Entuzijasti pozdravljaju WineCrisp

Put je bio dug, no ono što je iz njega proizašlo, dobilo je samo najbolje kritike ljubitelja jabuka diljem svijeta. Nakon 25 godina uzgoja i istraživanja, u SAD-u je stvoren novi kultivar jabuke.

Visokokvalitetna desertna jabuka prodavat će se pod imenom WineCrispTM. Schuyler S. Korban, znanstvenik sa Zavoda za prirodne resurse i znanost o okolišu pri Sveučilištu u Illinoisu, novi je kultivar predstavio u posljednjem izdanju časopisa HortScience. WineCrispTM je visokoproduktivna jabuka crvene boje koja dozrijeva sredinom listopada. Korban ju opisuje kao “niti preslatku, niti prekiselu”.

“Boja jabuka slična je onoj crvenog vina pa smo stoga u naziv uključili riječ vino (engl. wine, op. prev.). Kad ju uzmete u ruke i stisnete, veoma je čvrsta. To smo svojstvo također željeli istaknuti pa smo u naziv dodali riječ ‘crisp’. Tako je nastao naziv WineCrisp”, pohvalio se Korban koji smatra da će se jabuka dopasti potrošačima zbog svog okusa, a proizvođačima zbog otpora na gljivičnu bolest krastavosti jabuke (fuzikladij jabuke), ekonomski najštetniju bolest jabuke. S obzirom da kod uzgoja nije potrebno koristiti fungicide, snizit će se troškovi proizvođača, a i značajno je bolje za okoliš. Dodao je da ova vrsta jabuke može ostati na drvetu čak i nakon što dozrije, što je važno za uzgajivače. Nakon više od 20 godina terenskih promatranja, drvo se čini otpornim na hladne i oštre zimske temperaturne uvjete predjela Illinoisa i Indiane u SAD-u.

U tijeku je patentiranje naziva WineCrispTM. Jabuka je već sad dostupna uzgajivačima u SAD-u, a očekuje se i širenje tržišta na ostatak svijeta.

Eureka Science News

Izvor: Biologija

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci