Armageddon, ali stvarno

Pivo je svakako veoma složen proizvod, koji se unatoč tome što ima samo četiri sastojka pojavljuje u tisućama verzija, ali ipak sve se definicije slažu u jednom – to je osvježavajuće piće s malim udjelom alkohola.

Koji je onda smisao utakmice u jakosti piva koje su dovele do piva s udjelom od čak 65 posto alkohola?

Da, dobro vidite, baš 65 (slovima: šezdeset i pet) posto alkohola! Upravo toliko ima pivo koje dolazi iz škotske mini pivovare Brewmeister, koje nas tjera da još jednom zavapimo: Dooookleeee? Kako se to uopće uklapa u jedine elemente definicije piva – da je ono osvježavajući napitak i da ima mali udio alkohola? To je zapravo posljednji čin suludog natjecanja nekoliko malih pivovara u kreiranju najjačeg piva na svijetu i zove se potpuno prigodno – Armageddon. Uistinu, ovo je valjda kraj (pivskog) svijeta… ili ipak. Naime, još od vremena kada je pivovara BrewDog Brewery – inače također iz Škotske – lansirala pivo Tactical Nuclear Penguin sa suludih 32 posto alkohola mislili smo da gore ne može, ali je onda na scenu stupila franačka mini pivovara Schorschbräu uzviknuvši bebićevski: Nije gotovo kad je gotovo, nego je gotovo kad ja rečem da je gotovo i  skuhala pivo s 40 posto alkohola. To je bilo 2010. godine i bio je to tek početak. Škoti su odgovorili pivom koje su nazvali Sink the Bismarck (Potopite Bizmarka), koje je imalo za jedan posto više alkohola, što je Nijemce izazvalo pa su odmah najavili da će skuhati pivo s 45 posto alkohola, ali su lansirali Schorschbock sa „samo” 43 posto alkohola. Njihov pivar Georg Tscheuschner tada je objasnio da se vrtoglavi udjeli alkohola dobivaju tako što se pivo sa 16 posto alkohola zamrzava na minus 20 stupnjeva Celzija, potom se odstranjuju kristali leda u kojima je koncentriran alkohol i okus. Tijekom postupka to se ponavlja šest puta.

Škotska pivovara BrewDog uzvraća udarac s monstrumom nazvanim End of History koji sadrži čak 55 posto alkohola, a odgovor na ovu nebulozu nije došao iz Bavarske, nego iz – Nizozemske: pivovara ‘t Koelschip skuhala je pivo sa 60 posto alkohola i nazvala ga Start the Future. Budućnost je sada na scenu dovela opet škotska pivovara, ali ne BrewDog, nego Breweister i svoj uvarak s nevjerojatnih 65 posto alkohola nazvala prigodno Armageddon, što valjda ima značiti da budućnosti više nema. Kada je riječ o dizanju postotka alkohola u pivu i mi se iskreno nadamo da je ovo „kraj svijeta.”

Ova utrka u maliganima zapravo je postala besmislena još jako davno. Naime, upitno je da li je pod definiciju o osvježavajućem niskoalkoholnom piću moguće uvrstiti piva s dvocifrenim udjelom alkohola, ali ipak je u Belgiji duga i čvrsto ukorijenjena tradicija teških mrkih samostanskih piva, kojima je devet – deset posto alkohola kao „dobar dan.” U takvoj konstelaciji pivskih snaga, u kojoj su jaka zimska i proljetna, blagdanska „bock,” „doppelbock” i „tripple” piva bila tek iznimke koje potvrđuju pravilo, desetljećima se na stranicama Guinnessove knjige rekorda u rubrici „najjače pivo na svijetu” kočio švicarski Samichlaus (Nikolinjsko pivo, odnosno Pivo svetog Nikole), koje je kasnije preuzela austrijska pivovara Eggenberg. Samichlaus, koji i danas odlično kotira kod pivskih fajnšmekera ima 14 posto alkohola.

A onda je počelo ludilo. Najprije je američki Samuel Adams skuhao pivo Utopias s čak 24,5 posto alkohola, što se tada činilo suludim i nedostižnim, a onda na scenu stupaju Europljani i stvar se otima kontroli… Pivovara Mühlfelder Brauhaus iz mjesta Herrsching am Ammersee u Bavarskoj skuhala je pivo s 25,4 posto alkohola, pivovara Südstern iz Berlina utrku nastavlja s uvarkom od 27,6 posto, slijede škotski luđaci iz BrewDoga, i tako dalje…

Iz Brewmeistera ponosno ističu da je njihovo pivo potpuno,prirodno i da sadrži samo kristalni slad, pšenicu, zobene pahuljice, hmelj i škotsku izvorsku vodu. Od tih sastojaka – kažu – proizvode takozvani „eisbock” koji zaleđuju i izdvajaju alkohol… pivo Armageddon imat će promociju u subotu 3. studenoga na Inverness Beer Festivalu. Pivo se već može naručiti u online shopu po 50 eura za bocu.

Izvor: Pivnica

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci