Za spas pčela – Isplaćeno 1,2 milijuna kuna za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica

U ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine, isplaćena je potpora pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2022. godini u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna kuna. Dodijeljena potpora ima za cilj oštećenim pčelarima nadoknaditi izgubljenu dobit zbog naglog prestanka proizvodnje uzrokovane pomorom pčela na pčelinjacima.

Pravo na potporu ostvario je 41 korisnik s područja Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Varaždinske i Virovitičko-podravske županije kod kojeg je temeljem službenih izvješća dostavljenih od strane Državnog inspektorata Republike Hrvatske potvrđen pomor 1.493 pčelinje zajednice tijekom proljetnih mjeseci, a zaključno s 1. srpnja 2022. godine. Korisnici su ostvarili pravno na potporu kroz Program potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2022. godini koji je usvojen Odlukom Vlade Republike Hrvatske na 132. sjednici održanoj 14. srpnja 2022. godine.

Ovim načinom korisnicima potpore osigurana je mogućnost daljnjeg ostanka u sektoru pčelarstva, što ima direktan utjecaj na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, na nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na ponovo vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Sredstva za financiranje Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2022. godini u cijelosti su osigurana iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Foto: Gric Gric (ilustracija: Tvrdić Honey, Šolta)

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci