Vepar u umaku od kikirikija

Ovo ukusno jelo, tabu je svim lovcima, zbog upotrebe kikirikija u umaku, njima je to nespojivo, ali istinski gastronomi prepoznati će što znači okus i kombinacija ukusnog mesa sa ovom naoko bezličnom grickalicom.

Ovdje se navode mjere za 12 osoba, ali poznavajući koliko uistinu divlja svinja može težiti (odrasli primjerak i do 300 kg), bojim se da bi puno mesa ostalo nepojedeno, zato u ovom slučaju neka to bude manja svinja, odojak divlje svinje od 20-30 kg ili meso buta i pisanice vepra.

za 12 – 15 osoba

1 divlja svinja (manja od 20-30 kg) ili meso buta i pisanice vepra

sol, papar

ljuta crvena paprika

muškatni oraščić, klinčić

cimet

češnjak

đumbir, korijander

bijelo vino

mlijeko

kikiriki

ulje ili maslac od kikirikija

 

Meso divlje svinje priredimo na način koji je najjednostavniji s obzirom na količine koje ćemo pripremati. Ako je u pitanju veće društvo, tada finije komade mesa treba izrezati i posebno ispeći, a veće komade prepeći u pećnici. Ako je u pitanju manja životinja i ako prilike dozvoljavaju, možemo ga ispeći na ražnju ili u pećnici.

Za manje osoba meso treba lijepo obraditi kao odreske, popržiti ga u tavi, pa kada se ispeče s obje strane izvaditi ga sa strane i na masnoći od mesa (ako nije pregorjelo ulje) napraviti umak: na malo ulja ili maslaca od kikirikija kratko prepržimo sitno narezani češnjak, podlijemo ga s bijelim vinom, pustimo da alkohol iz vina ispari, dodajemo redom začine; korijander, đumbir (ovdje se može upotrijebiti korijen ili mljeveni u prahu), muškatni naribani oraščić, zdrobljeni klinčić i cimet u prahu, začinimo solju, paprom i mljevenom ljutom paprikom. Kada se umak počinje zgušnjavati, dodamo čekićem zdrobljene (ili u multipracticu-kuhinjskom mlincu usitnjene) kikirikije, još malo prokuhamo pazeći da umak nije pregust, probamo kakvog je okusa, vratimo meso u umak ili poslužimo meso na tanjure polijevajući meso po jednom dijelu, a ostatak umaka poslužimo u posudice iz kojih će gosti sami podlijevati umakom.

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci