Sedam slovenskih chefova predstavilo je vrhunsku organsku hranu – Upoznajte Eko okuse Slovenije

Sedam vrhunskih slovenskih chefova predstavili su fantastične gastro fantazije! Eko okusi Slovenije protkali su odličnu eno-gastro kreativnost u kojoj smo imali prilike uživati!

U Krškom, malom pitoresknom gradiću, nalazi se predivan dvorac Rajhenburg koji je odabran kao idelna lokacija za poseban događaj koji se održao 25. listopada – predstavljanje projekta Eko okusi Slovenije uz promociju istoimene knjige recepata.

Kako je na početku događaja istaknula Janja Jordan, predsjednice LAS Posavje, u projektu Eko okusi Slovenije predstavlja se sedam kuhara koji dolaze iz sedam vrhunskih slovenskih restorana. U projektu su uključeni: Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono), Jure Tomič iz Ošterije Debeluh, Sabina Repovž iz Gostilne Repovž, Uroš Štefelin iz Hiše Linhart, Leon Pinterič iz Gostilne Rajh, Boštjan Lačen iz restorana Kodila, Damjan Wallner i Matjaž Hribar iz restorana A3, u kojem je ovaj event i održan.

Nema sumnje kako su sva prezentirana jela pokazala značenje ekoloških namirnica, odnosno organskih proizvoda s lokalnih OPG-ova u modernoj kuhinji. Dakako, u rukama profesionalaca koji spretno i maštovito kreiraju gastro delicije te namirnice postaju izrazito moćne. Nesvakidašnje, ali izrazito skladne kombinacije oduševile su nas jasnim i upečatljivim okusima.

Janjentina na maslacu i buča by Chef Uroš Štefelin- – hiša Linhart.

Kušali smo još i skrivenu janjetinu u razvučenom tijestu, goveđi ragu u kremi od krumpira kojoj je chef Tomaž Kavčić dodao i mladi vipavski sir, ali i savršen desert koji je prezentirala chefica Sabina Repovž – minjone od jabuke s orasima, koje bi zaista preporičili da ih probate, uostalom, baš kao i sva ostala prezentirana jela. U cijelu gastro priu bili su uključeni i prirodni sokovi, ekološka vina i maslino ulje iz južne Istre.

Na našem YouTube kanalu GricGric pogledajte video prilog s ovog događaja:

Ragu od divljači i krema od krumpira by Chef Tomaž Kavčič – gostilna pri Lojzetu, dvorac Zemono.
Hladno dimljena pastrva by chefovi Damjan Wallner i Matjaž Hribar – restoran A3.

Naravno, uz hranu su bila sljubljena vina – Keltis, Guerila, Pasji Rep, Burja, Lipej, Marof iz Slovenije te Šegota iz Hrvatske. Ljubitelji prirodnih napitaka mogli su pak kušati ekološki proizveden sok s Kmetije Repovž.

Ekološke sirovine – imperativ slovenske kuhinje

“Organski proizvedena hrana predstavlja najkvalitetniju sirovinu za vrhunsku pripremu hrane. Do sada je možda bila nedovoljno zastupljena u kulinarskoj ponudi u Sloveniji i mi to mijenjamo” – rekla je Jordan dodajući kako je povezivanje organskih farmi s organskim trgovinama i vrhunskim kuharima ključno jer omogućuje povećanje potrošnje lokalne, ekološki proizvedene hrane kroz koju se jačaju eko okusi Slovenije, ali i njeguje tradicionalna kuhinja oplemenjena modernim pristupom. Uz održivo skraćivanje opskrbnih lanaca, doprinosi se stvaranju novih tržišnih putova te se jača vidljivost i važnost najboljih slovenskih sirovina.

Istaknuto je kako se projektom želi povećati vidljivost ekoloških farmi i interes za slovensku kuhinju napravljenu od ekoloških sirovina. Treba istaknuti kako su u sklopu projekta već provedene i bit će provedene brojne aktivnosti koje će pridonijeti većem korištenje lokalnih ekoloških sirovina: od nabave opreme i tehnološke nadogradnje ekoloških farmi, zapošljavanje ekoloških poljoprivrednika, uspostava registra ekoloških poljoprivrednih gospodarstava, razvoj kulinarskih jela i recepata do razvoja novih kulinarskih iskustava, raznih događanja, radionica i posjeta lokacijama koje pričaju o uspjehu.

Bio pršut krškopoljca by chef Boštjan Lacen – restoran Kodila
Kroketi od krumpira i mrkva by chef Leon Pintarič – gostilna Rajh
Ričet i pastrva by chef Jure Tomič – osterija Debeluh
Jabuka s orasima by chef Sabina Repovž – gostilna Repovž
Janja Jordan iz Mjestne općine Krško, Ksenja Kragl iz CPT Krško i direktorica RRA Posavje mag. Nataša Serbec.

Uspjeh ovog projekta upravo je u povezivanju pa je važno napomenuti kako je u njegovu realizaciju uključeno 20 partnera, a publikacija koja je točka na ‘i’ ovom projektu, kreativna je mini kuharica prilagođena svima. Sljubljivanje hrane kroz okuse dovedeno je do savršenstva, a kroz jela koja možete kušati na spomenutim gastro adresama, kuhari su pokazali kako i sami možete koristiti tipične slovenske namirnice pretvarajući ih u vlastito gastro remek djelo. Knjižica Eko okusi Slovenije predstavlja 5 LAS područja i svako područje nosi svoje posebnosti.

Pet područja koja su uključena u projekt su: LAS Posavje (Ošterija Debeluh, Gostilna Repovž), LAS Vipavska dolina (Gostilna pri Lojzetu), LAS Gorenjska košarica (Hiša Linhart),    LAS Goričko 2020 (Gostilna Rajh, Restavracija Kodila) i LAS Južna Istra.

Dodajmo kako je događaj bio organiziran u sklopu projekta suradnje LAS-a “EKO Okusi Slovenije” koji traje od listopada 2022. godine. Projekt je sufinanciran i odobren u lipnju 2022. od strane Agencije Republike Slovenije za poljoprivredna tržišta i ruralni razvoj, a koja upravlja Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj (EAFRD).

Ne smijemo zaboraviti kako smo na početku događaja uz pjenušac dobrodošlice imali priliku posjetiti prvu slovensku Peninoteku koja se nalazi u podrumu dvorca Rajhenburg. Ovdje možete kušati mnogobrojne nagrađivane pjenušace posavskih vinara. Bio je to zaista odličan uvod u divnu večer.

Istražite Sloveniju kroz eko-okuse. Upoznajte vrhunske kuharske timove koji će vas osvojiti svojim jelima.

Doživite Sloveniju kroz brojne mogućnosti i ponude (gastronomskog) turizma. Gotovo smo sigurni kako ćete se na odabrane destinacije uvijek rado vraćati!

Mi sigurno hoćemo. 🙂

tekst/video: Tonka Hohnjec (Gric Gric)

foto: Nikola Zoko

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci