Vježba u kombinaciji s vinom čini čuda vašem srcu!

U zadnje nas vrijeme svako novo istraživanje razočarava rezultatima zbog kojih ne smijemo jesti i piti ovo ili raditi ono, tako da je ova kombinacija vježbe i vina napokon nešto čega se želimo pridržavati.
Sto ljudi, sto čudi, sto istraživača, dvije tisuće osamstotina različitih rezultata! Tako bi otprilike išla poslovica koja govori o tome koliko su razne studije vjerodostojne i što bismo od svega toga trebali uzeti za ozbiljno, a što spremiti u ladicu “Nebuloza“. To je primjetno pogotovo u slučaju hrane i pića gdje doslovno u mjesec dana znamo naletjeti na 5-6 jednakih istraživanja koja donose sasvim drugačije rezultate! Jaja, pivo, vino, crveno meso, paprike… sve su te namirnice promijenile stranu više nego prosječan političar u Hrvatskoj, a mi na kraju ostajemo kao nekakve naivne budale, s upitnikom nad glavom i dvojbom kome na kraju vjerovati.

E pa dosta bi bilo! Prvo istraživanje na koje naletimo, njega se pridržavamo 100%! Europsko udruženje kardiologa je upravo predstavilo studiju pod nazivom In Vino Veritas, koje se bavi utjecajem bijelog i crnog vina na aterosklerozu i oksidaciju, a rezultati su i više nego pozitivni? Pa, dame i gospodo, izgleda da imamo pobjednika!

Istraživanje je provedeno u periodu od godinu dana, a ispitanici su podijeljeni u dvije skupine: jedna je morala piti vino barem pet puta tjedno (dnevno 0,3 L muškarci, 0,2 L žene) i barem dva puta tjedno vježbati, dok je druga skupina samo pila. Piće po izboru istraživača bilo je crni pinot  i chardonnay iz iste regije u Republici Češkoj.

Rezultati su pokazali da različitost vina nema neki bitni utjecaj na zdravlje ispitanika, ali oni koji su uz uživanje u vinu i vježbali, imali su daleko bolje rezultate na nekim nalazima. Tako su se prvenstveno popravili markeri za aterosklerozu, smanjena je razina kolesterola, a povećana je razina HDL kolesterola. To znači da je rizik od kardiovaskularnih bolesti dobrano smanjen jednostavnom vježbom od dva puta tjedno, a vino je tu dodalo svoje pluseve u vidu dobrih kolesterola koji služe kao dodatna zaštita za razna začepljenja krvnih žila i njihovo propadanje.

S druge strane, oni koji nisu vježbali, nisu imali takve prednosti, ali isto tako šteta na njihov organizam nije bila pretjerana. Izgleda da litra-dvije vina tjedno kroz godinu neće gotovo nimalo uništiti vašu jetru, tako da slobodno nastavite uživati u svom omiljenom piću. A ako u jednadžbu ubacite i kakvu šetnju ili posjet teretani, tko zna, možda ćete i uspjeti doživjeti idući milenij i to bez potrebe da mijenjate krv!

Izvor: Idesh

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci