Posjetite farmu nojeva na Šolti – Iko`s farm kao jedinstvena otočna priča

Jedno od mjesta koje svakako morate posjetiti na otoku Šolti je Iko`s farm u Stomorskoj!
Još od samih početaka realizacije ideje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Stomorskoj na otoku Šolti pred nešto više od jedanaest godina, obitelj Vuletić i danas s ogromnom ljubavlju i predanim radom, ali velikim dijelom zahvaljujući i entuzijazmu, gradi jedinstvenu otočnu priču..
Sve je krenulo od gradnje velike cisterne koja je trebala osigurati vodu za nojeve, ali i sve druge životinje, kasnije i za ugostiteljsku namjenu, mali restoran koji je neko vrijeme radio i gostima nudio domaću spizu, u prvom redu naravno – specijalitete kuće od nojevih jaja.
Ovdje gosti cijelog otoka, ali i šire okolice, upravo dolaze zbog nojeva s kojima je i priča na ovoj lijepoj farmi koja se prostire na čak 8,5 tisuća kvadrata i započela. Nojevo jaje je zdrava namirnica visoke kvalitete pa je i potražnja za njima velika. Sadrži neznatnu količinu kolesterola te je bogato vitaminom E, željezom i omega-3 masnim kiselinama.
Kako nam pojašnjava gospodin Iko Vuletić, nojevi su vrlo druželjubivi i privrženi. Baš kao pravi ljubimci. Da je tome tako i sami smo se uvjerili prilikom našeg posjeta.
Na farmi slobodno možete šetati i opustiti se i uživati u apsolutnom miru. Ovo je savršeno mjesto za bijeg od urbanog stresa…
Posjetitelji Iko`s farme slobodno mogu šetati imanjem i uživati u prekrasnoj prirodi, miru i tišini s pogledom na more, Split, Brač… Djeca imaju priliku upoznati najveću pticu na svijetu, saznati neke nove informacije, ali i čuti priču o radu i trudu jedne obitelji.
Ovdje uz tri noja, stanuju još i dva magarca, mini koze, domaće kokoši, a naravno, svi oni su pod budnim okom umiljatih pasa “čuvara”. Šolta tako ima idealno i jedinstveno mjesto gdje se možete odmaknuti od stresa, čuti neke drugačije, one izvorne otočne priče. Možete šetati između 110 maslina, stabala šipaka i drugih voćki koje krase ovaj OPG.
Pogledajte i naš kratki video prilog 🙂

“Naša ideja o farmi bila je usmjerena prema nojevima i prodaji njihovih jaja koja su izrazito hranjiva i zdrava. U vrijeme kad smo kretali s našom pričom, nojeva jaja su na tržištu bila jako popularna i cijenjena. Željeli smo živjeti na otoku i ideja o farmi nekako je došla u pravi tren. Krenuli smo od nule i nije bilo lagano. Sve smo izgradili i ostvarili sami i uz pomoć dragih ljudi i prijatelja koji su nam nesebično pomagali kad je to bilo potrebno”, kaže nam gospodin Vuletić te dodaje kako je bilo i trenutaka kad su razmišljali od svega odustati.

Nažalost, to odustajanje od farme isključivo je bilo povezano uz problem ilegalnog odlagališta otpada koje se pojavilo na putu koji vodi do farme. Iako ta borba za sanacijom odlagališta traje i danas, Iko’s Farm se ne predaje. Mi samo možemo zaključiti da nam je neopisivo žao zbog takve situacije (iako je gotovo nevjerojatno da se odlagalište ne može sanirati), jer je riječ o zaista jedinstvenom projektu na otoku koji po našem mišljenju zaslužuje itekako veću pažnju.

Gospodin Iko od nedavno je i vlasnik certifikata za majstora suhozidne gradnje pa se na farmi i sami možete uvjeriti zašto se suhozid nalazi na popisu UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine. Naime, gospodin Iko na imanju sam uređuje suhozide i gradi kamene kućice.
Posjetite Iko’s Farm, guštajte u ugodnom društvu domaćina, kući ponesite koje nojevo jaje i kažite drugima da na Šolti postoji jedno lijepo mjesto koje se itekako isplati vidjeti!
Hvala našim domaćinima na gostoprimstvu, a Vi svakako svratite do Iko `s farm ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18 do 21 sat i upoznajte obitelj Vuletić.
Tekst / foto: Tonka Hohnjec

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci