Uz delicije s hrvatskih farmi i polja – savjeti o sigurnosti hrane

U sklopu bogatog programa 29. Osječkog proljetnog sajma u novootvorenom Gospodarskom centru, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) sudjelovala je u gastro showu koji je organizirao Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka s ciljem promocije lokalne gastronomije i strukovnih zanimanja.

Tako su pod budnim okom Damira Tomljanovića, renomiranog chefa i člana žirija MasterChefa, učenici i profesori iz Srednje strukovne škole Vinkovci pripremali jela od lokalnih slavonskih sastojaka. Oduševljeni prolaznici su imali prilike kušati rižoto od ragua od crne slavonske svinje i šumskih gljiva, domaće njoke s raguom od crne slavonske svinje te frigani smuđ s krumpir salatom i tartar umakom. Uz degustaciju posjetitelji sajma imali su priliku čuti i pokoji savjet o sigurnosti hrane u kuhinji.

U razgovoru s voditeljicom Mirnom Šmit, stručnjakinja iz HAPIH-ovog Centra za sigurnost hrane, Iva Dorić, objasnila je važnost pridržavanja osnovnih principa higijene hrane, osobito se osvrnuvši na redovito čišćenje kuhinjskih podloga i hladnjaka te pravilno odmrzavanje mesa, u hladnjaku ili uranjanjem u posudu napunjenu hladnom vodom.

Bilo je riječi i o pravilnoj pripremi hrane koja, osim što pomaže očuvati sve nutrijente, štiti od nastanka potencijalno štetnih sastojaka. Hrana stoga ne bi trebala zagorjeti, već se peći do zlatno-žute boje. U hrani koja je bogata škrobom tako se smanjuje nastanak akrilamida, čija prisutnost u hrani predstavlja zabrinutost za nastanak karcinoma kod potrošača svih dobnih skupina.

Izvor: HAPIH

foto: ilustracija Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci