Uživajte u ovoj hrani, jer vas ona čini ljepšima

Ljepota kože puno je više od puke njege, skupih krema i losiona. Ona uvelike ovisi o stilu života, ali i prehrani. Naime ono što unosimo u sebe odrazit će se na naš izgled, a osobito na kožu.

Pravilnim odabirom namirnica te balansiranom prehranom možemo dati znatan prilog ljepoti.

Ovo je hrana u službi ljepote

Vitamin C važan je za zacjeljivanje rana, ali i za proizvodnju kolagena. Osim toga, dobar je za strukturu kostiju i krvne žile. Izvor ovog važnog vitamina su borovnice, jagode, maline, ribizli, citrusno voće i rajčica.

Vitamin A jako je važan za vid, ali i za zdravlje kože. Da biste ga osigurali u dovoljnim količinama, uvrstite u prehranu sir, jaja, riblje ulje, lisnato povrće, bobičasto voće, mrkvu, mango i marelice.

Proteini: Kosa i koža sačinjeni su dijelom i od proteina, pa je za održavanje njihove ljepote potrebno unositi hranu bogatu proteinima, poput piletine, ribe i graha, a osim toga, potrebno je uključiti u prehranu hranu bogatu ‘zdravim’ mastima. Hrana bogata ‘dobrim’ mastima je riba poput lososa, lokardi, sardina, zatim sjemenke i avokado. Osim toga, potrebno je unositi namirnice bogate vitaminima B, poput jetre, zelenog lisnatog povrća, žitarica i banana.

Željezo: Mineral koji će vam osigurati lijepu boju puti. Naime, ako vam nedostaje željeza, bit ćete blijedi, ako ga pak imate previše, mogla bi vam opadati kosa. Najbolji izvor željeza su leća, grah, crveno meso, jaja i oraščići.

Cink: Ukoliko vam nedostaje cinka, brzo ćete to primijetiti na noktima i kosi. Dakle za njihovu ljepotu posegnite za oštrigama, crvenim mesom i piletinom.

Voda: Manjak vode u organizmu vidjet će se na koži i kosi. Nemojte dopustiti da osjećate žeđ, jer čim je počnete osjećati, znači da ste dehidrirali.

Osim toga, hranom ciljano možete riješiti probleme s izgledom.

U borbi protiv akni dobro će vam doći vitamin A i B, a od minerala dokazano najbolji u borbi protiv akni su cink i kalcij. Stoga u prehranu uvrstite hranu bogatu tim mineralima, poput puretine, jaja, mlijeka, jogurta i sezama.

Za sjajnu i lijepu kosu dobri su zob i proso, a osim toga, hrana bogata vitaminima B skupine dat će život oslabljeloj kosi. Idealan izvor su jaja, mlijeko, meso peradi i zeleno lisnato povrće.

Ako se želite obračunati s borama, zapitajte se koliko u organizam unosite vitamina C. On pomaže stvaranju kolagena, daje tonus i elastičnost.

Natečene oči : Oči čine ljepšima citrusi i banana, a otečenost će smanjiti dijuretici poput šparoge i peršina. Vitamin C dobar je i u borbi s podočnjacima. Dijuretici, šparoge i peršin, umanjuju ovaj estetski problem, kao i banana, te citrusi koji održavaju balans i čine vaše oči ljepšima.

Osim toga, s vremena na vrijeme priuštite organizmu čišćenje od toksina. Izlučivanje putem mokraće potaknut će čajevi poput koprive.

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci