Toplo hladna salata od liganja

Ovo je malo teži način pripreme, ali ako slijedite upute prirediti ćete odličnu salatu kojom ćete biti ponosni.

za 2 – 3 osobe

0,75 kg liganja (jadranskih)

0,1 kg špeka (pancete, slanine)

0,05 kg koromača

0,05 kg svježe paprike

0,03 kg crvenog luka

0,1 kg rajčice

0,25 kg salate kristal (manja glavica)

sol, papar

maslinovo i suncokretovo ulje

jabučni ocat

limun

Nakon što kupljene lignje očistimo, operemo ih u dosta vode, jer mogu sadržavati dosta pijeska u sebi. Tako oprane lignje stavimo sa strane u cjedilo. Ogulimo crveni luk. U međuvremenu očistimo i operemo salatu, paprike, rajčicu, a koromač očistimo od vanjskih listova, ako su oštećeni i narežemo ga na rezance kao i crveni luk, papriku i rajčicu na kockice. Pancetu izrežemo na štapiće. Oprani limun očistimo od kože i opni te iz njega posebno pazeći na koštice vadimo meso limuna zarezujući između unutarnjih opni limuna. Tako pripremljeno meso limuna narežemo na kockice.

Lignje rastvorimo nožem po dužini (na jednoj je strani unutrašnjosti jedan žlijeb po kojem se zarežu oštrim nožem). Očistimo te ako u utrobi ima ostataka i laganim potezima nožem napravimo rešetku na tijelu lignje, pazeći pri rezanju da ne odemo preduboko (rešetka mora biti sačinjena od rombova). Tako izrezanu lignju sada izrežemo na rezance opet pazeći da trake budu skroz razrezane, ne bi trebale biti spojene vanjskom kožom lignje koja je vrlo tanka, ali i otporna. Krakove uzdužno raspolovimo ili razrežemo na tri dijela.

Na malo ulja na vrućoj tavi malo propržimo kromač. Kada malo omekša dodamo mu papriku i luk. Kada ostanu bez tekućine koju je ispustio luk i paprika, podlijemo s malo vode i dalje pirjamo, ali opet pri tome pazeći da povrće ostane malo hrskavo, zato sada dodajemo kockice limuna, te sve prebacimo, nakon malo grijanja u tavu, u poseban tanjur.

Na čistoj tavi, koju ugrijemo, na dosta maslinovog ulja (ovo će nam ulje činiti dresing), prepržimo kratko pancetu pa na nju dodamo lignje, koje će se sve više, pogodovano visokom temperaturom, uvlačiti u sebe, odnosno gubiti svoju tekućinu. I ovdje je još jedan trik: kod domaćih liganja predugo izlaganje visokih temperatura dovodi do žilavijih obroka, gumenih. Kod uvoznih liganja s patagonije ili kalifornije već je malo drugačija situacija, jer po svojoj prilici, nedavno su bile zamrznute, to znači i starije pa bi logično i bilo da se malo bolje termički obrade. Sada već moramo biti spremni da će se lignja od prirodne veličine smanjiti čak i do 65%.

Kada i lignje ispržimo, ugasimo vatru, malo pričekamo i podlijemo ih s octom. Salate rasporedimo po tanjurima, posipamo narezanim rajčicama na kocke, dodamo pirjano povrće i preko rasporedimo lignje, polijevajući sve zajedno dresingom koji je nastao pečenjem lignji.

Po želji preko salate dodamo na tanke listiće narezan neki tvrdi sir ili kapare i poslužimo toplo.

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci