Vodice – destinacija koja će vas oduševiti i zimi!

Posjetili smo Vodice i uvjerili se da ovo važno dalmatinsko turističko središte itekako vrijedi posjetiti i u zimskom razdoblju.

Znate li po čemu je grad dobio ime? Po vodi! Grad naime leži na ušću male podzemne rijeke, čije vode već tisućama godina uviru u more. Upravo zato u Vodicama postoje replike bunara koji govore o njegovoj zanimljivoj prošlosti koja seže još u pretpovijesno doba kada su se u zaleđu Vodica razvila prva naselja. Povijesni dokumenti govore kako su na starim pomorskim kartama Vodice bile obilježene kao mjesto za opskrbu pitkom vodom. Tako najstariji pisani dokaz o kupnji vode iz Vodice datira u 1444. godinu.

Voda kao Vodice… (foto: Tonka Hohnjec)

No sam nastanak grada Vodica usko je vezan za početak gradnje crkve. Sv. Križa 1402. godine, jedne od najpoznatijih baroknih građevina u Dalmaciji. Kako nam je ispričao naš vodič Ivan Cukrov, napravljena je davne 1746. godine kad je od male kapelice nad glavnim oltarom u potpunosti proširena u crkvu. Uskim kamenim ulicama došli smo do izlaza na gradski park Poljanu, a zidić koji dijeli stare gradske ulice od gradskog parka ostaci su nekadašnje gradske utvrde.

Crkva sv. Križa (foto: Nikola Zoko)

Vodice se prvi put spominju u pisanim dokumentima upravo te 1402. godine u dokumentu Velikog vijeća grada Šibenika u kojem je zapovjeđeno vodičkim kmetovima i težacima plaćanje gradnje šibenske katedrale. U to doba na mjestu današnjeg grada bila je tek pokoja kuća, a obalom su pristajali brodovi kako bi se moglo razmjenjivati proizvodi – domaći za one koje su donosili pomorci. Tako su vrlo brzo Vodice postale vrlo važno trgovačko čvorište, a stanovništvo se s vremenom s plodnih polja zaleđa počelo naseljavati uz obalu.

Pogledajte i naš video prilog  🙂

Treba istaknuti kako je središte mjesta Čorićev toranj koji je izgrađen 1646. godine kao ljetnikovac bogate šibenske obitelji Fondra. (foto: Nikola Zoko)
Detalj kule (foto: Tonka Hohnjec)

Vinarija Birin

No, što bi posjeti Vodicama bio da ne kušate autohtonu hranu i vino. Zato smo posjetili vinariju Birin vlasnika Nikole Birina, u kojoj u modernoj i lijepoj kušaoni možete uživati u divnoj obiteljskoj priči, odličnim vinima i domaćoj kuhinji.

Vino i masline pretočeni u divnu obiteljsku priču vinarije Birin (foto: Tonka Hohnjec)

Tradicija i znanje pretočeni su u 6 etiketa vinskih sorti podneblja ovog kraja, no ne smijemo zaboraviti spomenuti da u ponudi imaju i maslinova ulja. Prije petnaest godina klasičan način proizvodnje vina oplemenjen je novim tehnologijama, dok se uz gradnju vinarije osmislila lijepa priča o tradiciji i vinskim sortama ovog podneblja: Debit i Maraština od bijelih, Plavina, Lasin i Babić od crnih sorti.

(foto: Nikola Zoko)

Obitelj Birin zasadila je i nove vinograde, a ukupno godišnje proizvedu 20 000 litara vina, odnosno oko 25 000 butelja. Dobro je znati da je Vinarija Birin otvorena tijekom cijele godine. 😉

(foto: Tonka Hohnjec)
Vinarija Birin (foto: Tonka Hohnjec)

Otok Prvić i Memorijalni centar Faust Vrančić

Kad ste u Vodicama, možete se uputiti na izlet na otok Prvić gdje morate posjetiti Memorijalni centar Faust Vrančić. Na otočić možete doći jednom od svakodnevnih brodskih linija ili taxi boatom. Na otoku nema automobila i ima sam dva naselja: Prvić Luku i Prvić Šepurine, s jasno naznačenom granicom po sredini otoka.

Nekad je na otoku bilo čak 3000 stanovnika, a danas svega 300-jak. No Prvić je upravo zbog te svoje posebnosti postao pravi mali raj za turiste koji ga obožavaju.

Prvić Luka (foto: Tonka Hohnjec)

Memorijalni centar Faust Vrančić posvećen je ovom nevjerojatnom književniku, biskupu, inženjeru i izumitelju koji je svijet zadužio svojim brojnim i nevjerojatnim izumima. Upravo izumi kao što su padobran, viseći most, preša za grožđe, ali i vjetroturbine, dolaze upravo od ideja Fausta Vrančića koji je i autor prvog rječnika hrvatskog jezika.

Jeste li znali da je upravo Faust Vrančić izumio prvi funkcionalni padobran? (foto: Tonka Hohnjec)
(foto: Nikola Zoko)
(foto: Tonka Hohnjec)
Ivana Skočić (foto: Nikola Zoko)

Svjetsku slavu Vrančić je stekao s djelima Dictionarium i Novi strojevi (Machinae novae). Kroz memorijalni centar provela nas je ravnateljica gospođa Ivana Skočić, koja je između ostalog istaknula kako je Memorijalni centar iznimno posjećen tijekom cijele godine, a posebno raduje što ga osim turista, posjećuju brojne škole. Dodajmo ovome kako je Faust Vrančić pokopan u crkvi sv. Marije od Milosti u Prvić Luci.

Iz Prvić Luke uputili smo se u Prvić Šepurine, to su i jedina dva naselja na ovom malom prekrasnom otoku na kojem nema automobila. Nas su oduševili divni krajolici, šetnice, more i mir.

(Foto: Tonka Hohnjec)

Konoba Makina Vodice

Ako ne pripremaju kod kuće, Vodičani će vam preporučiti peku, baš kao što su i nama preporučili da kušamo u kultnom mjestu grada – konobi Makini. Ljeti je to mjesto za ples, zabavu i izlaske, a u hladnijem dijelu godine mjesto koje će vas zagrijati kaminom i nahraniti domaćom spizom.  Otvoreni su čitave godine, a hranu poslužuju ‘po domaći’ kako se to radi i u Vodičkim kućama. Isprobajte rožatu na Vodički koju u Makini rade po receptu starom više desetaka godina.

Domaća spiza bila je savršena, možemo vam samo preporučiti!

Konoba Makina -mjesto koje u Vodicama svakako trebate posjetiti. (foto: Nikola Zoko)
Rožata (foto: Nikola Zoko)

Vodice imaju najljepši pogled i mjesto za brojne kongrese

Hotel Olympia otvoren je cijele godine, a svojim kapacitetima omogućava brojnim urbanim putnicima da s pogledom na more educiraju, ali i odmore od napornog radnog dana. Na samom vrhu hotela nalazi se restoran s jedinstvenim doživljajem uživanja u eno – gastro specijalitetima, a tu  je i bazen koji u ljetnim mjesecima pruža pogled  na prekrasan arhipelag  – pogled seže na Vodice, obližnje otoke sve do Kornata. U ovom se hotelu već tradicionalno održavaju i dočeci Nove godine (koji uvijek imaju i uvertiru i reprizu) što omogućava Vodicama kao destinaciji da na prelasku iz jedne u drugu godinu pokažu turistima svoj potencijal zimske destinacije. Tada se u staroj gradskoj jezgri otvaraju mali butici, zlatarne u kojima se pronađu komadi nakita napravljenih od koralja. Za one koji borave dulje u Vodicama a vole ovakav nakit, svakako je preporuka i posjeta  Hrvatskog centra koralja koji se nalazi, u blizini, na otoku Zlarinu.

Vrijeme je za Advent – u Vodicama

Osim po dočeku Nove godine, Vodice su poznate i po vrlo posebnom Adventu. Poput čarolije, u vrijeme Adventa, novootvoreni gradski park Poljana pretvara se u bajku. Ono što oduševljava je to da se u ukrašavanju grada za najljepših 40 dana u godini poštivala okolina, ali i običaji te da se plastika zamijenila prirodnim materijalima. Tako su štandovi s tržnice pretvoreni u adventske kućice, parkom dominira kuća Djeda Božićnjaka u kojoj se svakog vikenda održavaju brojne zanimljive radionice za najmlađe. Na ovom adventu svoju kulinarsku vještinu pokazat će lokalni ugostitelji, u pripremi je fešta od bakalara i roštiljada, a kako bi se svi dobro zabavili osmišljen je odličan program. Advent u Vodicama počinje 15. prosinca, a Vodičane i brojne turiste rasplesat će Psihomodo Pop, Mladen Grdović, Neno Belan, Big Band Vodice s gostima, The Expendables i brojni drugi izvođači.

Krajolik koja oduševljava i zimi.. (foto: Tonka Hohnjec)

Istražite Vodice, ne samo ljeti, već i zimi.

Jednako su posebne i lijepe. Vjerujemo kako ćete pronaći ono nešto baš za sebe. Mi jesmo i zato ćemo se prvom prilikom vratiti u ovaj divan kraj….

Tekst: Tonka Hohnjec (Gric Gric)

foto: Nikola Zoko, Tonka Hohnjec

video: Gric Gric

 

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci