Svako vino u svojoj čaši

Odabir čaša vrlo je važan elemenat da bismo u potpunosti uživali u vinima.

Čaša je, zapravo, prenositelj svih onih kvaliteta koje vino posjeduje, prema onom tko to vino pije. Čaše moraju biti savršeno čiste, prozirne, načinjene od kvalitetnog bezbojnog stakla. Čaše moraju, prije svega, biti elegantne kako bi vinu dale onaj završni ton.

Čaše se ne pune do vrha, zapravo, trećina ili polovina čaše mora biti ispunjena sadržajem.

Većina čaša je sužena pri vrhu kako bi se bolje usmjeravali mirisi prema nosu.Čaše imaju većinom dugačku dršku čiji je zadatak onemogućiti da se eventualno tjelesnom temperaturom prstiju ili dlana utječe na promjenu temperature vina. Isto tako drška omogućava da zavrtimo vino u čaši (kovitlanje) kod kušanja, čime potičemo oslobađanje arome i mirisa u vinu.
Čaše za šampanjac trebale bi biti uske i izdužene kako bi lakše usmjeravale fine, sitne mjehuriće prema našem nosu i spriječile ih da ispare u zrak. Pogrešno je razmišljanje da se šampanjac pije iz širokih, zdjelastih čaša jer se u njima daleko prije izgube mjehurići i aroma.

Crno vino iziskuje veće čaše oblika tulipana koje se, također, pune najviše do polovice zapremnine.

Čaše za bijelo vino su nešto manje, jer bijelo vino ne mora „disati“ tim intenzitetom kao crno pošto se njegov buke razvija malo drugačije.

Čaše za burgundac su, isto tako, malo specifične po tome što su pri vrhu nešto malo šire od čaša za ostala bijela vina i to iz razloga što ovo vino vrlo intenzivno oslobađa aromu.

Bordo zahtijeva maksimalan kontakt sa zrakom, što olakšava razvijanje punog okusa, pa mu je potrebna toplina da bi oslobodilo svu svoju kompleksnost.

Desertna ili likerska vina se piju iz čaša malih zapremnina.

Izvor: http://www.sveosvemu.com

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci