Donosimo recept i video za sarmu na starinski način s ječmom i heljdom! Kakvo fantastično jelo!

Spremate li uskoro sarmu pogledajte čime ih možete puniti. Ječmena ili heljdina kaša može biti vaš odabir za dodavanje u mljeveno meso. Jedna od te dvije žitarice može biti ukusan dodatak za ovo sezonsko jelo.

Za 3 – 4 osobe (naravno, raspoređeno kroz nekoliko porcija) ili oko 20 manjih sarmi:

1 glavica kiselog zelja (kupusa) srednje veličine
0,55 kg mljevenog miješanog mesa (svinjetina, junetina, teletina)
0,15 kg heljdine i/ili ječemne kaše
0,25 kg suhog mesa
0,2 kg crvenog luka
sol, papar
suncokretovo ulje
crvena mljevena paprika
koncentrat rajčica.

Očišćeni crveni luk narežemo na jako sitne kockice i prepržimo ga na malo suncokretovog ulja. Kada se preprži stavimo ga hladiti kako ga ne bi prevrućeg pomiješali s mesom.

Na glavici kupusa kružnim potezom noža prema središtu glavice izrežemo korijen pa razdvojimo listove, s kojih nožem odvojimo tvrde dijelove koji su bliže korijenu (sredina lista), i odvajamo sa strane listove koji imaju rupe po sebi, kao i na kraju razdvajanja, male listove koje izrežemo na rezance. Ako vidimo da je kupus prekiseo, isperemo ga hladnom vodom.

Mljeveno miješano meso začinimo solju i paprom te dodamo ohlađeni preprženi crveni luk, heljdinu i/ili ječmenu kašu i dobro izmiješamo. Okus mljevenog mesa možemo probati tako da mali dio smjese ispržimo. (Heljdina i ječmena kaša mogu se i pomiješati ili napraviti dio sarmi s jednom žitaricom, a drugi dio sarmi s drugom žitaricom.)

Začinjeno meso umotavamo u listove kupusa, slažemo sarme u krug u posudu kojoj smo po dnu raširili rezance od zelja. Kada završimo s jednim krugom slaganja, i ako je posuda dosta duboka, po sarmama složimo opet sloj rezanog kupusa pa slažemo sarme u krug dok ne utrošimo sve namirnice. U srednji dio posude dodamo suho meso, kože od slanine, koje složimo, da zauzimaju što manje prostora. U jednu zdjelicu umiješamo koncentrat rajčica i mljevenu slatku crvenu papriku, razrijedimo s malo vode, promiješamo i prelijemo preko sarmi te sve podlijemo vodom da prekrije sarme, poklopimo tanjurom koji pritišće jelo u posudi, jer žitarice koje su u mesu upijaju tekućinu i bujaju. Kod ovoga je još važno napomenuti, da se sarme ne motaju niti prečvrsto, radi pucanja lista pri kuhanju, niti prelabavo radi razmotavanja kada meso ispada iz lišća. Ako je ostalo kiselog kupusa, narežemo ga na rezance i složimo po sarmama, a ako je ostalo mesa, bez mogućnosti da ga se umota u kupus, napravimo kuglice te ih kuhamo sa sarmama.

Posudu stavimo kuhati, pa kada zakipi smanjimo na umjerenu vatru i kuhamo oko sat -1,15 minuta (od kada zakuha!). Za provjeru, izvadimo jednu sarmu razrežemo je i probamo kako su kuhane žitarice. Postoji i način da jelo na kraju zgusnete zaprškom, pa odlučite želite li rjeđe ili gušće jelo.

Uz jelo poslužujemo kuhane slane krumpire, kašicu od krumpira (pire), palentu ili svježi kruh. Salata nije potrebna, a od vina možemo točiti polusuho crveno vino.

I naravno, dobar tek!

Autor: Bojan Hohnjec / Gric Gric

foto: Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci