Umjesto grudi raste trbuh

Istraživanja pokazuju, a i pivovare se time hvale – žene sve više piju pivo, ozbiljno mijenjajući statistike, koje su pivo svrstavale u gotovo isključivo mušku stvar.

Znači li to – pita se češki portal žena.cz – da žene atakiraju i na jednu od posljednjih utvrda muškog ponosa – pivski trbuh?

Odgovor glasi – nažalost da. Endokrinolozi i stručnjaci za prehranu registrirali su da se sve više povećava postotak žena koje imaju oblik tijeka zvani „jabuka,” do sada tipičan za muškarce. To je, kažu stručnjaci, posljedica konzumacije piva. Dok su žene koje redovito piju pivo prije bile zanemariva manjina, danas se žene sve češće hvale svojom ljubavlju prema zlatnom soku.

Kako i ne bi! Pivo se preporučuje kao kvalitetan izotonički napitak, koji djeluje kao izvor vitamina, minerala i drugih korisnih tvari. Navodno i nizak postotak alkohola blagotvorno utječe na zdravlje, naročito u preveniranju kardiovaskularnih bolesti.

Pučka doskočica kaže da od piva ženama rastu grudi, i zapravo je to istina, a taj učinak zahvaljujemo biljnim estrogenima u hmelju. Ti fitoestrogeni djeluju kod žena u klimakteriju, kada se u ženskom organizmu zbog manjka ženskih hormona zbivaju mnoge metaboličke promjene.

Fitoestrogeni zajedno s dovoljnom količinom kalcija, magnezija i drugih elemenata uz antioksidantne učinke piva pomažu ženama u borbi protiv oboljenja poput osteoporoze ili artroze, smanjujući rizik od lomova.

Ali, s pivom valja biti oprezan. Gorke tvari koje sadrži potiču apetit, što rezultira povećanim unosom hrane u organizam. Tako politra piva kao izotonik nakon fizičke aktivnosti često prerasta u hot dog, sendvič ili vrećicu čipsa u kasnim večernjim satima, a to u predjelu trbuha stvara „šlauf.”

Tome su podložne i žene, pa ih je sve više, koje su odnjegovale klasični pivski trbuščić, a s obzirom na tom da je on stvoren visceralnom masnoćom, negativno utječe na zdravstveno stanje povećavajući rizik od infarkta, začepljenja krvnih žila, moždanog udara, potpuno jednako kao kod muškaraca.

Ipak, razlog zbog kojeg ima sve više žena s naslagama masnog tkiva u predjelu trbuha i pasa umjesto na bokovima, grudima i stražnjici, kako je to bivalo prije, nije samo u pivu. Prije je to rezultat kompletne promjene životnog režima današnjih žena. Pivski trbuh zasigurno ne dolazi samo od piva.

Većinu dana žena naime provede u sjedećem položaju. Problem nije samo u sjedenju umjesto kretanja, nego i u položaju tijela. Nadvijenost nad stolom izaziva takozvanu ventralnu fleksiju kralježnice. Posljedica je ispupčen trbuh, naročito ako žena nema dovoljno razvijene mišiće trupa, leđa i trbuha. Takvom stanju pridonose i potpetice, koje također utječu na prenošenje i pomicanje težišta tijela.

Veliki dio krivice snosi dakako još jedna kuga modernog doba – nepravilan režim. Zbog mnogih aktivnosti i obveza jelo se pomiče do kasnih večernjih i noćnih sati, kada je to za organizam najštetnije.

Noćno haranje frižidera rezultira i smanjenjem dnevnog unosa hrane. Žene stalno nastoje smršaviti, često znaju biti pothranjene, jer gotovo uopće ne jedu. Ali uvečer više nemaju snage za otpor i obično posežu za masnim i visokokaloričnim namirnicama.

Među krivce za promjene u klasičnom ženskom obliku tijela neki stručnjaci ubrajaju i hormone. Danas su praktično sveprisutni, ima ih čak i u vodi i namirnicama, a osim toga žene ih često desetljećima, još od puberteta konzumiraju u vidu hormonalne kontracepcije.

Sve veći zahtjevi modernog života i nastojanje da se probijete u poslovnom svijetu i zadržite pozicije povećava produkciju hormona stresa, koji u konačnom rezultatu također mogu utjecati na promjenu fizionomije u smjeru muškog tipa.

Na rast trbuha također utječe i manjak sna. „Što žena manje spava, to ima veći trbuh. Veza između jako kratkog sna i trbušnog sala najjača je kod žena do pedeset godina,” kaže Jenny Theorell Haglöw sa švedskog sveučilišta Upsala.

Dokazano je da žena ima veću fiziološku potrebu za snom nego muškarac, a posljednjih godina spava jednako malo kao on. Žena uz sve obveze jednostavno nema mogućnost odvojiti za spavanje neophodnih osam sati. Onda nije čudo, što šihtu sve češće ispiru kriglom piva…

Izvor: Pivnica

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci