaku, puretina u buči, puretina tostiranu s parmezanom te krumpir sa špekom, lukom i gljivama.

Smuđ (foto: Vedrana Orlović)
Ravioli s koprivom (foto: Vedrana Orlović)

I naravno, šećer na kraju desert – štrukle s tijestom od koprive punjene sirom, digani kolači s orasima i makom, kesten torta, torta s bučom i sirom, torta s koprivom i baklava od koprive. No, sve ovo nije spriječilo Nikolinu Lončar da za kraj pripremi i iznenađenje koje se sve prisutne oduševilo – podravsku pitu od koprive!

Podravska pita s koprivom (foto: Vedrana Orlović)
Torta od koprive s bijelom čokoladom (foto: Vedrana Orlović)

Nikolina Lončar vrlo je kreativna u kuhinji. Spomenimo kako je nositeljica titule državne prvakinje, a postigla je i odlične rezultate i na svjetskim natjecanjima te donijela kući brojne medalje.

„Kada je krenula na kulinarska natjecanja imala je samo 23 godine, ali je vrlo brzo ušla i u Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju, čiju uniformu predano nosi. Zajedno s ostalima, zaslužna je za brončanu medalju na olimpijadi u Erfurtu te broncu u Walessu. S međunarodnog prvenstva u Sloveniji zajedno s kolegom Berislavom Lackovićem vratila se sa zlatom u kategoriji magic boxa. Zahvaljujući svim uspjesima, ponajviše tituli državne prvakinje, našla se i među europskom kulinarskom elitom u Ženevi. U planu je u 2023. godini odlazak u Luksemburg kao član tima HKS-a nacionalne reprezentacije“ rekao je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, koji najbolje poznaje Nikolinin kuharski put.

Prisutne goste pozdravila je i Manuela Sirovec, voditeljica hotela Zlatan koja je istaknula kako je jelovnik temeljen na lokalnim namirnicama i domaćoj proizvodnji, na koju je Nikolina Lončar iznimno ponosna. “Sve što radimo, radimo s ljubavlju. Naš cilj je omogućiti gostima i putnicima namjernicima što kvalitetniju hranu, što je nadopuna uz udoban smještaj i atrakcije, čiji ste djelić i sami danas doživjeli. Jesenski jelovnik obogaćen je darovima prirode koje je niklo i dozrelo pod sunčevim zrakama našega kraja.” – istaknula je Manuela Sirovec.

Ovu divnu gastro prezentaciju pratila su vina vinarije Kostanjevec. (foto: Nikola Zoko)

Uz mnogobrojne predstavnike medija i gastro blogere, ovaj događaj su uveličali i Darko Koren, župan Koprivničko – križevačke županije, Ratimir Ljubić, zamjenik župana KKŽ, Renato Labazan, direktor TZ grada Koprivnice, Kristina Sočev, pomoćnica direktora TZ Koprivničko-križevačke županije, Luka Košćak, enolog ispred vinarije Kostanjevec i podravski načelnici.

Dodajmo još i to kako je nekadašnji pansion Zlatan 2009. godine preuzela Nikolina Lončar, nakon čega joj se pridružuju Jasminka i Manuela Sirovec. Ove tri mlade dame zajedničkim snagama pansion pretvaraju u hotel s tri zvjezdice koji danas ima 16 soba, fitness i saunu, a u restoranu održavaju različite obiteljske proslave i poslovne domjenke. Kapacitet restorana je 220 sjedećih mjesta, a osim standardnog jelovnika i à la carte jela, u ponudi imaju i catering, za koji kažu da je ujedno i najbolji u gradu!

Posjetite Koprivnicu! Razgledajte njenu bogatu kulturno – povijesnu baštinu.

Upoznajte grad, provozajte se biciklom ili prošećite gradom koji krase barokne i secesijske kuće i palače. Doživite, možda bolje rečeno – okusite bogatu gastro ponudu Koprivnice i uvjerite se, baš kao što smo i mi imali priliku, da je ponuda fantastična!

U Gradu bicikla i novinari su se malo provozali… (foto: Nikola Zoko)

Sigurni smo da će vas oduševiti specijaliteti tradicijske podravske kuhinje pretočeni u nove, malo modernije gastro okuse!

Gastro-delicije od koprive itekako mogu postati zaštitni brend grada, ali i cijelog ovog kraja! Koprivnica se već sad može pohvaliti da jedina na svijetu ima pivo od koprive, ali i praline od koprive i bijele čokolade! Put u brendiranje proizvoda već je prisutan i kao takav prepoznat. Uostalom, radi se o zaista jedinstvenim proizvodima!

I naravno, u kalendar zabilježite kolovoz 2022., jer za tada je planirano održavanje Renesansnog festivala!

Koprivnica – Renesansni festival 2016 (Foto: Tonka Hohnjec – Gric Gric)

Naslovna fotografija: Tonka Hohnjec – Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci