Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram pripremati drugačije, jer mi je bitno da se ručak pojede, a ne da se traže “čavli po tanjuru”.

za ovo jelo bit će potrebno (za 4 osobe);

0,6 kg svinjske pisanice (lungić) 2 komada

0,3 kg sira (aromatiziranog čilijem)

sol, papar

0,15 kg oštrog brašna

4 jaja

0,2 kg krušnih mrvica (prezle)

0,3 l suncokretovog ulja ili svinjske masnoće

0,5 l juhe od buće

svježi listovi peršina

Obradite svinjsko meso tako da ga očistite od svih žilica, opni i masnoća koje možete s manjim dijelovima mesa ukuhati u juhi od buće, koju odmah stavite na laganiju vatru grijati kako bi se ukuhavanjem zgusnula u umak. Domaću juhu od buće možete zamijeniti juhom iz vrećice, ali okus neće biti kao one domaće.

Očišćeno meso razrežemo na 3-4 dijela i svaki istanjimo nožem u odreske koje začinimo solju i paprom te napunimo sirom i dobro zatvorimo. Ovo meso ne moramo tući kuhinjskim čekićem, jer je mekano, ali iznimke postoje pa ako Vam se učini koji dio mesa tvrđim slobodno ga malo rastucite čekićem.

Dok pripremate smjesu za paniranje ugrijte masnoću u kojoj ćete pohati meso. Možete pohati u suncokretovom ulju ili svinjskoj masnoći.

Meso prvo prođite kroz oštro brašno, pa u razmućena jaja i na kraju u krušne mrvice.

Pohajte u srednje zagrijanoj masnoći kako bi se meso ravnomjerno termički obradilo tj. da Vam vanjski sloj ne bi bio pržen, a meso u unutrašnjosti sirovo.

Pržene komade ocijedite dobro od masnoće slažući ih po papirnatim ručnicima, a kada poslužujete jelo složite meso na tanjur i kroz cjedilo prelijte umak po mesu i ukrasite s ploškama sira. Sve posipajte sitno narezanim svježim listovima peršina i poslužite vruće uz dodatak neke svježe ili ukiseljene salate.

Prethodni članakJuha od buće
Sljedeći članakDubrovnik FestiWine

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci