Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je počeo secirati i analizirati jer je očekivao pečene batke s kostima.

Kod pripreme sam razmišljao kako i gdje ubaciti poriluk, što za prilog, rolati meso s punjenjem pa sve zapeći ili nešto drugo. Imao sam u hladnjaku narezan krumpir za pommes frites od jučer – što s njim danas, a da ne jedemo opet pommes frites?  I onda je sve odjednom samo krenulo! Odvojio sam meso zadnje četvrti pilića od kostiju i pristavio juhu. Meso batka potukao sam čekićem preko najlonske vrećice, narezao sam pola poriluka na kolutove i uz to narezao očišćeni češnjak na listiće jer mi je dio  trebao za pileću juhu. Sjetio sam se da nam je još ostalo i šunke pa je i ona završila na sjeckanju…

Već kod pripreme, Mali šef je zapitkivao: “Tata, što će to danas biti za ručak?” No, kako nisam odmah mogao naći pravi odgovor, oklijevao sam reći što ćemo danas jesti. “Što? Što jedemo?”, dijete je bilo neumorno.

Pekao sam meso i dalje su postupci išli kako i trebaju ići. Slično je kao kad vi kuhate po mojim receptima pa stavljate u jelo ono što imate doma (samo što  ponekad dodajete druge sastojke ne razmišljajući možda o tome odgovara li okus alternative tom jelu što pripremate ili ne, a to je kod pripreme jela vrlo važno). Kad se batak ispekao, stavio sam ga u posudu u kojoj inače pečem kruh, odlio sam masnoću i na istoj tavi s dodatkom malo suncokretovog ulja prepržio rezance šunke. (Tada sam pogledao koliko ima kus-kusa, i neugodno sam se iznenadio koliko je to malo. … aha “pomfri” kao kuhani krumpir… s čime ga uljepšati za video…. ništa, pire.. gotova priča.)

Kad sam ispržio šunku, stavio sam je sa strane u tanjur pa sam na toj istoj tavi na malo ulja pirjao narezan poriluk s češnjakom. Kad se ispirjao, podlio sam crvenim vinom, pustio da alkohol ishlapi te nalio pasatu rajčice i malo vode. Sve sam začinio solju, paprom i curryem. Nakon što je umak zakuhao dodao sam ono malo kus-kusa da se ukuha i kad je omekšao vratio sam preprženu šunku. Tako! Sada je to gotovo…vrijeme je da to zapečem, ali koliko vremena treba još da se pećnica zagrije? Ne, to će trajati predugo, a dijete već čeka za stolom!

Imam brener, da! Na pileći batak stavio sam poriluk s kus kusom, na to malo ribanog sira i na sir sjemenke suncokreta. Zapekao sam brenerom sir, brzo umiješao u procijeđene krumpire maslac, malo mlijeka, posolio i mikserom napravio pire.

Napravio sam prvi tanjur za slikanje i Mali šef je upitao tko će taj tanjur dobiti. Naravno da nije čekao da se drugima posloži jelo, nego je gladan navalio, hvaleći kako je fino…ne probajući uopće meso. Kad su ostali tanjuri složeni, pire iz njegova tanjura je već nestao, a dodatne porcije priloga više nije bilo!

No, važno je da dijete nije ostalo gladno! Čak je rekao kako “Tata, baš pašu sjemenke suncokreta” i uz malo nagovaranja zadovoljan improviziranim ručkom pojeo i meso!

Sastojke ovog jela naći ćete na kraju videa!!!!!!! Dobar tek!

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci